Kisasuoritusta helpottavat varusteet

Moni triathlonisti saa päänsä sekaisin varusteviidakossa. Jokaiseen triathlonin lajiin on omat harjoitusvarusteensa ja -vaatteensa. Valveutunut triathlonisti ottaa selvää, vertailee ja varustaa itsensä myös suurella määrällä kisaspesifejä varusteita. Ne antavat triathleetille itseluottamusta ja nautintoa suoritukseen – sekä tietysti saattavat parantaa kisamenestystä. On numerolappuvyötä, zippinauhaa nilkkaan, yksi- ja kaksiosaista kisa-asua kompressio-ominaisuudella tai ilman, aerokypärää, aerojuomapulloja, eri profiilisia kiekkoja. Jopa triathloniin tarkoitettuja pyöräilykenkiä on muutamaa eri tyyppiä ja tietenkin lenkkareissa pitää olla helppokäyttönauhat. Pyörään saa kaikki osat vaihdettua runkoa ja satulatolppaa lukuunottamatta. Uusimmat vaihdesarjat ovat aina kevyempiä ja toimivat nopeammin – onko niiden hankinta siis ehdoton edellytys kisamenestymiselle.

Käytännössä triathlonistilla on monta sataa liikkuvaa osaa, joiden seasta on osattava valita juuri itselle sopivat: mikä sopii omalle kropalle, omaan pyörään, jalkaan, kukkarolle, mieltymyksiin. Shoppailufriikin taivas, mutta tavallisen kiireisen triathlonistin pahin painajainen.

Kun tähän liemeen lisätään vielä eri merkit, ammattilaisten vanavedessä tehtävät pyörän painon ja kisavarusteiden optimoinnit sekä uutta teknologiaa olevien varusteiden hankinnat on selvää, että triathlonisti tarvitsee apua. Tai pitkät hermot ja loputtomasti aikaa keskustelupalstojen koluamiseen,  arvostelujen lukemiseen ja tuotteiden ominaisuuksien vertailuun.

Triathlonistin kisavalmistautumista helpottaaksemme, olemme koonneet mielestämme “must have” -kisavarusteet. Näiden lisäksi on vielä kymmeniä muita valintoja, joita triathlonisti joutuu tekemään. Muita varusteisiin liittyviä arvioita ja esittelyitä löydät eri lajien varusteosioista sekä tietysti ulkomaisten sivustojen kattavista arvosteluista.

Must have -kisavarusteet

Alla olevassa kuvassa on paljon kisoissa tarvittavia varusteita. Kuvan alapuolella on tarkempi esittely varusteista ja linkit triathlonkauppojen asianmukaisislle osastoille, joissa niihin ja laajoihin valikoimiin voi käydä tutustumassa tarkemmin.

Märkäpuku

Märkäpuvun tärkein tarkoitus on pitää uimari lämpimän viileässä vedessä. Se luo myös turvaa epävarmalle uimarille. Märkäpuku kannattelee uimaria vedessä ja auttaa näin uimisessa. Käytännössä puvun kanssa ei voi vajota pinnanalle. Kelluminen tulisi onnistua keneltä tahansa.

Juuri kelluttavuuden ansiosta puku tuo monelle uimarille myös lisää nopeutta uintiin. Omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että avovedessä uidessa 750m matkan, puku tuottaa etua minun uintitaidolla noin 3-4min. Itselläni on heikko potku ja vastaavasti voimakas käsiveto. Tästä johtuen jalkani tuottavat minulle vastusta uidessa, mutta asia korjaantuu puvun kanssa, koska puku nostaa jalkojani lähemmäs pintaa. Näin uintiasentoni pysyy virtaviivaisempana  ja taloudellisuus kasvaa uidessa.

Märkäpukuja löytyy valtava valikoima eri hinta- ja ominaisuusluokissa ulkomaisista nettikaupoista. Puvut eroavat monilta ominaisuuksiltaan, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä kalliimpi puku, sitä paremmin se kelluttaa oikeista kohdista, sitä parempaa materiaalia puku on ja ennen kaikkea sitä joustavampi se on uinnin näkökulmasta kriittisistä kohdista, kuten kainaloiden ja hartijoiden kohdalta (lue 2XU:n eri tasoisista märkäpuvuista tehty arvostelu täällä). Märkäpuvut eroavat myös pituudeltaan. Nilkoista lyhyemmät puvut soveltuvat erittäin hyville uimareille, joille märkäpuvun kelluttavuuden hyöty suhteessa puvun kangistaviin ominaisuuksiin on huonompi. Hyvät uimarit saavat myös kelluttavuutta enemmän hyötyä erityisesti potkujen voimakkuudesta: pitkä puku kelluttaa jalkoja niin tehokkaasti, että uimarin on mahdotonta saada voimakas potku aikaiseksi. Lisäksi lyhyt puku on nopeampi riisua, jolloin siitä voi olla muutaman sekunnin lisähyöty sprinttimatkoilla.

Märkäpukujen hinnat asettuvat noin 150 ja 800 euron välille. Orca, 2XU, blueseventy, Sailfish, Speedo, TYR, Zone 3 ja Zoot valmistavat eri hintaisia pukuja, kuten muutamat muutkin merkit. Suomalaiset kivijalkaliikkeet myyvät jo joitain merkkejä, mutta laajimman valikoiman triathlonisti löytää nettikaupoista. Niitä kannattaa eri vuodenaikojen vaihteluiden mukaan selailla, sillä nettikaupoissa on aina suuret alennukset sesonkien vaihtuessa.

Millon pukua ei saa käyttää?

