| | |

Puolen vuoden triathlonkuulumiset

Aika herättää blogi henkiin. Kesällä ei ollut juuri ylimääräistä aikaa kirjoitella töiden, harjoittelun ja kisaamisen ohella. Loppukesästä ja syksyllä olisi kyllä ollut aikaa, mutta loukkaantumisen ja epäonnistuneen IM Barcelonan kisan jälkeen ei kauheasti innostanut kirjoitella. Pahoittelut jo nyt ylipitkästä blogitekstistä, mutta yritän tiivistetysti kuvien kera käydä kauden 2016 läpi ja loppuun kertoa nykyhetkestä ja siitä, missä nyt mennään.

KOTIMAAN KISAKAUSI 2016

Kisakalenterissani oli tälle kaudelle enemmän triathlonkisoja kuin koskaan ennen. Kalenterissa oli yhteensä 6 kisaa: Vantaan perusmatka, Finntriathlonin kerääkokosarja (eli Vanajanlinnan sprintti, Vierumäen perusmatka, Joroisten puolimatkan SM ja Tahkon täysmatka) ja kauden päätteeksi Ironman Barcelona. Ensimmäistä kertaa olin ilmoittautunut kotimaan kisoihin yleisessä sarjassa ja tavoitteena oli saavuttaa mahdollisimman monta top 10 sijoitusta. Barcelonan kisan tavoitteena oli saada paikka Konaan.

Lähtökohdat kisakauteen olivat hyvät, sillä olin saanut ehjän treenikauden keväällä ja Mallorcan leirillä meno oli jo parempaa kuin koskaan ennen. Eniten treenikaudella tuli panostettua pyöräilyyn ja syksyllä ’15 hankitun tehomittarin kanssa harjoittelu tuotti hyvin tulosta. Kesän kisoissa tulikin ensimmäistä kertaa kisattua myös tehomittarin kanssa ja heti voin paljastaa, että se kyllä helpottaa ja paljon.

Seuraavaksi sitten erittäin lyhyet kisatiivistelmät ja paljon kuvia kauden 2016 kisoista.

Vantaa Triathlon / Perusmatka / 1.5km – 38km – 10km

Uinti      21:22 (1’25/100m)                                                            (2015 aika 24:10, kehitystä 11,6 %)

Pyörä    56:04 (40.7 km/h, NP 262W, ~89 % FTP)                       (2015 aika 58:29 kehitystä 4,1 %)

Juoksu  37:04 (3:42/km)                                                                (2015 aika 37:48, kehitystä 1,9 %)

Kokonaisaika 1:58:51                                                                    (2015 aika 2:05:25, kehitystä 5,2 %)

Sijoitus 2. M Yleinen

Loistava kauden avaus. Kehitystä tapahtunut mukavasti viime vuoteen verrattuna. Uinti odotettua parempi, pyörässä vähän jäi tavoitetehoista, juoksu kulki odotetusti. Kiva olisi ollut voittaa, mutta Rissanen aivan omaa luokkaa.

vantaa_tuikka_bike1

vantaa_tuikka_bike2

vantaa_tuikka_finish_line

Note to self: opettele laittamaan kisa-asun vetoketju kiinni ennen maaliintuloa…

Finntriathlon Vanajanlinna / Sprintti / 750m – 20km – 5km

Uinti      10:19 (1’23/100m)

Pyörä    31:36 (38.0 km/h, ei tehomittaria S3:ssa)

Juoksu  17:43 (3:33/km)

Kokonaisaika 1:03:10

Sijoitus 3. M Yleinen ja 4. kaikista

Kylmä sää ja kylmää vettä, onneksi pääsi nopeasti pois vedestä. Pyörässä en saanut juuri vetoapuja, ei tehomittaria à alku liian kovaa ja sitten hyytyi. Juoksu kulki ihan odotetusti – jalat tosin oli ihan ”jäässä”. Ok kisa ja yllättävän hyvä sijoitus.

vanajanlinna_tuikka_bike

vanajanlinna_tuikka_run

vanajanlinna_tuikka_finish_line

Ei, en muistanut.

Vierumäki / Perusmatka / 1.5km – 40km – 10km

Uinti      22:34 (1’30/100m)

Pyörä    1:01:51 (38.8 km/h, NP 266W, ~90 % FTP)

Juoksu  36:24 (3:38/km)

Kokonaisaika 2:04:54

Sijoitus 5. M Yleinen

Uinti ainakin tuntui hyvältä, saattoi olla vähän ylimittainen, kun aika oli heikohko. Pyörässä tehot osui aika hyvin tavoitteeseen. Mukavan mäkinen reitti, tehomittarista iso apu. Juoksussa sain kaikki itsestäni irti – loistava kisa!

vierumaki_tuikka_swim1

vierumaki_tuikka_swim2

vierumaki_tuikka_run

No nyt on vetoketju kiinni!

vierumaki_team_cervelo

Finntriathlon Joroinen / Puolimatkan SM / 1.9km – 91km – 21.1km

Uinti      27:08 (1’26/100m)

Pyörä    2:17:45 (39.6 km/h, NP 251W, ~84 % FTP)

