|

IM70.3 Dubai 2018 ja ensimmäinen pro-startti

Aikaa on kulunut viime kirjoituksesta aivan liikaa. Niin kauan, että en pysty nyt tässä tarkasti kertomaan, mitä kaikkea vuosi on pitänyt sisällään triathlonin parissa. Olen kisoista kirjoitellut yksittäisiä lyhyempiä raportteja somessa (facebook + instagram) ja sen lisäksi sekä KP Konttoripiste että Keskipohjanmaa ovat julkaisseet muutamia haastatteluita. Keräilen niistä tämän blogitekstin alle linkit, niin voitte käydä vapaasti lukemassa.

Lyhyesti kuitenkin 3 isointa triathlonjuttua kuluneen vuoden sisällä:

  • Etelä-Afrikan Ironmanin 3.sija miehet 25-29 sarjassa ja sieltä saavutettu Kona-paikka
  • Ironmanin MM-kisat Konassa Havaijilla. Kisa meni niin ja näin, mutta kokonaisuutena upea reissu.
  • Päätös siirtyä ulkomailla pro- eli ammattilaissarjaan (palkkatöiden ohella kuitenkin). Tavoitteena etsiä omia rajojaan, hakea oppia ja vauhtia sekä upeita kokemuksia.

Viime perjantaina osallistuin sitten ensimmäiseen pro-starttiini Dubain puolimatkalla. Alla raportti kisasta.

Lähtökohdat Dubain puolimatkalle

Kopioin tähän lyhyen kirjoituksen, jonka kisaa edeltävänä iltana kynäilin. Kirjoitus jäi lopulta kuitenkin julkaisematta. Startti jännitti sen verran paljon, että en halunnut kisaan sen enempää paineita.

Hellou, huomenna debyytti pro-sarjassa Ironmanin puolimatkalla Dubaissa (uinti 1,9km, pyörä 90km ja juoksu 21,1km). Fiilis on superjännittynyt ja starttilista on Kova (mm. olympiakultamitalisti Alistair Brownlee viivalla..). Taas sitä miettii, että mihin sitä on lähtenyt, mutta huomiselta lähdetään hakemaan oppia ja omaa puolikkaan ennätystä (4:09:11, Joroinen 2017) – välittämättä niinkään muista kilpailijoista. Valmistautuminen meni tosi hyvin jouluun asti ja sen jälkeen ollut aaltoileva 6 viikkoa kestänyt flunssajakso. Silti kehitystä on tullut joka osa-alueella ja kun olo on nyt levännyt ja terve, niin ihan hyvillä mielin lähden huomenna kisaamaan.

Kynnykset lajeissa tällä hetkellä:

  • Uinti 1’24/100m
  • Pyörän FTP ~310W
  • Juoksussa 10km 34:30

Kaiken osuessa kohdalleen ennuste kisaan on sitten seuraavanlainen:

  • Uinti 25:30-27:30 (riippuu vähän pääseekö peesailemaan)
  • Pyörä 2:05:00-2:10:00, tehot 260-270W, CdA~0.20 (nopea reitti!)
  • Juoksu 1:18:30-1:21:30 (tässä se suurin yllätysmomentti)

Loppuaika vaihtoineen 3:54:00-4:04:00.

4:n alitus siis kiikarissa, vaikkei se ikävä kyllä tässä sarjassa vielä mihinkään riitä. Kaikkea voi silti tapahtua ja sattua – huomennahan se sitten nähdään 🙂

Nyt nukkumaan!”

Kisaraportti

Kisa-aamuna kello herätti 03:00. Aamulla jännitti kyllä tavallista enemmän. Kahvit ja pieni aamupala naamaan ja 4:45 lähdettiin Samin, Tatun ja Minnan kanssa kohti kisapaikkaa. Kisa-aamun toimet sujuu jo onneksi melko rutiinilla ja mukavasti aikakin kului: ei muista eikä ehdi jännittää ihan koko aikaa. Mukaan joutui ottamaan sekä swimskinin että märkäpuvun, sillä veden lämpötila oli ihan siinä rajoilla, onko märkäpuvulla uinti sallittua vai ei. Lisäksi merenkäynti oli kovaa kisaa edeltävinä päivinä, joten sekin oli epäselvää, uidaanko reitti täysmittaisena. Kuuden aikoihin kuulutettiin, että märkäpuku sallittu myös pro-sarjassa ja, että uinti täysmittainen. Hyvä niin. Vaihdettiin märkäpuvut päälle ja lähdettiin kohti starttialuetta. Ennen starttia oli aikaa käydä verryttelemässä vedessä. Muutamat kauhaisut ja sitten vain viivalle. Oli kyllä huikea fiilis seistä siellä Nilssonin ja Brownleen kanssa samalla viivalla. Okei, asettauduin kyllä nöyrästi sinne takariviin lopulta.

