Uimavarusteet

Aktiiviharrastajan uimavarusteet

Uimapuku

Useimmat merkit kehittävät uimapukujaan ammattilaisten käyttöön ja tästä hyötyvät myös usein niin vaatimattomat harrastelijat. Triathlonistille uimapuvun hankinnassa pääpaino on kestävyydellä ja oikealla koolla – triathlonisti pukee päälleen kisa-aamuna kisa-asun.

Tunnettuja uimapukun valmistajia ovat muun muassa Adidas, Aqua Sphere, Arena, Delffi, Maru,  Speedo, TYR and Zoggs.

Uimalakki

Uimalakkeja valmistavat ja myyvät lähes kaikki uimapukujen ja -varusteiden valmistajat. Uimalakin valinnassa ei ole materiaalia ja väriä lukuunottamatta huomioonotettavaa.

Uimalakkeja valmistetaan eri materiaaleista ja niitä on erikokoisia ja -mallisia. Edullisin vaihtoehto on lycrasta valmistettu uimalakki. Hiukset pysyvät poissa silmiltä ja lakki on helppo pukea ja riisua. Lycrasta valmistettu lakki päästää vettä sisäänsä eli hiukset eivät pysy kuivina. Lateksiset uimalakit pitävät hiukset tiukasti lakin sisällä eivätkä päästä vettä sisäänsä. Ne vähentävät vedenvastusta lakin tiukkuudesta johtuen ja ovat erittäin elastiset. Lateksiset lakit ovat niin päämuotoisia, että niitä käyttävät jopa kilpailijat.

Kolmas vaihtoehto, silikonista valmistetut lakit, ovat hinnaltaan kalleimpia ja ominaisuuksiltaan parhaimpia. Silikoniset lakit vähentävät veden vastusta, pitävät hiukset tiukasti lakin alla ja ovat kestävämpiä kuin lateksiset. Etenkin tästä syystä silikoniset lakit kasvattavat suosiotaan korkeammasta hinnasta huolimatta.

Uimalasit

Uimalaseja kannattaa kokeilla ennen ostopäätöstä. Kokeile eri merkkien laseja urheiluliikkeessä siten, että asetat lasit silmillesi ilman, että kiinnität remmiä. Paina lasit kevyesti kasvojasi vasten. Mikäli lasit pysyvät hetken silmilläsi ennen kuin putoavat, ovat ne todennäköisesti sinulle sopivat, eivätkä vuoda. Uudet lasit eivät huurustu, mutta ajan kanssa pinnalle alkaa muodostua huurua. Huurustumisen estämiseksi on muutama kikka: 1. nuolaise laseja sisäpinnalta (sylki estää tehokkaasti laseja huurustumasta) 2. käsittele lasit laimennettulla astianpesuaineella ja 3. käytä huurustumisenestoainetta, jota voit ostaa hyvinvarustelluista urheiluliikkeistä.

Tutustu eri merkkien uima-asu, -lasi ja -lakkivalikoimiin täällä.

Muut harjoitusapulaiset

Edellä mainituilla varusteilla aloitteleva triathlonisti pääsee jo hyvin harjoituksissa vauhtiin. Uinnin kehittyminen vaatii kuitenkin metrien kauhomisen lisäksi tekniikkapainotteista treeniä. Tekniikkaa voidaan harjoittaa ilman välineitä, mutta yleisesti triathlonisteilla on tekniikkaharjoitteissa käytössä pullarit, lättärit ja finssit eli räpylät.

Pullari laitetaan jalkojen väliin, jolloin se kannattelee jalkoja matkien märkäpuvun kannattavaa vaikutusta. Pullarin kanssa triathlonisti harjoittaa etupäässä käsivetoja. Koska pullari vähentää jalkojen työskentelyä, käsivetoihin saadaan kohdistettua enemmän rasitusta ja lajivoima kasvaa. Lättärit ovat niin sanotut kämmenten jatkot. Lättäreiden pinta-ala on kämmentä huomattavasti suurempi ja kova materiaali tekee lättäreistä jäykät, jolloin käsiveto on huomattavan raskas. Lättärit ovatkin parhaimmillaan uinnin lajivoiman kehittämiseen.