Pukujen käytölle on rajoituksia kilpasarjoissa. Yleisesti kuntosarjoissa pukua voi käyttää miloin vain. Veden lämmetessä yli 23 celsius asteen on pukujen käyttö yleisesti kilpasarjoissa kielletty. Kilpasarjoissa katsotaan, että tällöin puvun käytölle ei ole perusteita vedenlämpötilan vuoksi. Eikä näin ollen pukua saa pitää vain hyötyäkseen siitä nopeudessa.

Altaasta avovesiuintiin siirryttäessä on syytä harkita myös niin sanottujen avovesilasien ostamista. Avovesilaseissa on useita ominaisuuksia, joita monissa halliin tarkoitetussa laseissa ei ole, kuten hyvä uv-suojaus sekä peili- tai tummennetut linssit, joiden avulla on helpompi suunnistaa aurinkoisessa säässä.

Kisa-asu

Periaatteessa triathlonkisasta selviää uimapuvulla ja vaikka sen päälle pyöräilyn ja juoksun ajaksi puetuilla shortseilla. Harrastusmukavuutta kuitenkin lisää huomattavasti täysverisen triathlonpuvun hankinta. Triathlonpuku on sekoitus pyöräilyhousuja, uimapukua ja juoksuhousuja ja samaa pukua siis käytetään kisan alusta loppuun asti, myös märkäpuvun alla uidessa.

Hyvän triathlonpuvun materiaali muistuttaa uimapukua ja on siis nopeasti kuivuvaa. Puvussa / shortseissa on pyöräilyhousuista tuttu säämiskäpehmuste, jolloin pyöräosuudella ei satula pääse hankaamaan ja aiheuttamaan kipua. Säämiskä on kuitenkin huomattavasti ohuempi kuin tavallisissa pyöräilyhousuissa, jolloin se ei ole tiellä ja ahdistamassa myöskään juoksuosuudella.

Triathlonpukuja on sekä yksiosaisia ns. haalarimallisia sekä kaksiosaisia. Puvut ovat aina hihattomia ja lahkeet ovat reisimittaiset. Hyvissä triathlonpuvuissa on pienet selkätaskut, joihin saa laitettua esimerkiksi geeliä ja patukoita kisan ja treenien ajaksi. Joissakin naisten puvuissa on ns. sisäänrakennettu rintaliiviosa, mutta useimmiten puvun alla tulisi käyttää kunnollisia urheilurintaliivejä. Housujen alle alushousuja ei tule laittaa, sillä housujen säämiskäosa on saumaton hiertymien välttämiseksi.

Triathlonpukuja on niin sanottuja tavallisia malleja ja toisaalta melkein jokainen merkki valmistaa myös korkeatasoisempia asuja, joissa on kunnon kompressio-ominaisuudet. Triathlonistit jakautuvat kahteen leiriin kompressioasujen välttämättömyyttä arvioitaessa, mutta asua valitessa kannattaa harkita olisiko reisiä ja keskivartaloa napakasti tukeva triathlonasu ja tällöin myös lihasvärähtelyä ja -vaurioitumista ehkäisevä puku, hintansa arvoinen.

Vierumäellä tehdyn tutkimuksen tulokset kompressioasujen hyödyllisyydestä on kuvattu lyhyesti alla.

Kompressiovaate aktivoi lihasta, estää lihaskramppeja ja nopeuttaa palautumista. Kompressiosukkia pitämällä esimerkiksi pakaralihakset aktivoituvat viisi prosenttia enemmän kuin ilman sukkia. Tämä auttaa siihen, että juoksija pystyy pitämään ryhtinsä paremmin suorituksen aikana, minkä seurauksena juoksu on tehokkaampaa. Tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että suoritusta parantavia vaikutuksia ei kompressiovaatteilla juurikaan ole.

Kompressiotuotteet on alunperin kehitetty lymfanesteiden poistamiseksi, eli niillä pyritään vaikuttamaan kehon lymfakiertoon. Jaloissa kierto tapahtuu painovoiman avulla ja tällöin sukalla, jossa on asteittainen komressio, saadaan kiertoa tehostettua. Sukassa kompression pitää olla vahvempi nilkan alueella ja asteittain keventyä ylöspäin

Koko tutkimus on luettavissa täällä. Huomaa myös, että kaikki tuotteet, jotka puristavat ja ovat saaneet kompressionimen, eivät ole oikeita kompressiotuotteita. Kun on kyse oikeasta kompressiosta, valmistaja tekee tuotteeseen asteittaisen kompression ja tietyn määrän kompressiopainetta. Kompressiotuotteiden valmistus on hyvin tarkka prosessi ja puristus on ainoastaan pieni osa tuotetta. Koko tuote perustuu erikoiskudontaan.

Triathlonpuvun hankinnassa tulee kiinnittää huomiota erityisesti puvun istuvuuteen. Housuosa ei saa olla liian iso, vaan säämiskän pitää istua napakasti. Myös kainalon alueen istuvuuteen tulee kiinnittää huomiota, ettei se hankaa juostessa. (Vinkki: käytä vaseliinia tai esimerkiksi baby oilia estämään kainaloiden ja haarovälin hankausvaurioita.)

Numerolappuvyö ja ajanottosirulle tarkoitettu nilkkaremmi

Numerolappuvöitä eli kuminauhoja hakaneuloilla saa yleensä ennen kisoja kisakansliasta. Ratkaisu on toimiva, mutta mikäli haluat miellyttävämmin toimivan ratkaisun, hanki itsellesi numerolappuvyö. Vöitä saa geeleille tarkoitetuilla paikoilla ja ilman.

Usein numerolappuvöitä myydään yhtenä pakettina nilkkaan laitettavan ajanottosiruvyön kanssa. Etenkin ajanottosiruremmi on syytä hankkia, sillä usein kisanjärjestäjän toimesta saatavat nilkkaremmit hankaavat ja aiheuttavat kisan aikana haittaavia kipuja.