Juoksu  1:23:01 (3:56/km)

Kokonaisaika 4:13:11

Sijoitus 10. M Yleinen ja 11. kaikista

Kylmä ja sateinen Suomen kesä. Uinnissa jäin pääporukasta ja ajattelin, että tulee hidas uinti, mutta 27:08 osui ”targettiin”. Pyörässä sain rutistettua väkisin tavoitetehot vaikka ~50km kohdalla jo tuntui pahalta. Juoksu lähti onneksi heti toimimaan ja osuikin melkein 3:55/km vauhtitavoitteeseen. 4:13:11 loppuaika ja 11. sija kaikista – taso oli todella kova. Puolimatkan ennätys parani yli 20 minuuttia, joten tyytyväinen pitää olla.

joroinen_tuikka_swim

joroinen_tuikka_bike

joroinen_tuikka_run

Finntriathlon Tahko / Täysmatka / 3.8km – 180km – 42.2km

Uinti      57:16 (1’30/100m)

Pyörä    4:46:07 (37.7 km/h, NP 227W, ~76 % FTP)

Juoksu  3:27:11 (4:55/km)

Kokonaisaika 9:15:51

Sijoitus 3. M Yleinen

Uinnissa lähdin alusta kovaa karkuun ja sitten rauhoitin vauhdin. Helpon tuntuinen uinti ja 1. ylös vedestä. Pyörässä sai aluksi malttaa tehojen kanssa, mutta loppua kohti ~75% FTP -tehot alkaa täysmatkalla tuntumaan. Virkistäviä rae- ja sadekuuroja oli pitkin pyöräilyä 😀 Rissanen paahtoi ohi jossain 140km kohdilla – ei ollut mitään jakoja pysyä perässä. Heti ensimmäisellä kierroksella juoksussa huomasi, että raskas maraton tulee. Reidet olivat ihan puhki ja ylämäet olivat melkoista taapertamista. Yritin loppuun asti pitää Miettisen takana, mutta lopulta hän paineli ohi. Loppu oli kovaa taistelua, mutta halusin pitää kiinni 3. paikasta sekä Tahkon kisassa että #kerääkokosarjassa. Maaliin ajassa 9:15:51 ja oma uusi ennätys täydelle matkalle.

tahko_tuikka_swim

tahko_tuikka_bike1

tahko_tuikka_bike_rain

tahko_tuikka_t2_2

tahko_tuikka_t2tahko_tuikka_run2

tahko_tuikka_run

tahko_tuikka_podium

Finntriathlonin Kerääkokosarja 2016

keraakokosarja2016_tulokset

Finntriathlonin Kerääkokosarja 2016 oli kyllä hieno kokemus. Oli mukava kiertää kisoja ympäri Suomea ja kisata kovassa seurassa. Kiitoksia paljon kanssakilpailijoille. Toivottavasti ensi kesänä ollaan taas samoilla starttiviivoilla!

tahko_tuikka

Tässä vielä tiivistettynä kauden kotimaan kisat 2016:

kotimaan_kisat_2016_tuikka

IRONMAN BARCELONA

Tahkon täysmatkaan asti kausi 2016 meni ihan nappiin. Kisan jälkeen pidin kevyen viikon ja sen jälkeen palasin normaaliin harjoittelurytmiin. Ensimmäisen treeniviikon aikana pitkällä pyörälenkillä vasen polvi kipeytyi pahasti ulkosyrjästä – samasta kohtaa kuin juoksijan polvi kipuilee. Polvi oli sen verran pahasti kipeä, ettei sen kanssa voinut juosta eikä pyöräillä. Lepuutin jalkaa pari viikkoa ja otin kunnon uintiblokin. Pystyin lopulta aloittamaan juoksu- ja pyörätreenit, mutta Barcelonaan oli enää muutama viikko aikaa. Päätin kuitenkin, että starttaan Barcelonassa ja katsotaan sitten kestääkö polvi vai ei. Selvää oli, että Tahkon ja Barcelonan välissä kunto oli tippunut kesän parhaista lukemista ja tästä johtuen jouduin tiputtamaan mm. pyörän tavoitetehoja Tahkon 225W:sta –> ~200W:iin. Jos kerta tavoitetehoista joutuu tinkimään, niin onneksi pyörässä voi aina parantaa CdA:ta 😀

  • Loput spacerit P5:sta pois –> matalampi ajoasento
  • Uusi aerokypärä: Giro Aerohead
  • Aerosäärystimet
  • Aeronumerovyö (tarroilla kiinni selässä –> ei lepata)
  • Shoe coverit eli kengänpäälliset

Kisa

Uinti      55:48 (1’28/100m)

Pyörä    4:34:29 (~38.9 km/h, NP 206W, ~75 % FTP, huom. hieman alimittainen reitti ~178km)

Juoksu  5:03:39 (7:12/km, eli siis kävely…)

