Geelit triathlonkilpailuissa

Geelit triathlonkilpailuissa

Elimistön hiilihydraattivarastot riittävät noin 1,5 tunnin kovatehoiseen suoritukseen. Tämän jälkeen energiasta alkaa olla puutetta ja elimistön suorituskyky laskee selvästi. Nopean hiilihydraattienergian puutteessa elimistö joutuu turvautumaan rasvojen käyttöön. Rasvoista saadaan kyllä energiaa, mutta niiden avulla pystytään tuottamaan vain hidasta lihastyötä.
Hiilihydraattivarastoja voidaan kuitenkin täydentää pitkän suorituksen aikana ja siirtää sen avulla väsymistä kauemmaksi. Nopeasti imeytyviä ja helposti nautittavia hiilihydraatteja löytyy urheilujuomista ja energiageeleistä.

Näin tankkaat matkan aikana

Pitkän kestävyyssuorituksen aikana hiilihydraatteja on syytä nauttia 0,5–1,5 g painokiloa kohti tunnissa. Maratonilla sopiva määrä on usein 60 g/h. Tämä tarkoittaa kahta geelipussia tai yhtä geelipussia ja kahta lasia urheilujuomaa.
Monet urheilujuomat voivat aiheuttaa imeytymisongelmia tai vatsakipuja joko väärän koostumuksena, lisäaineiden tai nesteen väkevyyden takia. Geelejä käytettäessä nämä riskit ovat paljon pienemmät.
Maratonilla on mahdotonta kantaa mukanaan omia urheilujuomia koko matkan ajan, mutta pienten geelipussien kuljettaminen on huomattavasti helpompaa. Maratonille riittää 2–4 pussia, jos nautitaan lisäksi urheilujuomaa. Geelivyön avulla mukana kulkee helposti suurempikin määrä annospusseja. Huoltopisteiltä löytyy aina vettä geelin nauttimisen avuksi. Maratonin huoltopisteillä voi nauttia vuorotellen urheilujuomaa ja geelejä.

Geelit piristävät

Geelit ja urheilujuomat sisältävät yleensä glukoosia, fruktoosia tai maltodekstriiniä. Nämä aineisosat imeytyvät eri mekanismien avulla, joten niiden sekoitus imeytyy parhaiten.
Usein geeleihin on lisätty kofeiinia antamaan lisäpiristystä rasituksen aikana. Tästä on suuri apu varsinkin raskaiden loppukilometrien aikana. Jotkut vitamiinit tehostavat myös imeytymistä.

Jo pelkkä hiilihydraatin maku piristää!

Energian nauttimiseen liittyy jonkin verran myös psykologiaa. Jo pelkän hiilihydraatin purskuttelun suussa ilman nielemistä on huomattu nostavan suorituskykyä. Makea maku suussa antaa aivoille ”energiaa on saatavilla” -signaalin, jolloin elimistön vireystila kohenee.

Tankkauksessa malttia

Geelit ja urheilujuomat sopivat myös energiatankkaukseen ennen maratonia. Erityisvalmisteiden etu on, että niiden sisältö ja hiilihydraattimäärät on mainittu tuoteselosteissa ja nautitun hiilihydraatin määrää on helppo laskea.
Tärkeintä tankkauksessa on kuitenkin helposti sulava hiilihydraattipitoinen ravinto, joka pitää suolen toiminnan normaalina. Hh-valmisteet ovat kätevä lisäapu.
Tankkauksen aikana on muistettava juoda riittävästi, sillä glykogeeni sitoo nestettä itseensä.
Alkuperäinen artikkeli: Juoksija-lehti (linkki)