Näillä 5 uinnin tekniikka-apuvälineellä parannat uintivauhtiasi

Näillä 5 uinnin tekniikka-apuvälineellä parannat uintivauhtiasi

Uinti on yksi triathlonharjoittelun kulmakiviä. Monille aloittaville triathlonisteille tai lajin harrastuksen aloittamisesta haaveileville uinti on pelottava päänvaiva. Oikealla tekniikkaopastuksella, jota esimerkiksi triathlon- ja uimaseurat tarjoavat, voi päästä uimapeloista eroon. Tekniikkaopetus ja -harjoittelu ovat kokeneemmillekin vesipedoille tärkeä komponentti harjoittelussa. Tutustu tarkemmin erilaisiin uintiharjoitteisiin ja lue alta, mitä välineitä käyttämällä saat uutta potkua uintiisi.

1. Pullari eli pullbuoy

Käyttämällä pullaria voit keskittyä pelkästään käsivetoihin. Pullari korjaa alakropan asentoa ja sitä käyttämällä uimari saakin hyvin samantyyppisen jalkoja kohottavan vaikutuksen kuin märkäpuvulla uitaessa.

Pullaria käytettäessä kannattaa harjoittaa muutamaa eri osa-aluetta. Yksi näistä on käsivetojen frekvenssi. Jalkojen ollessa pois pelistä, happi riittää hyvin käsien vauhdikkaaseen työstöön. Uintinopeushan koostuu vedon voimasta, liu’usta, kehon oikeaoppisesta asennosta ja tietysti käsivetojen frekvenssistä sekä potkujen voimasta. Pullarilla harjoitellessasi keskity siis käsivetojen frekvenssiin ja harjoittele käsivoimaa kauhomalla kovalla tahdilla.

Toinen pullarin kanssa harjoitettava osa-alue on ihan puhdas uintivoima. Frekvenssiä harjoiteltaessa pääasia on nopealla tahdilla. Tällöin voi jopa hieman helpottaa vetovaihetta avaamalla sormia, jolloin frekvenssi voidaan pitää kauemmin korkeana, kun kädet eivät heti väsy. Voimauinnissa taas on kiinnitettävä huomiota siihen, että veto on voimakas. Frekvenssiä voi huolella laskea, mutta nyt on pidettävä sormet rennosti yhdessä, kämmen rentona ja keskityttävä vedossa siihen, että koko käsivarsi – ei siis vain kämmen ja ranteen alue – työntää uimaria eteenpäin. Kun tämän tekee oikein, tulisi väsymys tuntua siipilihaksissa, sillä liike lähtee selän lihaksista eikä esimerkiksi ojentajasta ja työhön osallistuu koko käsivarsi.

Voimavetoa voi harjoittaa ottamalla käyttöön pullarin lisäksi lättärin, josta kerromme alla tarkemmin. Lättärin kanssa voi harjoittaa vetotekniikkaa että vedon voimaa.

Kun säännöllisesti harjoitat frekvenssiä ja toisaalta voimaa, tuloksena on sekä nopeampi uintifrekvenssi että vedon voima (kummankaan ei pitäisi kehittyä toisen kustannuksella). Harjoittele näitä kahta myös yhdessä: pidä yllä tavallista korkeampi frekvenssi ja keskity vedon voimakkuuteen.  Ensi kesänä uit varmasti nopeammin.

Hyvin jalkoja kelluttava ja haarojen välissä pysyvä, suosittu pullari on Speedo Elite Pullboy (kuvassa).

2. Tekniikkalättäri



Tekniikkalättärillä kehität käsivedon tekniikkaa, sillä tekniikkalättäri ei anna väärää vetoa anteeksi. Uidessasi huomaat kyllä, mikäli vetosi ei ole optimaalinen ja pystyt näin kokeilemalla erilaisia vetotyylejä ja keskittymällä oikeaoppiseen vetoon harjoittaa vetotekniikkaasi. Tästä kuvan Speedon tekniikkalättäriin.

Tekniikkalättäreitä on myös sellaisia, jotka tulevat vain sormien kohtaan (ei siis kämmeneen asti). Tällaisillä lyhyemmillä lättäreillä on hyvä harjoitella otteenhakua käden sukeltaessa veteen. Suosittu finger paddle on esimerkiksi tämä Speedo Finger Paddle (kuvassa alla).

3. Voimalättäri

Voimalättärillä harjoitellaan nimen mukaisesti voimaa. Lättäri on paljon suurikokoisempi kuin tekniikkalättäri ja sen avulla voit tehostetusti vetää itseäsi eteenpäin vedessä. Myös voimalättärillä uiminen opettaa tekniikkaa, sillä mikäli esimerkiksi jokainen vasemmalla kädelläsi tekemä veto ei ole yhtä tehokas kuin oikealla tehty, voi syynä voiman lisäksi olla kämmenen väärä asento. Voimalättärikin siis auttaa triathlonistia keskittymään uintitekniikan puutteisiin.

Suosittu, hyvin toimiva voimalättäri on Speedon Power Paddle (kuvassa).

4. Räpylät eli finsit

Räpylöillä triathlonistit harjoittelevat potkuja. Ne ovat erinomainen apu ja toisaalta lisävastus vapaauinnin harjoittelussa. Myös esimerkiksi delffaripotkujen harjoittelu on aluksi huomattavasti helpompaa, kun räpylöistä saa vauhtia, joka parhaimmillaan konvertoituun delffarimaiseen aaltoliikkeeseen veden alla.

Speedon biofuse räpylät (kuvassa) kehittävät potkuvoimaa erityisen paljon. Zoggs Ultra Blue -räpylät ovat vähän joustavammat ja siten kevyemmät räpylät uida.

5. Snorkkeli

Snorkkelin avulla voit keskittyä pelkästään uintiin. Snorkkeli on erinomainen apuvälin silloin, kun keskityt vain ja ainoastaan vetoon, vartalonasentoon ja / tai potkuun. Snorkkeli vapauttaa uimarin keskittymisen hengittämisestä muihin uinnin osa-alueisiin. Usein uinnin tekniikkaharjoittelussa onkin  tärkeää pystyä keskittymään vain ja ainoastaan jonkin tietyn asian tekniikkaan. Tällöin on tärkeää voida sulkea kaikki muut häiriötekijät ulkopuolelle.

Arenan snorkkelilla keskityt vain uintitekniikkasi kehittämiseen.

6. Nilkkaremmi

Uintiasennon harjoittamista voi kokeilla nilkkaremmillä (eng. anckle strap), joka sitoo jalat yhteen estäen potkuttelun. Useille aloitteleville uimareille potkut ovat keskeisessä osassa vauhdin tuotossa.

Uintiasennon tulee rakentua hyvästä keskivartalon hallinnasta sekä rentoudesta vedessä. Nilkkaremmi sopii käytettäväksi yhdessä pullarin kanssa ja tätä kombinaatiota suositellaan etenkin sellaisille, joilla muuten nilkkaremmin kanssa uitaessa keskivartalo ja jalat tippuvat liikaa ja uinti vaikeutuu.

Mikäli haluat lisähaastetta, voit kokeilla nilkkaremmin ohella vastusdonitsia, joka sekä sitoo jalat toisiinsa että vastustaa uintivauhtia.

Finis Pulling Ankle Strap.

Vastusdonitsi.