Juoksukenkien valinta – käyttötyypit

Juoksukenkää valittaessa ensimmäinen tehtävä on miettiä niiden käyttötarkoitusta. Juoksenko paljon ja usein myös pitkiä lenkkejä, etsinkö kenkää nopeaan juoksuun vai haluanko juosta maastossa? Entä sopiiko paljasjalkakenkä minulle?

Näitä kaikkia tarkoituksia varten on tarjolla eri ominaisuuksilla varustettuja kenkiä. Kengät eroavat ominaisuuksiensa puolesta merkittävästi. Juoksuharrastajat tietävät jo millainen kenkä sopii omaan jalkaan ja millaiseen harjoitukseen ja alustalle. Kokemattomampien juoksijoiden kannattaa lähteä liikkeelle peruslenkkarista, jonka esitelemme alla. Kun juoksuharjoittelu laajentuu niin kutsuttuihin intervalli- ja vauhtileikittelyharjoituksiin, kannattaa näitä harjoitteita silmällä pitäen ostaa kevyempi ja vähemmän tuettu kenkä (esitellään alempana).

Lenkkari runsaaseen kilometrimäärään

Kun harjoitellaan paljon ja juostaan kilometrejä, kengän pitää ennen kaikkea lieventää jalkoihin kohdistuvaa iskutusta, antaa riittävästi tukea ja suojata sääoloja vastaan. Kengän pitää toimia vaihtelevissa olosuhteissa ja ulkopohjan on toimittava erilaisilla alustoilla, mikäli juoksija ei halua panostaa muutamaan eri kenkään alustan ja muun käyttötarkoituksen hyväksi.

Runsaasti juoksevan ratkaisu on riittävästi iskunvaimennusta antava peruskenkä. Se tukee jalkaa ja lieventää juoksun aiheuttamaa iskutusta säästäen juoksijan nilkkoja, jalkateriä, polvia ja selkää. Sen vahva rakenne tarkoittaa yleensä myös pitempää käyttöikää. Tämä peruskenkä olisi syytä löytyä jokaisen vähintään 4 kertaa viikossa juoksevan kaapista. Vetotreeneihin ja nopeusjuoksulenkeille kannattaa paljon juoksevan hankkia erityisesti niihin soveltuva kevyempi ja paremmin rullaava kenkä.

Peruskengän tukevuuteen ja iskunvaimennukseen on tarjolla paljon eri vaihtoehtoja. Iskunvaimennuksen tarpeeseen vaikuttavat juoksijan painon lisäksi askeltyyppi ja lihaskunto. Jos askel on rullaava, painavakin juoksija selviää pienellä iskunvaimennuksella ja kevyemmällä kengällä (etenkin kun hän on tottunut juoksemaan kevyemmin vaimennetulla kengällä; hyvänkään juoksutekniikan omaavan painavamman lenkkeilijän ei kannata aloittaa juoksutreenejä kevyellä kengällä vaan pikku hiljaa totuttaa lihakset, nivelet ja jänteet matalaan vaimennukseen).

Myös kiertojäykkyyteen ja pronaatiotukeen on erilaisia vaihtoehtoja (lue lisää neutraaleista, pronaatio- ja supinaatiotuetuista kengistä täällä).

Peruslenkkari sopii monelle myös kisakengäksi maratonille tai puolikkaalle. Tämä pätee etenkin niiden kohdalla, jotka juoksevat puolimaratonia 2 tuntia ja yli. Kevyempi kenkä vauhdittaa juoksua ja nopeita aikoja metsästävän kannattaa ehdottomasti panostaa kunnon ”kisakenkään”, joka toimii myös yllä mainittuina intervalli- ja vauhtijuoksukenkinä treeneissä.

Maratonilla ja hitaammilla puolimaraton ajoilla käytettävä tukevampi kenkä on hieman raskas, mutta tukevuus ja iskunvaimennus helpottavat lihasten väsymistä viimeisillä kilometreillä ja suojaavat kovalta asvaltilta. Myös juoksuaskel on helpompi säilyttää hyvänä väsyneillä jaloilla riittävän tukevan kengän avulla.

