Triathlonistin perusravinto

Triathlonistin perusravinto

Oikea ravitsemus on urheilijalle paitsi jaksamisen myös kehittymisen työväline. Terveellinen ja monipuolinen sekä määrällisesti riittävä ruokavalio tehostaa palautumista harjoittelusta ja kilpailuista. Urheilijan ruoka tulee olla helposti valmistettavissa, mutta myös hyvää ja monipuolista.

Kestävyysurheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun, lepoon ja lihashuoltoon. Laadukas, järkevästi koostettu ruokavalio on terveenä pysymisen, harjoittelussa jaksamisen, kehittymisen ja kilpailuissa menestymisen kannalta keskeisessä asemassa.

Suunnittele etukäteen

Urheilijan ruokavalion tulee olla kokonaisuus, josta urheilija saa tarkoituksenmukaisen määrän energiaa ja riittävästi kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Samalla urheilijan nopeassa päivärytmissä ruokaa pitäisi saada valmistettua nopeasti tai pakattua mukaan syötäväksi harjoitusten välissä tai matkalla kouluun.

Aterioiden suunnittelu ja niiden järkevä rytmittäminen on tärkeässä asemassa. Suunnittele ateriarytmisi ja ateriasisällöt harjoitusohjelmasi mukaan ja osta jääkaappiin tarvitsemasi ruoka-aineet jo muutamaa päivää ennen. Helppouden ja nopeuden lisäksi huomioi suunnittelussa monipuolisuus ja maistuvuus. Ruokailut ovat myös tärkeitä rauhoittumisen hetkiä!

Jokapäiväiset valinnat ratkaisevat

Urheilija tekee päivittäin kymmeniä ruokavalintoja. Vaikka yksittäiset valinnat vaikuttavat vain vähän, valintojen toistuessa päivästä ja viikosta toiseen, niiden vaikutukset, joko myönteiset tai kielteiset, muodostuvat kuitenkin ratkaiseviksi.

Yksittäisten elintarvikkeiden vaikutukset eivät pääsääntöisesti ole joko hyödyllisiä tai haitallisia, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Päivittäin syötävien ruokien tulisi olla tarkoin valikoituja, koska ne vaikuttavat eniten ruokavalion laatuun.

Pieni herkuttelu ei haittaa, mutta porkkana ei tee kakusta terveellistä

Kun ruokavalion perusta on kunnossa voi siihen satunnaisesti sisällyttää myös ravintoarvollisesti huonompia ruokia tai puutteellisia aterioita ilman että kokonaisuus mainittavasti kärsisi. Silloin tällöin voi siis sallia itselleen jäätelön tai muun suosikkiherkun palkinnoksi hyvästä treenistä.

Perustaltaan huono ruokavalio ei muutu terveelliseksi, vaikka siihen lisätään jotain hyvän ravintoarvon omaavaa elintarviketta. Huolehdi siis, että perusruokavaliosi on terveellinen ja riittävän monipuolinen.

Muista juoda!

Hyvänkin ravitsemuskokonaisuuden ja joskus hyvän harjoituksen voi pilata liian vähäinen nesteen saanti. Urheilijan pitää muistaa juoda tasaisesti jo päivän aikana, ennen harjoitus- tai kilpailusuoritusta.

Arjen säännöllinen ja riittävä juominen tulee nopeasti tavaksi, kun repussa mukana kulkee juomapuollo. Matkustus sekä olosuhteiden muutos esim. lämpimämpi ilmasto voivat yllättää kokeneemmankin urheilijan. Helpoin mittari nestetasapainon tarkkailussa on virtsan värin seuraaminen.