|

IM Kalmar 2014 – kisaraportti

Noin puoli vuotta sitten 16.8.2014 osallistuin ensimmäiseen triathlonin täysmatkaan Ironman Kalmariin Ruotsissa. Nyt kun uusi kausi ja valmistautuminen reilun 5 kk päästä kisattavaan IM Frankfurtiin ovat käynnissä, ajattelin että on hyvä muistella Kalmarin kisaa.

Valmistautuminen ja lähtökohdat
Ilmoittauduin kisaan elokuussa 2013 heti ilmoittautumisen auetessa. Siinä vaiheessa minulla oli alla vuoden harjoittelu triathlonin parissa ja yksi puolimatkan kisa. Mukaan Kalmariin ilmoittautui myös Oulussa asuva kaverini Samuli. Aloitimme treenaamaan Joe Frielin kirjan ”Your Best Triathlon” oppeja soveltaen. Vuodessa treenitunteja karttui n. 600 ja viikottaiset treenimäärät vaihtelivat 10-16 tunnin välillä treenijaksosta riippuen. Valmistautuminen IM Kalmariin meni vuoden aikana loistavasti, mutta 3 viikkoa ennen Finntriathlon Joroisia 2014 (7 viikkoa ennen Kalmaria) oikean polveni alareunan sisäpuoli kipeytyi. Vaivaan löytyi syy: tulehtunut jännepoimu (plica). Todellinen syy jännepoimun tulehtumiseen löytyy huonosta lihashuollosta ja kireistä lihaksista eli peiliin sai katsoa. Kävin ottamassa kortisonipiikin tulehtuneeseen plicaan ja lepäsin viikon. Polvi tuntui hyvältä ja päätin osallistua Joroisten puolikkaalle. Ajattelin, että siellä näkee onko polvi kunnossa. Polvi tuntui ihan ok:lta Joroisissa, mutta otin kisan aika rennosti – varsinkin juoksun. Polvi ei enää oireillut ennen Kalmariin lähtemistä, mutta kyllä se mietitytti ja lisäsi jännitystä. Olin kuitenki vuoden tehnyt töitä ensimmäisen täysmatkan eteen.

Ennen kisaa
Matkustimme Sinin kanssa Espoosta Kalmariin laivalla ja omalla autolla. Ensin ti-ke laivalla Helsingistä Tukholmaan ja sieltä sitten keskiviikkoaamuna autolla n. 400 km matka Kalmariin. Majoituimme Kalmarissa Scandic Hotellissa, josta oli kisapaikalle matkaa n. 3 km. Ennen lauantain kisaa tutustuimme kaupunkiin, kisareittiin ja kävimme Samulin kanssa tekemässä kevyitä viimeistelytreenejä mm. Öölannin maisemissa. Oman lisästressinsä tuo kisakamojen vieminen ja hakeminen, mutta järjestelyt oli tehty helpoiksi.

IM_Kalmar_Run_OlandViimeistelytreenit Samulin kanssa Öölannissa

Kisan tavoitteena minulla oli saada ennen kaikkea ehjä suoritus. Jos kaikki menisi nappiin, niin minulla pitäisi olla mahdollisuus 10h alittamiseen.

Kisa-aamu
Kisa-aamuna (tai -yönä) herätys oli klo: 3.45. Yöllä ei tullut kovin hyvin nukuttua – sen verran jännitti. Siitä sitten aamupalan kautta 5.00 vaihtopaikalle tarkistamaan, että kamat on siellä missä pitääkin. Pumppasin renkaisiin 8 barin paineet ja tarkistin, että geelit ja juomapullot on paikoillaan. Keli oli aamulla jo hieman tuulinen, mutta aurinkoinen. Siirrytiin Samulin kanssa n. 6.45 uintipaikalle.

IM_Kalmar_Swim_Start_Pro

IM_Kalmar_Swim_StartRullaava startti – tästä se lähtee!