Räpylöiden avulla on hyvä harjoitella potkutekniikkaa ja -voimaa.

Erilaisia harjoitusapulaisia löytyy edullisesti muun muassa täältä.

Märkäpuku

Avovesiuinnin varusteisiin kuuluu uimalakin, uimalasien ja uima- tai triathlonasun lisäksi märkäpuku. Märkäpuku on Suomen kylmiin vesiin melkeinpä välttämätön hankinta ja se on pakollinen kisavaruste veden lämpötilan alittaessa +14 astetta (ja vastaavasti märkäpuvun käyttö on kiellettyä veden lämpötilan ylittäessä +23 astetta). Märkäpuvun tehtävänä on pitää uimari lämpimänä ja helpottaa uintia kelluttavalla ominaisuudellaan. Kelluttavan ominaisuutensa ja liukuvan pintamateriaalinsa ansiosta märkäpuvulla uitaessa uimari on nopeampi kuin pelkällä uima-asulla uitaessa. Kelluttavasta ominaisuudesta on hyötyä myös lihaskrampin tai paniikin iskiessä sekä esimerkiksi uimalasien asentoa korjattaessa uinnin aikana.

Märkäpuvun valinnassa ja hankkimisessa tulee olla tarkkana ensinnäkin sen suhteen, että sukellukseen ja uintiopetukseen tarkoitetut märkäpuvut eivät sovellu triathloniin ja avovesiuintiin. Kannattaa siis suoraan hankkia uintiin tarkoitettu märkäpuku, vaikka sukelluspukujen hinnat ovat usein huokeampia ja saatavuuskin saattaa olla parempi.

Jos mahdollista, märkäpukua kannattaa myös sovittaa ja mielellään koeuida. Aloittelevan triathlonistin ei useimmiten kannata hankkia heti ns. huippuluokan pukua, sillä monesti näiden pukujen ”kelluttavuusominaisuudet” eivät riitä aloittelevalle uimarille, jolla tekninen uintiosaaminen ei vielä ole hyvällä tasolla.

Märkäpukuja löytyy jo valtava valikoima etenkin ulkomaisista nettikaupoista. Puvut eroavat monilta ominaisuuksiltaan, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kalliimpi puku, sitä paremmin se kelluttaa oikeista kohdista, sitä parempaa materiaalia puku on ja ennen kaikkea sitä joustavampi se on uinnin näkökulmasta kriittisistä kohdista, kuten kainaloiden ja hartijoiden kohdalta. Märkäpuvut eroavat myös pituudeltaan. Nilkoista lyhyemmät puvut soveltuvat erittäin hyville uimareille, joille märkäpuvun kelluttavuuden hyöty suhteessa puvun kangistaviin ominaisuuksiin on huonompi. Hyvät uimarit saavat myös kelluttavuutta enemmän hyötyä erityisesti potkujen voimakkuudesta: pitkä puku kelluttaa jalkoja niin tehokkaasti, että uimarin on mahdotonta saada voimakas potku aikaiseksi. Lisäksi lyhyt puku on nopeampi riisua, jolloin siitä voi olla muutaman sekunnin lisähyöty sprinttimatkoilla.

Märkäpukujen hinnat asettuvat noin 150 ja 800 euron välille. Orca, 2XU, blueseventy, Sailfish, Speedo, TYR, Zone 3 ja Zoot valmistavat eri hintaisia pukuja, kuten muutamat muutkin merkit. Tutustun Wigglen märkäpukuvalikoimaan täällä.

Suosittelemme tutustumaan 2XU:n eri tasoisten märkäpukujen vertailuun.