SWIM.BIKE.RUN. – Joona Tuikka

Cervelo_P3_Tuikka

Olen Joona Tuikka, rakennetekniikan diplomi-insinööri, jolle triathlon on intohimo ja hieman pitkälle mennyt harrastus. Tässä blogissa kirjoitan triathlonista ja kestävyysurheilusta työssä käyvän, tavallisen ihmisen näkökulmasta. Luvassa on motivointia, oman treenin puimista, kisaraportteja, ajatuksia varusteista ja muita treeniaiheisia juttuja. Itseoppineena (ja kirjoista lukeneena) olen monta asiaa oppinut kantapään kautta ja toivon, että voin jakaa nämä kokemukset ja parhaassa tapauksessa auttaa jotakin toista välttämään nämä turhat takaiskut.

Olen Kokkolasta kotoisin ja asun Espoossa. Valmistuin Aalto-yliopistosta keväällä 2014 ja työskentelen asiantuntijana rakennesuunnittelun alalla. Triathlonin myötä aikataulutus on saanut uuden merkityksen, kun 16h treeniviikot pitää sovittaa 40h työviikkoon. Kaikki on kuitenkin kiinni suunnitelmallisuudesta ja suunnitelman noudattamisesta.

Kestävyysurheiluun tutustuin juoksemalla ensimmäisen puolimaratonin vuonna 2009. Puolimaratonin jälkeen innostuin juoksusta ja päätin juosta seuraavana vuonna Helsinki City Maratonin. HCM:n juoksin kolmena vuotena peräkkäin ajoilla 3:56, 3:24 ja 3:23. Harjoitteluni silloin oli aika yksipuolista ja jalkavaivat pakottivat monipuolisempaan treenaamiseen. Löysin itseni vähän väliä uima-altaasta tai pyörän selästä kun juosta ei pystynyt. Vajaan vuoden valmistautumisella suoritin ensimmäisen triathlonin puolimatkan Joroisissa 2013 (4:58). Monipuolinen treenaaminen tuotti tulosta ja juoksinkin samana vuonna Vantaan maratonin aikaan 2:57:50. Triathlon vei lajina heti mennessään. Kesällä 2014 kävin jälleen Joroisissa (4:45) ja ensimmäisellä triathlonin täysmatkalla IM Kalmarissa aikani oli 9:37:20. Jälkimmäisestä suorituksesta lisää myöhemmin.

Kolmesta lajista rakkain (ja helpoin) on juoksu, kun taas tällä hetkellä eniten kehitettävää löytyy pyöräilystä. Ensi kauden pääkisana on IM Frankfurt, jonne lähden parantamaan debyyttiaikaani. Harjoittelu kohti IM Frankfurtia on käynnissä. Treenaan Joe Frielin kirjan ”Your Best Triathlon” oppeja soveltaen. Harjoitteluohjelmastani ja treeneistä lisää piakkoin.

Samankaltaiset artikkelit