Kokonaisaika 10:39:51

Uinti sujui helposti ja löytyi hyviä peesattavia. Merikin oli kisa-aamuna tyyni. Vedestä ylös ajassa 55:48 ja olin ikäsarjassani sijalla 8. Pyöräreitti Barcelonassa on kyllä maineensa mukaan nopea. Mereltä käyvä sivutuuli tuntui levykiekon kanssa melkein myötätuulelta molempiin suuntiin ajettaessa. Harmillista kisassa on kuitenkin se, että 3000 kilpailijaa yritetään mahduttaa reitille, joka ajetaan kahtena kierroksena. Tämä tarkoittaa sitä, että varsinkin toisella kierroksella reitillä on ruuhkaa ja peesivälien kanssa sai olla tosi tarkkana. Ohittelin porukkaa ja sain ajaa oman suunnitelman mukaisesti noin puoleen väliin asti kunnes porukkaa rupesi olemaan tiellä liikaa. Enää ei päässyt ohi ilman, että joku ryhmä tarrasi kiinni. Toisaalta hidastellakaan ei voinut/kannattanut, sillä takaa tuli isoja ryhmiä. Loppumatkan ajaminen oli lähinnä sellaista jojoilua ja varomista, ettei aja liian lähellä edellä menevää.

Polvi kesti pyörässä hyvin kunnes noin 80km kohdalla siihen vihlaisi ensimmäisen kerran ja kovaa. Sinnittelin kuitenkin ja yritin venyttää takareittä aina hetken aikaa alamäissä. Tämä tuntui helpottavan ja pystyin ajamaan pyörän loppuun asti. Pyöräreitti taittui aikaan 4:34:29 ja olin siirtynyt ikäsarjani ensimmäiseksi.

Heti juoksuun lähdössä polvi tuntui hyvältä. Ensimmäinen 13 km meni tavoitteen mukaan sellaista 4’20/km vauhtia kunnes sellaisessa S-mutkassa vasen polvi hieman vääntyi ja samalla tuntui jäätävä kipu. Tästä ei jalka eikä mies enää toennut vaan seuraava kierros meni kävely-juoksu-kävelynä. Tässä kohtaa oli siis ihan selvää, etten mitään Kona-paikkaa tule kisasta saamaan. Mukana oli muutamia kavereitani, joille kisa oli heidän ensimmäinen täysmatkansa. Osalla heistäkin näytti olevan vaikeaa, joten ajattelin että laahustan nyt sitten maaliin asti ja tsemppailen heitä samalla. Maaliin tulin lopulta ajassa 10:39:51.

Pettymys oli tietysti suuri kisan aikana ja sen jälkeen, mutta sitä pettymystä oli jo ehtinyt prosessoida ennen kisaa, koska tiesin että näin voi hyvinkin käydä. Positiivista on kuitenkin se, että vauhti selkeästi riittää ja eteenpäin on vuodessa menty.

im_barcelona_tuikka_swim

im_barcelona_tuikka_bike

im_barcelona_tuikka_run

KOHTI KAUTTA 2017

Polvesta ei mennyt mitään varsinaisesti rikki. Kyseessä kivulias juoksijanpolvi ja kunnon tulehdustila. Barcelonan jälkeen pidin täyslepoa 2 viikkoa ja tällä sain tulehduksen rauhoittumaan. Ongelma ei ole polvessa eli ei mitään rakenteellista vaan kireissä lihaksissa ja siitä ettei tukea löydy mm. pakarasta. Sain erilaisia pakaran vahvistusohjeita ja tein (ja teen edelleen) pakaran aktivointeja ennen juoksua. Levon jälkeen aloitin progressiivisesti kevyillä juoksulenkeillä 10, 15, 20, 25, 30, 40, 45, 60min. Vasta kun jalka kesti 60min kevyitä lenkkejä aloin ottaa tehoja mukaan treeneihin.

Barcelonan jälkeen päätin, että en ilmoittaudu mihinkään kisaan ennen kuin polvi kestää kovemman harjoittelujakson. Viime viikonloppuna sain juuri 4 viikkoa kestäneen juoksublokin päätökseen. Teemana oli 100km juoksua viikossa ja siihen kylkeen paljon sweet spottia pyörässä sekä pari kovaa/normaalia uintia. Tästä voin kirjoitella ihan oman jutun lähiaikoina (oikeasti lähiaikoina). Sen verran mainittakoon, että nyt on saatu palautettua juoksu- ja pyöräkunto kesän tasolle (10km aikaan 35-36min ja FTP=300W).

Alla kuva TrainingPeaksistä, josta näkyy kauden 2016 piikit ja montut sekä missä nyt mennään:

pm_tuikka_20-12-2016

Nyt polvi on kestänyt kovaa treeniä ilman mitään ongelmia marras- ja joulukuun, joten kisakalenteriin 2017 on nyt merkattu ensimmäinen kisa ja se on Ironman South Africa.

Koitan nyt kirjoitella edes hiukan tiheämmin kuin kerran puolessa vuodessa 😀

Kiitokset vielä kaudesta 2016 upealle Team Cervelolle ja kaikille sponsoreille. Iso kiitos myös Jarno Piikille hyvistä treenivinkeistä pitkin kautta.

Palataan!

Samankaltaiset artikkelit