Teneriffa

Treenileiri Teneriffalla

Kanariansaaret ovat triathlonistille erinomainen paikka talvikauden harjoituksille. Kelit ovat loka-maaliskuussa optimaaliset harjoitteluun. Lämpötila ei ole liian korkea ja sadepäiviä on hyvin harvoin. Yleisesti tiet ovat hyvässä kunnossa, autoilijat kunnioittavat pyöräilijöitä ja liikennettä on muutoinkin kohtalaisen vähän. Merivesi on uimakelpoista vähintään märkäpuvun kanssa. Tosin joissain kohteissa aallokko ja merivirrat saattavat tehdä uinnista ajoittain vaikeaa ja jopa vaarallista. Rantabulevardit houkuttelevat varhaisen aamun juoksulenkeille. Harjoitteluolosuhteiden ollessa otolliset takaammekin, että tapaat lomasi aikana useita pyöräilijöitä ja triathlonisteja pyörän päällä ja tienvarrella.

Teneriffa on suosittu etenkin vahvareitisten pyöräilykohteena. Esimerkiksi Bradley Wiggins on useasti viettänyt korkeanpaikanleiriä Teneriffalla (Hotelli Parador sijaitsee Teiden kansallispuistossa 2000 metrin korkeudella ja on otollinen majoitusvaihtoehto harjoitusleirille) . Teneriffan maastoa hallitsee Teide-vuori. Espanjan korkein, lähes 4000m kohoava vuori on käytännössä läsnä kaikkialla. Heti rannikolta lähdettäessä sisämaahan päin maasto alkaa kohota voimakkaasti. Niinpä Teneriffa onkin sopiva kohde silloin, kun on halukas runsaaseen kiipeämiseen. Ja kiipeämistä sitten riittää. Teneriffalla on muun muassa Euroopan pisin yhtämittainen nousu: noin 2200 metriä 25 kilometrin matkalla.

Tiet ovat Teneriffalla pääosin hyväkuntoiset

Tiet ovat Teneriffalla pyörälyyn pääosin hyviä. Toki heikkokuntoisiakin pätkiä on. Nämä kannattaa tiedostaa etenkin silloin, kun miettii reittien kiertosuuntia. Huonokuntoinen tie voi olla vielä siedettävä nousta mutta laskuissa jo vaarallinen. Lisäksi on hyvä huomioida, että kilometrimäärät reiteillä jäävät yleensä kohtalaisen pieniksi, koska korkeuserot syövät vauhtia paljon. Lisäksi kaupunkien välit voivat olla yli kaksinkertaiset mutkittelevia teitä pitkin poljettuna verrattuna mitä karttaa katsomalla arvioisi. Näin ollen koko saareen ei välttämättä pääse yhdestä kohteesta tutustumaan, joten kannattaakin valita kohde, josta lähtee riittävän monipuolisia reittivaihtoehtoja.

Playa de las Americaksen seutu on eräs hyvä vaihtoehto majoituskohteeksi. Muutaman kilometrin katusiirtymän jälkeen pääsee jo käsiksi nousuun ja rauhallisempiin kyläteihin. Chayofa on ensimmäinen vastaantuleva kylä noin 200 metrin nousun ja 5-6 kilometrin jälkeen. Chayofassa pyöräilijä on valinna edessä: lähteäkö kohti 1450 metrissä sijaitsevaa Vilafloria tasaisempaa reittiä pitkin San Miguelin ja Granadillan kautta vaiko ottaa suorin ja jyrkin reitti Aronan läpi. Tie Chayofan ja Granadillan välillä on paikoin heikkokuntoinen, mutta kuitenkin turvallinen ja poljettava. Maisemat ovat etenkin Granadillan jälkeen silmiähivelevän kauniit ja nousun pitäisi onnistua hyvin vähän kokemattomammaltakin pyöräilijältä. Aronan kautta poljettaessa matka Vilafloriin lyhenee noin 10 kilometriä, mutta reitin lyhentymisellä on hintansa: nousukulma kasvaa huomattavasti. Tie on serpenttiiniä ja maisemat kirkkaalla säällä huikeat. Suosittelen tätä reittiä kokeneemmalle polkijalle etenkin, jos tarkoituksena on jatkaa Vilaflorista Teiden kansallispuistoon. Vilaflorin jälkeen tie nimittäin jyrkkenee yhä edelleen ja matkaa on vielä 12 kilometriä. Aronan ja Vilaflorin välillä on viitisen kilometrin verran möykkyisempää tietä, joka etenkin laskussa tärisyttää.

