Triathlonia kokeilevan varustevalinnat

Triathlonia kokeilevan varustevalinnat

Triathloniin liittyy paljon harhakuvitelmia ja yksi sitkeimmistä on väite, ettei triathlonia voi aloittaa ellei ole valmis panostamaan varusteisiin. Lajissa ensimmäistä kertaa kisaava voi selviytyä jopa ilman ostosreissulle lähtemistä ja harjoittelu onnistuu varmasti vanhoilla varusteilla. Ammattilaiset ja lajiin vakavasti suhtautuvat uivat kalliissa märkäpuvuissa, ajavat tuhansia maksavilla triathlon-pyörillä kalliine lisävarusteineen ja kuluttavat palkkansa verkkokaupoista tilattaviin harjoittelua ja kisasuoritusta tukeviin varusteisiin. Aloittelija ja harrastaja pärjäävät onneksi huomattavasti vähemmällä.

Suomessa järjestetään kesällä triathlontapahtumia, joissa on ensimmäistä kertaa lajia kokeileville oma kisa tai sarja. Näihin voi osallistua vaikka vaihteettomalla pyörällä ja uida pelkässä uimapuvussa.

Alla on listattu kisoissa pakolliset varusteet. Edullisimmin löydät ne esimerkiksi WigglenChain Reaction Cyclesin ja Evansin ulkomaisista verkkokaupoista. Listan perässä on suorat linkit aiheeseen liittyviin valikoimiin Chain Reaction Cyclesin ja Wigglen verkkokauppoihin. Ulkomaiset verkkokaupat -osiossa kannattaa käydä tutustumassa myös muihin ulkomaisiin verkkokauppoihin.

1. Asu, jolla voi uida, pyöräillä ja juosta.  Vaatteita saa vaihtaa ja lisätä lajien välissä, mutta helpoin vaihtoehto on valita asu, jolla voi suorittaa koko kisan. Alla on kuvia tyyppillisistä triathlonasuista (Wiggle / CRC).

Käytännössä lajia kokeileva tarvitsee uima-asun ja pyöräilyyn ja juoksuun soveltuvat vaatteet, kuten t-paidan ja shortsit. T-paidaksi ja shortseiksi soveltuvat mainiosti tavalliset urheiluun tai vapaa-aikaan suunnatut vaatteet.

Mukavuussyistä suosittelemme käyttämään uimalaseja, ettei vettä mene silmiin (erittäin hyväksi havaitut ja monelle sopivat uimalasit ovat Zoggsin Predatorit). Uimalasit kannattaa valita sillä ajatuksella, että niillä pitää suunnistaa vedessä. Tämä tarkoittaa pään nostamista vedestä ja poijujen etsimistä säällä kuin säällä. Kannattaa siis ostaa peililasit tai vähintään hyvin tummennetut, ettei aurinko häikäise.

2. Pyörä, jossa on toimivat jarrut. Pyörän lisäksi pyöräilykypärä on syytä ottaa mukaan kisoihin, sillä se on pakollinen varuste. Suosittelemme myös käyttämään laseja, sillä vauhdin kiihtyessä silmät ovat vaarassa vahingoitua ilmassa lentävien kivien, ampiaisten ja muiden hyönteisen vuoksi. Laseiksi kelpaavat hyvin tavalliset aurinkolasit.

3. Jalkineet, joita voi käyttää pyörä- ja juoksuosuuksilla. Aloittelijat pärjäävät vaikka ihan juoksuun tarkoitetuilla lenkkareilla sekä pyöräily- että juoksuosuuden. Yhtään edistyneemmille tai tosissaan kisaaville triatleeteille suosittelemme kuitenkin pyöräilyyn tarkoitettuja pyöräilykenkiä (alla kuvia kengistä ja niiden kiinnitysmekanismeista eli klosseista).

Muuta ei välttämättä tarvita. Mikäli triathlon on saanut sinut koukutettua ja sinulla on varustehankintoja mielessä, löydät vasemmalla olevien linkkien takaa tarkempaa tietoa triathloniin liittyvistä vaatteista, varusteista ja harjoitusapulaisista.

Hyväksi havaittuja aloittelijoille sopivia varusteita:

Märkäpuku: Miehelle Orca TRN Wetsuit ja naiselle: Orca Women’s TRN Wetsuit

Uimalasit:

Tummennetut: Zoggs Predator Flex Polarized

Peililasit:Zoggs Original Predator Flex Mirror

Pyöräilykypärä: Giro Savant Road Helmet

Pyöräilykengät: dhb Trinity Tri Shoe

Pyöräilylasit:
dhb Pro Triple Lens Sunglasses
tai dhb Fractal Revo Lense Sunglasses

Pyöräilyhousut:
Miehelle: dhb Classic tai esimerkiksi dhb Aeron Speed Bib Shorts

Naiselle: dhb Classic Ladies  tai esimerkiksi dhb Aeron Speed Women’s Bib Shorts

Yllä olevat varusteet ovat suosittuja aloittelevien triathlonistien keskuudessa. On kuitenkin syytä huomioida, että kaikki vaatteet ja asusteet eivät sovi kaikille ja on yhtä monta preferenssiä kuin on triathlonistiakin. Nämä aloittelijoille suunnatut varusteet saattavat olla pelkistetympiä kuin kalliimmassa luokassa olevat sisarensa, joten erikoisempia malleja, lisäominaisuuksia ynnä muita kaivattaessa kannattaa tutustua triathlonkauppojen valikoimiin tarkemmin. Näillä pääsee kuitenkin paremmin kuin hyvin alkuun!