Uinti 1.9km – 26:28 (1’24/100m)

Kisa starttasi 07:00 rannalta veteen juosten. Reitin alussa uidaan venelaitureiden välistä suojaisessa muutamat sata metriä ennen kuin tullaan ”avomerelle” ja ensimmäiselle ~90 asteen käännöspoijulle. Pysyin hyvin ryhmän mukana peesissä ja ajattelin, että tästä tulee hyvä. Ensimmäisellä käännöspaikalla porukka menee aina vähän kasaan ennen kuin taas kiihdytetään kovaa. Samalla lähdettiin kohti avomerta vasta-aallokkoon. Aallokko oli oman lyhyen triathlonhistorian kovin ja vaikein. Sellaista terävää isoa aaltoa. Suunnistus oli haastavaa ja tipahdin käännöspaikan jälkeisessä kiihdytyksessä porukasta. Loppu uinti olikin sitten soolouintia pää ~jatkuvasti pinnalla. Loppusuoralla myötäaallokossa sain 3 hyvää ”surffiaaltoa” ja tulin kirjaimellisesti heittämällä rantaan. Uintiaika oli soolouinniksi hyvä 26:28 ja osui tavoitteeseen.

T1-vaihto – 3:17

Pää aika sekaisin ja jalat hapoilla hölkkäilin vaihtopaikalle. En meinannut jaksaa juosta omalle pyörälle ja jouduinkin hetken nojailla polviin. Olin varmaan kovassa aallokossa käyttänyt jalkoja tarpeettoman paljon. Muuten vaihto meni ilman sen kummempia probleemia. Minulle tuttuna tavaramerkkinä hidas T1.

Pyörä 90 km – 2:11:57 (41 km/h)

Syke oli pyörän alussa kovasta uinnista johtuen kovasti koholla, mutta ajattelin että kyllä ne siitä laskeutuu ajan kanssa ja lähdin hakemaan tavoitetehoja 260-270W. #eikämihinkään. Tehoja ei vain tullut vaikka kuinka yritin poljinta painaa. Mittarissa vilkkui sykkeet 160 ja tehoissa 220W. Ajattelin, että ehkä tämä kohta tästä muuttuu normaaliksi. Kisaa ennen olin katsonut, että sääennuste lupaili reitin ensimmäiselle puolikkaalle hyvää myötätuulta, jolloin nopeuden pitäisi olla sellaista 43-45 km/h, mutta kun 10km ja 20km kohdilla tehomittari näytti edelleen synkkiä lukemia suhteessa sykkeeseen ja nopeus oli ainoastaan 37,5 km/h tuntumassa rupesin ajattelemaan, että flunssan täytyy painaa kropassa. Outona juttuna myös se, että pakaroihin sattui eikä niinkään etureisiin. Mietin jo, että ajan vain seuraavalle huoltopisteelle ja keskeytän – turha rääkätä kroppaa, kun ei kerta kulje. Pyöräreitin käännöspaikka lähestyi yllättävän nopeasti ja päätin, että katsotaan nyt vielä sattuisiko tuuli puhaltamaan sittenkin eri suunnasta. Näinhän se oli ja takaisin sai pyöräillä kivassa myötäisessä. Samalla tuli selväksi, että tehomittarissa on jotain häikkää ja niitä lukemia ei kannata enää tässä kisassa katsella. Ajoin lopun sykkeiden mukaan ja yritin pitää ne 150-160 välissä. Alun väkisin yrittäminen oli kuitenkin tainnut syödä jalkoja aika pahasti, sillä pakarat rupesivat olemaan todella kipeät. Keskityin aeroasennon ylläpitämiseen ja purjehdin jälkimmäisen puolikkaan 45,7 km/h keskinopeudella. Pyörän loppuaika vain 2:11:57, mikä jäi reippaasti tavoitteesta.