Etelä-Teneriffan ja ehkäpä koko saaren nautinnollisimmat tienpätkät löytyvät Granadillan ja Vilaflorin välillä ja Vilaflorista eteenpäin kohti 2250m korkeudessa olevaa vuoren lakea. Tässä pyöräilijä saa alleen 1500m yhtämittaista nousua/laskua (kyllä, ei metriäkään edes tasamaata) 20 kilometrin matkalla ja täydellisellä tienpinnalla. Kiemurteleva serpentiinitie on leveä ja mutkat ovat hyvin kallistettuja ja turvallisia. Maisemat ovat huikaisevia.

Jos yhtä reittiä Playa de Las Americasista pitäisi suositella, olisi se seuraava noin 100km pituinen ja 5-9h vievä vuoriretki. Ota suunnaksesi Chayofa ja saavutettuasi ensimmäisen etappisi, suuntaa San Miguelin kautta kohti Granadillaa. Matka on kohtalaisen tasaista nousua ja hyvää alkulämpöä tulevaa varten. Granadillasta käänny kohti Vilafloria. Nousu jyrkkenee entisestään ja vauhti putoaa, tässä vaiheessa voi jo alkaa aistimaan ilman happipitoisuuden laskun. Vilaflor on viimeinen paikka ostaa vettä ja tankata energiaa kahviosta ennen Teiden kansallispuistossa olevaa hotelli Paradorin kahvilaa. Suosittelen testaamaan välittömästi Vilaflorin kylän pohjoisosassa sijaitsevaa kahvilaa. Näkymät ovat terassilta upeat ja tapaat varmasti muitakin pyöräilijöitä kahvilla ja churrolla.

Vilaflorista matka jatkuu kohti Teideä. Seuraavat 15km ovat komeinta nousua mitä on tarjolla. Jättimmäinen havumetsä harvenee kun nousumetrejä tulee lisää. 2250m korkeudessa saavutat reitin korkeimman kohdan. Tästä matka jatkuu edelleen kohti Teiden laaksoa. Valitettavasti päästäkseen Teiden laaksoon pyöräilijä joutuu 200m korkeuspudotuksen eteen (tuo määrä täytyy nimittäin taas kiivetä ylöspäin, jotta pääsee saaren korkeimmalle mahdolliselle kohdalle). Tämän jälkeen alkaakin kraaterin pohjan kuumainen reitti ja matkan ainoa tasamaaosuus päättyy reilun kilometrin pituiseen nousuun Teiden juurella olevalle ravintolalle ja näköalapaikalle. Tästä on poljettava vielä 4 kilometria eteenpäin, jos haluaa saavuttaa Teiden huipulle vievän kaapelihissin lähtöpaikan.

Nauti kahvilassa pienestä tauosta ja muista tankata energiaa, sillä kotimatka on pitkä. Käännä pyöräsi kohti Vilafloria ja aja tällä kertaa Aronan kautta Americasiin. Paluumatka on pari tuntia menomatkaa nopeampi, toki riippuen nousu- ja laskuvauhdistasi. Reitti on kokonaisuudessaan rankka varsinkin, jos ei ole tottunut isoihin korkeuseroihin ja ohuempaan ilmaan. Niinpä suosittelen tätä reittiä ajettavaksi vasta parin totuttelupäivän jälkeen (voit totutella ohuempaan ilmaan ja alituiseen ylämäkeen polkemiseen ajamalla ensimmäisellä ajokerralla Vilafloriin).

