Lanzarote

TREENILEIRI LANZAROTELLA – OMATOIMINEN

Klikkaa tästä TriathlonSuomen järjestämän Lanzaroten leirin nettisivulle.

Kanariansaaret ovat triathlonistille erinomainen paikka talvikauden harjoituksille. Kelit ovat loka-maaliskuussa optimaaliset harjoitteluun. Lämpötila ei ole liian korkea ja sadepäiviä on hyvin harvoin. Yleisesti tiet ovat hyvässä kunnossa, autoilijat kunnioittavat pyöräilijöitä ja liikennettä on muutoinkin kohtalaisen vähän. Merivesi on uimakelpoista vähintään märkäpuvun kanssa. Tosin joissain kohteissa aallokko ja merivirrat saattavat tehdä uinnista ajoittain vaikeaa ja jopa vaarallista. Rantabulevardit houkuttelevat varhaisen aamun juoksulenkeille. Harjoitteluolosuhteiden ollessa otolliset takaammekin, että tapaat lomasi aikana useita pyöräilijöitä ja triathlonisteja pyörän päällä ja tienvarrella.

Lanzarote on tunnettu tuulistaan ja Ironmanin täysmatkan kisasta, joka järjestetään toukokuussa. Lisäksi saarella järjestetään pari lyhyempääkin triathlonia ja useita juoksutapahtumia. Joten matkaan on treenin lisäksi mahdollista sisällyttää myös kilpailu. Tuulien osalta ei voi muuta kuin luottaa tuuriin, että ne eivät ole häiritsevän voimakkaita. Normaalit tuuliolosuhteen saarella on n. 5-10 m/s kohtalaisten tasaista viimaa. Tämä tarkoittaa sitä, että profiilikiekoilla ajaminen voi vähän tuntua epävakaalta etenkin sivutuulisissa alamäissä. Mutta kyllä triathlonpyörälläkin on hyvä treenata kunhan käyttää kiekkovalinnoissa järkeä.

Saaren profiili on treeniin erinomainen. Pitkiäkin tasamaaosuuksia löytyy ja useimmat ylämäet on ajettavissa hyvin myös aeroasennosta. Lisäksi saarelta löytyy pari lähes puolen kilometrin nousua hyvällä jyrkkyydellä, joten pitkät yhtämittaiset mäkiharjoituksetkin onnistuvat. Saaren halkovaa päätietä ja Arreficestä lähtevieä väyliä lukuunottamatta liikenne on vähäistä. Autoilijat myös kunnioittavat espanjalaiseen tapaan hyviin pyöräilijöitä.

Teiden kunto on erittäin vaihteleva. Pääosin tiet ovat erinomaisia mutta välillä on lähes ajokelvottomia pätkiä erittäin karkeata asvalttitietä. Esi Välillä myös esim. liikenneympyrät ovat karkeita. Hyvällä suunnittelulla saarella kuitenkin pysty ajamaa satoja kilometrejä rauhallisia ja loistopintaisia teitä mahtavilla maisemilla. Onkin hyvä käyttää vähän aikaa reittisuunnitteluun.

Ironman-reitti on hyvä lähtökohta reittisuunnitteluun, kyseinen reitti on paria lyhyttä pätkää lukuunottamatta erinomaista tietä. Jos kuntoa ja intoa riittää, tämä reitti kannattaa ajaa joko kerralla tai osissa.

ironman_lanzarote_bike_course

Muilta osin reittivinkkejä löytyy esimerkiksi täältä: http://www.lanzarote-cycling.com/en/bike_tours/road_bike_tours.php

Pyöräilyn kannalta asumus kannattanee valita esim. Puerto del Carmenista. Esimerkiksi Las Costas on laadukas hotelli, jossa on puolihoito, n.15m lämmitetty allas, lyhyt matka rannalle ja helppo pääsyy pyöräreiteille. Muutoinkin näistä saaren keskiosan kohteista pääsee helposti kaikkialle saaren reiteille. Jos kohde on saaren pohjois- tai eteläosissa, tulee samojen teiden osuus paljon suuremmaksi. Saarelta löytyy myös yksi Euroopan hienoimmista urheiluresorteista Club la Santa. Kohde on saaren länsipuolella kohtalaisen eristyksissä muista virikkeistä, mutta toisaalta urheilutarjonta hotellissa on huikeaa.

Saarelle lentää useampi lentoyhtiö suoraan Suomesta ja myös matkanjärjestäjät tekevät pakettimatkoja laajalla hotellivalikoimalla. Näillekin lennoille saa omat pyörät mukaan n. 60-100e lisämaksua vastaan. Saarelta löytyy myös lukuisia pyörävuokraamoja, joista taatusti löytyy haluttu väline reissun ajaksi käyttöön.