Voimaharjoittelu

Voimaharjoittelu

Vaikka triathlonisti ei tarvitse näyttäviä hauiksia ja rintalihaksia, on triatleetin kuitenkin syytä tehdä myös voimaharjottelua, etenkin talvikaudella. Monilla oikuttelee esimerkiksi selkä etenkin pyörällä ajettaessa, joten keskivartalon vahvistaminen on kiputilojen välttämisen vuoksi tärkeää.Triatleetille tulisi olla selvää myös se seikka, että onnistunut triathlonsuoritus vaatii ihan rehellistä painojen siirtelyä kestävyysharjoittelun lisäksi. Jalkojen voimaa tarvitaan etenkin pyöräillessä ja uinnissa toisaalta vahvoja käsiä ja siipilihaksia.

Sivuvalikosta löydät erityisesti triathlonisteille sopivat voimaharjoitusohjelmat.

Voimaharjoittelun hyödyt

Pyöräily ja uinti vaativat ihan rehellistä lihasvoimaa. Pyöräiltäessa ylämäkiä jalkalihasten voima konvertoituu suoraan vauhdiksi ja jaksamiseksi. Mikäli triatleetilla on heikot reisilihakset, loppuu ylämäessä runttausvoima, vaikka keuhkot kestäisivät vielä suurempaakin rasitusta. Oletko ikinä miettinyt miten jotkut tulevat heittämällä ylämäissä ohi? Minä olen, ja siksipä talvikauteni harjoituksiin kuuluu reisilihasten vahvistaminen muun muassa yhden jalan jalkaprässillä.

Pyöräilyvauhdin pitäminen tasaisena ja oikealla polkutekniikkalla polkeminen on huomattavasti helpompaa, kun jaloissa on voimaa enemmän kuin sitä oikeasti tarvitaan. Reisilihasten lihaksi triatleetti tarvitsee vahvat takareidet ja pakarat.

Pyöräilyn ollessa lajeista pitkäkestoisin, kannattaa menestystä tavoittelevan triathleetin keskittyä vahvan pyöräilyosuuden vaatiman kunnon kehittämiseen. Lajille ominaisen lihasvoiman kehittäminen kuntosalilla ja kova vastuksinen matalan kadenssin spinningpyöritys ovat erinomaisia treenejä.

Uinnissa vahvat kädet ovat heti hyvän ja oikean tekniikan jälkeen ehdottomasti paras apu nopeaan vedestäpoistumiseen.

Salitreeni pienentää vammojen todennäköisyyttä. Juoksussa jalat ja etenkin niiden liikkuvat osat ovat kovilla. Niveliä, luustoa ja lihaksia voi vahvistaa oikein tehdyllä voimaharjoittelulla. Etenkin naisilla liian vähästä salitreenistä johtuvat juoksuvammat ovat valitettavan yleisiä. Myös palautuminen on selvästi nopeampaa, kun jalat ovat fyysisesti hyvässä kunnossa juoksua varten.

Vältä nämä perinteiset virheet

1. Salitreenin jaksottaminen kevyille päiville. Voimaharjoittelusta palautuminen on hitaampaa kuin kestävyysharjoittelusta. Voimaharjoittelu rikkoo lihakset ja niiden korjaantuminen vie aikaa. Lue siis salitreenisi kovien treenipäivien joukkoon ja tarvittaessa vaihda yksi raskaampi lenkki hieman palauttavampaan luokkaan.

2. Voimaharjoittelun yhdistäminen juoksuun. Juoksu vaatii herkkyyttä, joka katoaa painokasan alla. Mikäli haluat tehdä samana päivänä sekä voima- että kestävyysharjoittelua, pyöräile juoksun sijaan.