Uinti
Uinnin strartti oli järjestetty ”rullaavana” eli jonoon asettauduttiin tavoiteajan mukaan ja ajanotto käynnistyy veteen mentäessä. Asettauduimme Samulin kanssa 1:10 uintiaikatavoitteen kohdalle odottelemaan kanuunan pamausta ajatellen, että pahemmalta törmäilyltä siinä ryhmässä vältyttäisiin. Siinä oli kyllä pisimmät 15 minuuttia odotellessa vähään aikaan. Juuri ennen starttia taustalla soi mieleenpainunut David Guettan biisi ”Lovers on the Sun”, josta vieläkin saan kylmiä väreitä! Noin 7.00 reilu 2000 kilpailijaa lähti jonossa valumaan kohti rantaa. Heti veteen päästyäni jännitys helpotti, rentouduin ja ajattelin ”kuinka mahtavaa hommaa tää oikeesti on!” vaikka vähän väliä jonkun varpaat tai kyynärpää olivatkin suussa :D Uintivauhtini oli sellainen, että koko ajan jouduin ohittelemaan muita. Vielä en tiennyt, johtuiko se muiden hitaudesta vai uinko tavoitettani kovempaa. Reitti oli loistavasti suunniteltu ja viimeisen 1000m saikin uida ihan rannan tuntumassa, joka oli täynnä äänekkäitä kannustajia – aivan huikeeta! Plussaa uimiseen toi myös se, että Kalmarin edustalla Itämeressä näkyvyys oli jopa 5 metriä kun taas Espoon Matinkylän rannassa näkee hädin tuskin oman kätensä. Nousin vedestä omassa ennätysajassa 1:01:58 (uintivauhti 1:36/100m).

T1
Vaihdoin kamat erittäin rauhallisesti ja imaisin yhden geelin siinä samalla. Pyörän luona odottikin sitten ikävä yllätys: tyhjä etukumi ja venttiili vinossa! Ensimmäinen ajatus oli, että siinä meni koko kisa pilalle. No aika nopeasti sain ajatukset kasaan ja talutin pyörän vaihtoalueella sijaitsevalle huoltopisteelle. Ilmeisesti vinossa olevan venttiilin jatkovarsi oli vuotanut, joten päätin ottaa riskin: suoristin venttiilin ja pumppasin paineet renkaaseen. SItten vain pyörän selkään toivoen, että paineet pysyy seuraavat 180,2 km. Turha säätäminen näkyi vaihtoajassa 6:04.

IM_Kalmar_Tuikka_BikeEturenkaassa riitti vielä ilmaa

Pyöräily
Kalmarin pyöräily koostuu kahdesta osasta. Ensiksi ajetaan n. 120 km Öölannissa, jota seuraa n. 60 km ajo sisämaassa. Pyöräilyreitin alussa tulee vastaan reitin suurin nousu – Öölantiin kulkeva 6 km pitkä silta, joka on korkeimmillaan n. 40 metriä merenpinnasta. Silta ylitetään kisassa kahteen kertaan. Muuten reitti on erittäin tasainen. Tuuli oli yltynyt tässä vaiheessa jo aika navakaksi, mutta se puhalsi pääosin sivutuulena. Koko pyöräilyn ajan tarkkailin kellosta ainoastaan sykkeitä ja pidin ne hallitusti 135-155 välillä, jolloin energiat imeytyvät vielä hyvin. Öölannin maisemat ovat lähinnä tasaista peltoa ja upeita pikku kyliä. Kannustustakin riitti hyvin reitin varrella ottaen huomioon sen pituuden. Kisassa peesaaminen on kiellettyä, mutta silti välillä näki isoja ryhmiä, jotka peesasivat huolella. Sain ajaa melko rauhassa koko kisan ilman, että jouduin ohittelemaan isoja ryhmiä ja tämä helpotti sykkeiden pitämistä tasaisena. Pyöräilyn aikana otin energiaa ja nestettä 15 minuutin välein siten, että joka toisella kerralla geeli + vesi ja joka toisella pelkkää urheilujuomaa. Viimeinen 60 km sisämaassa sujui hyvin ja vauhti sekä sykkeet tuntuivat pysyvän tasaisina. Pyörän eturengas tosin rupesi tuntumaan melko pehmeältä, mutta energiaa ja voimaa tuntui jaloissa olevan ja jatkoin 34 km/h keskarilla pyöräilyn loppuun ajassa 5:18:25 (33,96 km/h). Pyöräilyn lopussa tuli n. 15 minuuttia kestävä sadekuuro, mutta se oikeastaan vain piristi.

T2
Pois pyörän selästä, pyörä telineeseen ja kamoja vaihtamaan. Testasin muuten nopeasti etukumen tilanteen – lähes tyhjä.. Vaihtopaikalla nopeasti lippa päähän, lenkkarit jalkaan, lappu eteenpäin ja menoks! T2:n vaihtoaika oli 2:07.

