Näin valmistaudut maratonille

Näin valmistaudut maratonille

Näillä vinkeillä varmistat varautuneesi kunnolla tulevaan maraton-koitokseesi.

Edeltävänä päivänä

Ilmoittaudu tapahtumapaikalla

Monelle maratonille pitää käydä rekisteröitymässä tapahtumapaikalla ennen kisapäivää. Rekisteröityessä saat oman tapahtumapaketin, joka yleensä sisältää ohjeita tapahtumaan, numerolapun sekä hakaneuloja lapun kiinnittämiseen ja ajanottochipin.

Pakkaa tavarat valmiiksi

Kun olet käynyt hakemassa maratonpakettisi niin voit valmistella ja pakata tavarat valmiiksi kisapäivää varten. Kiinnitä numerolappu juoksupaitaan (muisa teipata hakaneulat sisäpuolelta!)

Laita myös muut juoksuvaatteet valmiiksi. Pidä huoli, että olet testannut vaatteita useita kertoja aikaisemmin.

  • Pakkaa mukaan energiageelit ja muut tarvittavat eväät.
  • Vaseliini estämään hiertymiä.
  • Nenäliinapaketti (vessoissa ei aina välttämättä ole paperia jäljellä).
  • Lämpimät vaatteet sekä vaihtokengät juoksun jälkeen.
  • Palautusjuoma nautittavaksi juoksun jälkeen ja vesipullo että voit juoda ennen lähtöä.
  • Jos aiot kuunnella musiikkia juoksun ajan, nyt on sopiva aika varmistaa, että soittolista on tehty ja kappaleet ovat oikeassa järjestyksessä.

Tutustu reittiin ja lähtöpaikkaan

Tutustu lähtöpaikkaan ja reittiin etukäteen. Isoissa maratontapahtumissa voi olla eri lähtöpaikkoja ja kisa-alue voi olla laaja. Ota selvää mistä lähtöryhmästä lähdet ja missä se sijaitsee. Tarkista myös, ovatko lähtö ja maali samassa paikassa. Selvitä reitillä olevat juoma- ja energiapisteet, sekä missä ja millaisin välimatkoin niin on.

Tarkista säätiedot

Valmistaudu kaikenlaisiin säätiloihin. Jos luvassa on tuulta, ota mukaan lähtöalueella tuulenpitävä takki, että pysyt lämpimänä. Jos keli vaikuttaa sateiselta, iso roskasäkki on hyvä suojautumiskeino. Et halua olla litimärkä ennen lähtöä.

Myöskään liian aurinkoinen keli ei ole paras maratonia varten, ja silloin kannattaa muistaa ottaa aurinkorasvaa ja suojata pää esimerkiksi lippalakilla. Joillain maratoneilla jaetaan sieniä virkistäytymiseen matkan varrella tai vesipisteillä voi juosta suihkun läpi. Selvitä etukäteen missä kohtaa on reitillä on mahdollista virkistäytyä, niin et juokse vahingossa virkistyspisteiden ohi.

Edeltävä yö

Yritä nukkua hyvät yöunet ennen maratonia. Jos et kuitenkaan saa jännitykseltä nukuttua, ei siitä tarvitse turhaan stressata. Tapahtumassa adrenaliinitasot nousevat, ja väsymystä ei huomaa enää lähtöhetkellä.

Tapahtumapäivänä

Aamupala

Yritä syödä aamupala 2 – 3 tuntia ennen lähtöä, jotta ruoka ehtii sulaa hyvin. Aamupalan, kuten muidenkin lähellä tapahtumaa nautittavien ruokien, tulee olla sellainen johon vatsasi on tottunut. Syö tukeva, hiilihydraattipitoinen aamiainen, mutta vältä liikaa ahmimista. Et halua lähteä juoksemaan ähkyssä.

Lue tarkemmat tankkausohjeet täältä.

Saavu ajoissa paikalle

Tapahtumapaikalle kannattaa saapua ajoissa, jotta ehdit lämmittelemään, käymään vessassa ja jättämään tavarat säilytykseen. Ole siis ajoissa liikkeellä, varsinkin jos juokset maratonin vieraassa kaupungissa.

Lämmittele

Jos et tavoittele kolmen tunnin alittavaa aikaa, ei lämmittelyn tarvitse olla erityisen raskas. Riittää, että hölkkäät muutaman minuutin lihakset lämpimiksi ja jännitystä pois.

Käy vessassa

Vaikka vielä ei olisikaan hätä, aloita vessaan jonottaminen ajoissa! Vessajonot lähtöpaikoilla tulevat olemaan pitkiä, joten vessassakäyntiä ei missään nimessä pidä jättää viime tinkaan.

Vie tavarat säilytykseen

N. 30-45 minuuttia ennen lähtöä (tai aiemmin) on hyvä aika jättää tavarat säilytykseen. Useilla maratoneilla on kisamateriaalien kanssa jaettu pussukka, johon voi laittaa tavarat ja merkata oman lähtönumeron. Jos valmista pussia ei ole, muista laittaa lähtönumerosi selkeästi esiin ennen kun viet oman pussukkasi säilytykseen.

Tavarat kannattaa viedä säilytykseen vaikka sinulle olisi tulossa kannustusjoukkoja tapahtumaan, ettei käy niin, että tavarasi ovat jossain muualla kun saavut maaliin. Jos sinulla on jokin vanha huono paita, voi sitä pitää aivan lähtöön saakka päällä ja heittää pois vasta startissa kun olet lämmitellyt.

Juoksun aikana

Pysy suunnitelmassa! Monet tekevät sen virheen, että innostuvat lähdössä juoksemaan liian kovaa tahtia. Tämä taktiikka toimii ensimmäiset 10 kilometriä, mutta vauhti ehtii hidastua loppumatkalla huomattavasti jos poltat itsesi loppuun jo alussa. Yritä malttaa alusta asti pysyä suunnittelemassasi vauhdissa, vaikka muut tuntusivat kirivän ohi kovaa tahtia. Maraton vaatii kärsivällisyyttä!

Juoksun jälkeen

Maaliin tullessa ensimmäiseksi yleensä jaetaan mitali käteen ja kenkään kiinnitettävät ajanottochipit kerätään pois. Muista jättää chippisi, niin et joudu maksamaan siitä panttia.

Järjestäjä jakaa usein maalissa jotakin syötävää, mutta nyt on myös aika nauttia oma palautusjuoma mahdollisimman nopeasti. Juoksun jälkeen kannattaa laittaa heti lämmintä vaatetta päälle ja mieluusti palautumista nopeuttavat kompressiovaatteet.