Triathlonin esittely

Kestävyysurheilun kuningas

HUOM! Uusien harrastajien ryhmä starttaa. Lue lisää TÄSTÄ ja liity mukaan!

Triathlon ei ole yli-inhimillisen rankka laji. Kuka tahansa voi aloittaa lajin harrastamisen ja osallistua kisoihin; kisamatkoista löytyy jokaisen kunnolle sopiva matka ja kisa.

Kisa etenee järjestyksessä uinti-pyöräily-juoksu. Lajin viralliset kisamatkat ovat sprintti (750m-20km-5km), olympiamatka/perusmatka (1500m-40km-10km), puolimatka ”70.3 tai half-Ironman” (1900m-90km-21,1km) ja täysmatka eli ”Ironman” (3800m-180km-42,195m). Virallisten kisamatkojen lisäksi on tarjolla kuntokisoja eri pituisilla matkoilla, maastotriathlonkisoja, joissa maantieajon sijaan ajetaan maastossa sekä duathlonkisoja (juoksu-pyöräily-juoksu) (tietoa suomessa ja ulkomailla järjestettävistä virallisista ja kuntokisoista löydät tämän linkin takaa).

Kuntokisoissa on yleensä lyhennetty uinti standardoituihin kisamatkoihin verrattuna. Sprintin ja perusmatkan pystyy läpäisemään sujuvasti ihan peruskuntoilija. Puolimatka on jo sen verran vaativampi, että harjoittelumäärien on oltava huomattavasti suuremmat kuin sprintissä ja perusmatkassa, mutta peruskuntoilija selviytyy siitäkin tahdonvoimalla. Peukalosääntönä voidaan pitää sitä, että mikäli pystyt helposti juoksemaan puolimaratonin tai maratonin, niin selviät kyllä puolimatkan triathlonistakin. Täysmatka on omaa luokkaansa. Se on fyysisessä ja henkisessä rasittavuudessaan jo niin raskasta, että triathlonistin on syytä kerätä jopa muutama harjoitteluvuosi ja puolimatkan kisa alle, ennen kuin edes harkitsee täysmatkan kisaan osallistumista.