IM_Kalmar_Tuikka_RunJuoksu tuntui mahtavalta eikä sadekuurokaan haitannut

Juoksu
Kalmarissa juostaan 3 kertaa 14 km reitti. Reitistä n. 3 km juostaan keskellä kaupunkia, jossa tuhannet kannustajat huutavat korvan vieressä. Juoksu lähti heti upeasti käyntiin sadekuurossa – eka 5 km 4:11/km vauhdilla! Vatsassa, reisissä eikä polvessa ollut mitään ongelmia. Juoksu tuntui jopa pelottavan hyvältä. Päätin, että nyt en katsele enää sykkeitä vaan annan ”hanaa” niin paljon kuin pystyn. Juoksussa jatkoin energian nauttimista samalla taktiikalla kuin pyöräilyssä. Kaikki tuntui imeytyvän hyvin ja vauhti pysyi melko tasaisena. Kun uinnin startista oli kulunut 8h, pääkoppa rupesi sanomaan, että kohta tulee noutaja, mutta jatkoin vain juoksemista. Samoihin aikoihin ohitin Samulin ja vaihdoimme pari sanaa. En kyllä enää muista mistä puhuttiin, mutta tuskin se mitään kovin syvällistä oli – sen verran oli sekavia miehiä. Samulikin oli heittänyt kokikset vahingossa päähänsä :D Ensimmäistä kertaa koko kisapäivän aikana rupesin 9h kohdalla miettimään loppuaikaa. Laskeminen oli väsyneenä melko vaikeaa, mutta tajusin kuitenkin, että 10h alittuu varmasti – vaikka kävellen. No yhtään kävelyaskelta en ottanut. Viimeiset 3 km juoksin Kalmarin kaupungissa ”Heja heja” ja ”Bra jobbat” -huutojen keskellä. Viimeisen mutkan jälkeen maalialue ja kuuluisa sininen matto näkyi 200 m päässä. Itkien ja nauraen juoksin maaliviivalle, jossa sain kuulla kauan odotetun lauseen: ”Joona, You are an Ironman!”. Maratonaika 3:08:46 (4:28/km) ja kokonaisaika 9:37:20.

IM_Kalmar_Tuikka_Finish_Line”Joona, You are an Ironman!”

Kisan jälkeen
Olo maalissa oli jotain aivan uskomatonta – se pitää itse kokea! Polvi kesti koko kisan ja sain kasaan ehjän suorituksen. Myös 10h alittaminen onnistui heti ja reippaasti! Kisan jälkeen tuloksia katsellessa tajusin, ettei Kona-paikan tavoittelu lähitulevaisuudessa ole yhtään epärealistinen tavoite! Nyt pitää vaan kehittyä pyöräilyssä ja nostaa se samalle tasolle kuin uinti ja juoksu.

Kalmarissa huolto toimi mahtavasti ja maalialueella vastassa oli huoltaja, joka huolehti kilpailijasta kunnes tämä oli saanut vaihtovaatteensa ja osoitti pystyvänsä itse huolehtimaan itsensä suihkuun ja syömään. Suihkun ja ruuan jälkeen menimme Sinin kanssa odottelemaan Samulin maaliintuloa. Samuli sanoi ennen kisaa, että kyllä 11h alittuu. Mies piti sanansa ja tuli maaliin ajassa 10:59:27. Tarkka mies. Palautuminen kisasta kesti yllättävän kauan. Fyysiset kivut hävisivät n. viikossa, mutta varsinaista treeni-intoa ei pariin viikkoon löytynyt – varmaan hyvä niin :) Jos viime kautta ajattelee ja miettii, mitä voisin tehdä paremmin, niin päällimmäisenä on lihashuollon merkitys. Harjoittelun tuntimääriä ei ole tarvetta edes nostaa, jos ottaa siihen vain lihashuoltoa mukaan. Tavoitteena tulevalle kaudelle pyöräilyn kehittämisen lisäksi on siis lisätä lihashuollon määrää ja pitää treenimäärät samana, mutta laadukkaampana.

IM_Kalmar_Finishers

Suunto Ambit2:n data kisasta löytyy täältä:
http://www.movescount.com/fi/moves/move38347793

Sijoitukset ja ajat tiivistetysti:

8. sija ikäsarjassa M25-29 (175 osallistujaa)
56. sija kaikista kilpailijoista (2350 osallistujaa)

1:01:58 Uinti
0:06:04 T1
5:18:25 Pyöräily
0:02:07 T2
3:08:46 Juoksu
9:37:20 Kokonaisaika

Tässä vielä video omasta suorituksesta:

Samankaltaiset artikkelit