Yli kilometrin korkeudessa sää on merkittävästi kylmempää kuin alhaalla. Nousun tarkenee useimmiten lyhythihaisella, mutta koska vuorella on sateen mahdollisuus, kannattaa varata vaihtovaatetta ja lämmintä mukaan jo nousuosuudelle. Jopa pari tuntia kestävä yhtämittainen lasku vaatii vähintään tuulenpitävän takin ja kunnon hanskat, jotta kylmyys ei käy sietämättömäksi. Suosittelen kuitenkin ottamaan pidemmät pyöräilyhousut, kunnon paidan/takin mukaan ja pannan korvien suojaksi sekä tietysti lasit herkkäsilmäisille viiman käydessä vasten kasvoja vauhdin kohotessa helposti yli 50km/h.

Pyörien vuokraus

Jos oma pyörä ei ole mukana, Teneriffalta löytyy muutamia vaihtoehtoja pyöränvuokraukseen. Pyöriä vuokrattaessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Sesonkiaikoina voi muuten jäädä ilman haluttua työvälinettä.

Diga Sports
– Täällä on tarjolla ainoastaan Scott Speedster -merkkisiä alumiinipyöriä. Laatu on halvinta mahdollista maantiepyörän tasoa, mutta sekin kelpaa varsin hyvin useimmille harrastajille. Hinnat ovat samaa tasoa muiden kanssa. Liike sijaitsee Playa de las Americasissa. Pyörien kuljetusta asuinpaikkaan kannattaa tiedustella.

Pyörissä ei ole mittareita. Lisäksi SPD-SL -polkimia ei ole saatavilla, joten ota omat mukaan.

Bike Point
– Teneriffan laadukkaimmat pyörät kohtuuhintaan. Saatavilla hiilikuitupyöriä, alumiinipyöriä ja jopa sähkövaihteisia pyöriä täyttämään erilaiset tarpeet. Palvelu on huippulaatuista ja pyörät ovat erinomaisessa kunnossa. Pyörät kuljetetaan asuinpaikkaasi. Alumiinipyörän saa viikoksi reilulla satasella kun taas parhaasta hiilikuitupyörästä saa maksaa pitkälti kolmatta sataa euroa.

Pro Bike Hire

– Pro Bike Hire kuljettaa vuokratut pyörät asuinpaikkaasi. Yrityksellä ei ole toimipistettä. Voit valita alumiinisen tai hiilikuituisen pyörän ja pedaalivaihtoehtoja on riittävästi. Hinnat halpenevat myös jonkinverran, jos varaat kerralla useamman pyörän. Sivustolta löytyy myös tietoa erilaisista pyöräreiteistä. Kannattaa ehdottomasti perehtyä.

Lennot ja majoitus

Teneriffalle lentävät useat lentoyhtiöt ja uskoisin, että kaikki matkanjärjestäjät tarjoavat valmismatkoja kohteeseen. Ajoissa varattaessa Norwegian Airlinesilla Teneriffalle lentää noin kolmella sadalla eurolla, mutta sesonkiajan ulkopuolella matkanjärjestäjien Pelkät lennot -äkkilähtövaihtoehdolla voi päästä jopa 120 eurolla.

Erilaisia hotellivaihtoehtoja on Teneriffalla lukuisia ja niitä kannattaakin etsiä ja vertailla esimerkiksi Hotels.com:ssa. Myös matkanjärjestäjien tarjoamaan valikoimaan kannattaa tutustua esimerkiksi Aurinkomatkojen, Tjareborgin ja Finnmatkojen sivustoilla.

Teneriffa on otollinen kohde myös rentoutumiseen ja lomasta nauttimiseen harjoitusten lomassa. Saarella on eri kokoisia ja -tunnelmaisia kaupunkeja, rantabulevardit hallitsevat kaupunkikuvia ja hyviä ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia on lukuisia.