Vaikka mittari näyttikin mitä sattuu, niin silti todelliset tehot jäivät myös tavoitteesta. Oliko sitten uinti syönyt jalkoja vai vaikuttiko flunssa vielä taustalla, sitä en osaa sanoa. Pyöräkin oli soolopyöräily. Jatkossa on päästävä uinnissa edes kakkosryhmään, jotta pääsee porukassa pyöräilemään. Peesaaminen pyörällä on kiellettyä, mutta se on selvää, että sallitusta peesivälistäkin (12m eturenkaasta eturenkaaseen) on hyötyä.

Pyörän datat:

https://connect.garmin.com/modern/activity/2473051805

T2-vaihto – 2:29

Pyörästä juoksuun vaihdossa ei mitään kummempia. Ensi askeleet tuntuivat aika kovasti pakaroissa, mutta ei mitään hälyttävää. Pyörä telineeseen ja lenkkarit jalkaan. T2 aika 2:29 ihan kohtuullinen. Ja hei, puuttuihan pyöräpaikalla muutama pyörä vielä telineistä à ihan viimeinen en ollut.

Kuva: Kari Ahola

Juoksu 21,1 km – 1:25:31 (4’03/km)

Juoksussa tosiaan ensimmäiset 3km oli vähän tuskallisia pakaroiden kipujen takia. Alkuun sain muutamia 3’55 kilometrejä. Vaikka nopeasti pakarakivut loppuivatkin niin vauhtia en enää pystynyt nostamaan vaan kello rupesi ilmoittelemaan 4’05-4’10 väliaikoja. Tasaista vauhtia juoksentelin maaliin juoksuajalla 1:25:31, joka jäi kyllä tavoitteesta reilusti. Käännöspaikoilla näin, ettei takana kukaan ”uhkaa” ja ettei edessäkään ole selkiä otettavissa niin jäi ehkä se viimeinen puristus ottamatta. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että vaikka kuinka olisin rutistanut, niin tuona päivänä en kauhean paljon nopeampaa maalissa olisi ollut.

Juoksun datat:

https://connect.garmin.com/modern/activity/2473052278

Kuva: Kari Ahola

Juoksuvideo

Kokonaisaika 4:09:40

Maalissa olin ajalla 4:09:40, joten puolimatkan ennätystä ei nyt ihan tullut. Aikatavoitteesta jäin ja siihen olen vähän pettynyt. Sijoitus 24. kun maaliin pääsi 30.

Tämä oli kuitenkin ensimmäinen pro-sarjan starttini ja tästä on hyvä lähteä parantamaan. Kisassa oli vaikeuksia ja niistä toivottavasti saan oppia. Pitää selvittää mm. mikä löi pakaralihakset niin jumiin. Uinnissa pitää olla vielä vahvempi alussa, jotta pysyy ryhmän mukana peesissä. Pyörä- ja juoksukuntoon luotan ja niitä saa kehitettyä edelleen. Triathlon on haastava laji ja sen palapelin palasia on vaikea saada kohdilleen. Nöyrästi takaisin sorvin ääreen ja kohti kevättä ja uusia kisoja!

Linkit aiempiin kisaraportteihin ja juttuihin:

Havaijin jälkeiset haastattelut:

https://www.keskipohjanmaa.fi/168858/upea-fiilis-kaikesta-huolimatta/s/f8434891

http://www.kp-konttoripiste.fi/ajankohtaista/joona-tuikka-havaijilta-jai-hampaankoloon

Ennen Havaijin kisaa:

https://www.keskipohjanmaa.fi/157295/terasmies-vai-insinoori/s/be9d9347

Etelä-Afrikan IM-kisan jälkeinen haastattelu:

http://www.kp-konttoripiste.fi/ajankohtaista/joona-tuikka-havaijille-2017

Minna iloisena taustalla 😀 Onnittelut Minnallekin onnistuneesta ensimmäisestä pro-startista. Täältä tullaan!

Samankaltaiset artikkelit