Triathlonin historia ja nykyisyys

Triathlonin synty

Legenda kertoo, että triathlon on laji, joka on saanut alkunsa siitä, kun haluttiin ottaa selvää, kuka on kaikista kovin urheilija: uimari, juoksija vai pyöräilijä. Tästä syntyi ensimmäinen triathlon, joka järjestettiin Hawaijin saarella.

Todellisuudessa asia ei taida olla aivan näin. Jack Johnstone ja Don Shanahan järjestivät ensimmäisen triathlonkisan San Diegon Mission Bayssa 25 syyskuuta 1975. Kisaan osallistui myös pariskunta, jota on kiittäminen triathlonin tuomisesta meidän kaikkien tietoisuuteen: John ja Judy Collins. He järjestivät ensimmäisen Ironman-kisan Havajilla 18 helmikuuta 1978. Triathlonin omaisia kilpailuja oli käyty aiemminkin, mutta Havaijilla laji sai varsinaisen muotonsa. Havaijin kilpailua alettiin kutsua Ironman -kilpailuksi ja sieltä ovat peräisin myös lajin ironman-matkat. Tämän jälkeen triathlon on kehittynyt arvostetuksi kilpa- ja huippu-urheiluksi ja levinnyt ympäri maailmaa. Lyhyemmät matkat ovat nykyään yleisimpiä triathlonkilpailuissa, mutta Havaijin teräsmieskilpailu on edelleen erittäin arvostettu, useiden mielestä se ”ainoa oikea” triathlon. Triathlon on myös olympialaji: ensimmäisen kerran olympiatriathlonissa kilpailtiin Sydneyssä 2000. Triathlonia harrastetaan lähes kaikkialla maailmassa, mutta lajin suurmaita ovat Australia, USA, Ranska, Saksa, Sveitsi ja Uusi-Seelanti.

Triathlon Suomessa

Triathlon rantautui Suomeen 1980-luvulla, ensimmäiset kilpailut käytiin Joroisissa 1983. Ensimmäinen suomalainen teräsmies oli Magnus Lönnqvist, jota voidaan myös pitää suomalaisen triathlonin edelläkävijänä. Menestynein suomalainen on Pauli Kiuru, joka oli parhaimmillaan 2. Havaijin Ironman-kilpailussa. 2000-luvun valovoimaisimmat suomalaistähdet ovat Mika Luoto (2002 Hawaiji 8. sija) ja Tom Söderdahl  (2005 Hawaiji 8. sija). Triathlon koki Suomessa suuren ”buumin” 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa. Harrastajamäärät olivat melko suuria, mutta 90-luvun puolivälissä harrastajamäärät putosivat selkeästi mutta lähtivät uuteen nousuun 2000-luvun alkupuolella.

Triathlonin kattojärjestönä toimii Suomen Triathlonliitto (www.triathlon.fi).

Triathlon on kestävyyslaji, joka koostuu uinnista, pyöräilystä ja juoksusta ja aina tuossa järjestyksessä. Lajit suoritetaan peräkkäin ilman taukoja. Triathlon on erittäin monipuolinen laji, joka tarjoaa haasteita niin huippu-urheilijalle kuin kuntoilijallekin.

Yliluonnollisen pitkät ja haastavat suoritukset, huippuunsa treenatut teräsmiehet ja -naiset, tiukat treeniohjelmat ja ruokavaliot, kalliit ja vaikeatselkoiset varusteet… Ei minusta ole koskaan tuohon puuhaan, sehän on yli-ihmisten hommaa. Sinun täytyy olla sekä hullu että masokisti! – lausahdus, jonka ainakin minä kuulen usein tuttujeni suusta.

Varmasti tuttuja ajatuksia monille triathlonisteillekin, mutta etenkin lajista tietämättömille, jotka ovat seuranneet maailman kuuluisinta triathlonkilpailua eli Havaijin täysmatkojen kilpailua. Havaiji on kaikkein arvostetuin pitkän matkan kilpailu ja kilpailijat ovat joko ammattilaisia tai vuosikausia harjoitelleita amatöörejä. Se on kuitenkin vain yksi osa totuutta, triathlon on paljon muutakin kuin täysmatkat! Lyhyet sprinttimatkojen kilpailut sopivat kenelle tahansa ja ovat varmasti mielenkiintoinen kokemus ja motivaattori pienelle lisäliikunnalle.

Alkuperäinen triathlon oli pitkä koko päivän kestävä haastava suoritus, josta puhutaan täydenmatkan triathlonina. Nykyään lajissa on kuitenkin useita eri matkoja, jotka ovat joitakin osia alkuperäisestä matkasta, ja lajia on helppo alkaa harrastamaan.

Täysmatka (Ironman): 3800 m uinti – 180 km pyöräily – 42 km juoksu
Pitkä matka (ITU matkat): 4000 m uinti – 120 km pyöräily – 30 km juoksu
Puolimatka (70,3 miles): 1900 m uinti – 90 km pyöräily – 21,1 km juoksu
Olympiamatka (eli 1/4-matka): 1500 m uinti – 40 km pyöräily – 10 km juoksu
Sprintttimatka: 750 m uinti – 20 km pyöräily – 5 km juoksu

Suomen mestaruuksista kilpaillaan sprint-, olympia-, puoli- ja täysmatkoilla.

Kilpailuissa on kilpasarjoja kaiken ikäisille, lisäksi kaikissa Suomen kilpailuissa on myös kuntosarja.