Juoksu

Juoksu

Lennokas juoksu

Juoksemaan oppii vain juoksemalla. Siksi tekniikkaa kannattaa hioa erilaisilla juoksuharjoituksilla. Hyvä juoksutekniikka on suoraviivainen ja taloudellinen. Kun tekniikka on hiottu hyväksi ja kuntopohja kestäväksi, on juokseminen nautinnollista ja vältytään toistuvan virheliikkeen aiheuttamilta rasitusvaivoilta.

Juoksutekniikan opettelussa on hyvä ottaa huomioon seuraavat perusasiat.

1. Juoksun rentous lähtee rennoista kasvoista ja vapautuneesta ilmeestä sekä hengityksestä. Pää on juostessa suorassa linjassa vartalon jatkeena ja katse osoittaa suoraan menosuuntaan. Hartioiden tulee pysyä rentoina alhaalla, jotta vältytään niska-hartiaseudun turhalta jännitykseltä.

2. Juostessa vartalon tulisi olla pystyasennossa tai hieman etunojassa. Vauhdin lisääntyessä tai ylämäkeä juostessa kallistus eteenpäin voi lisääntyä hieman. Vartalo ei huoju eikä kääntyile puolelta toiselle vaan suuntautuu jämerästi suoraan eteenpäin.

3. Kädet rytmittävät ja tasapainottavat juoksua. Käsivarret ovat kyynärpäästä koukistettuina noin 90 asteen kulmaan, ja ne kulkevat suoraviivaisesti edestakaisin vartalon sivuilla lähellä kylkiä.

4. Lantion tulee olla juoksussa irtonainen ja rento. Sitä tulee kannatella ikään kuin ylhäällä. Näin vältytään juoksemasta istuvassa asennossa, jossa reidet väsyvät suotta. Lantio ei saisi liioin keinua ja kallistua eteen ja taakse. Polvien tulee osoittaa suorassa linjassa juoksusuuntaan. Samoin jalkaterät osoittavat suoraan eteenpäin. Askel rullaa kantapään kautta kevyesti varvastyöntöön. Askelpituus on useimmiten verrannollinen juoksuvauhtiin. Mitä kovempi vauhti sitä lennokkaampi askel.

5. Juoksutekniikkaa on hyvä harjoitella silloin tällöin. Taloudellisessa ja hyvässä tekniikassa kosketus alustaan on jäntevä ja ilmalento rento ja ilmava. Kun tekniikka on hallussa, on juoksu suoraviivaista, luonnollisen tuntuista ja rentoa.

Juoksuun kuuluu oleellisena osana juuri itselle sopiva varustus, joista tärkein on oikeanlaiset juoksukengät. Tutustu tarkemmin erilaisiin juoksukenkiin Juoksukenkien valinta -artikkelissamme.