Alla linkkejä tuettuihin kenkävaihtoehtoihin. Jokaiselta merkiltä löytyy omansa ja kaikilta vielä lukuisia vaihtoehtoja muiden ominaisuuksien ja myös tuen määrän toimiessa muuttujana. Tutustu rauhassa äläkä säikähdä valikoiman suuruutta: on parempi olla mistä valita!

Vauhtikenkä kisoihin ja vauhdikkaisiin harjoituksiin

Vauhdikkaissa harjoituksissa ja kisoissa on tärkeää jalkineen keveys ja hyvä rullaavuus. Nämä ominaisuudet mahdollistavat nopean ja taloudellisen juoksuaskeleen.

Ns. neutraaleissa kengissä on vähemmän tukirakenteita, ne ovat kevyempiä, ja kiertojäykkyydeltään ne ovat useimmiten löysempiä. Kenkien pohjakuviointi on matala, mutta se takaa hyvän pidon asvaltilla, hiekkatiellä tai juoksuradalla.
Neutraali kenkä sopii varsinkin kevyelle juoksijalle, jonka askel rullaa puhtaasti eikä hän yleensä kärsi jalkavaivoista. Kevyempiä, vauhdikkaaseen menoon soveltuvia malleja löytyy myös kiertojäykistä ja tuetuista malleista.

Yleensä kenkien keveys tarkoittaa myös kevyempiä ja paremmin hengittäviä päällysmateriaaleja. Nämä ominaisuudet ovat parhaimmillaan kovassa juoksussa, hyvällä alustalla ja lämpimällä säällä, mutta eivät luonnollisesti suojaa jalkaa vaikeammissa olosuhteissa. Kenkien pintamateriaalit myös kuluvat helposti puhki juurikin sen takia, kun ne ovat kevyttä ja hengittävää tekoa.

Alla linkkejä  kenkävaihtoehtoihin. Jokaiselta merkiltä löytyy omansa ja kaikilta vielä lukuisia vaihtoehtoja muiden ominaisuuksien ja myös tuen määrän toimiessa muuttujana. Tutustu rauhassa äläkä säikähdä valikoiman suuruutta: on parempi olla mistä valita!

Nopeita juoksukenkiä ostettaessa on syytä pitää mielessä niiden nopea kiertonopeus. Mikäli juokset nopeat harjoitukset ja kilpailut tällaisilla kengillä, kuluvat ne yhden vuoden aikana. Nopeiden kenkien tukirakenteet ovat niin kevyitä, että ne juostaan loppuun jo muutamien satojen kilometrien aikana.

 

Maastojuoksukengät

Maastojuoksussa korostuu kengän matala pohja, jonka avulla jalka aistii parhaiten alustan vaihtelut. Usein maastokengissä on myös kiertolöysä rakenne. Jäykkä ja paksupohjainen kenkä ei sovellu maastoon, mutta jos mennään kivikkoisille alustoille, silloin tarvitaan järeää pohjaa.
Pitävä pohjan kuviointi ja vettä sietävät materiaalit ovat myös metsäkengän välttämättömiä ominaisuuksia. Kengästä ei saa tulla raskasta, vaikka se kastuisikin. Materiaalien on kestettävä kulutusta ja risujen ja kivien naarmuja.

Paljasjalkakengät

Free- ja paljasjalkajuoksukengissä ei ole juuri mitään tukirakenteita. Jatkuvaan harjoitteluun ne soveltuvat vain hyvin harvoin, mutta saattavat olla mukavat kevyeen juoksuun, yleiseen liikuntaan ja vapaa-ajalle.
Paljasjalkakenkien avulla voidaan tehdä lihaksia aktivoivaa jalkajumppaa. Pari kertaa viikossa tehty 10–15 minuutin juoksu ja hyppely vahvistaa jalkojen pieniä lihaksia, jotka passivoituvat aina vain tukevia kenkiä käytettäessä.

Ole varovainen hankkiessasi paljasjalkakengät ja aloittaessasi niillä juoksun. Jalkojen ja jopa selän täytyy tottua uusiin tuettomiin kenkiin. Fysioterapeuttien puheille on hakeutunut lukuisia paljasjalkakengillä juoksevia etenkin selkävaivojen vuoksi, mutta myös polvipaivojen. Näitä vaivoja pääsee syntymään, kun liian innokkaasti lähdetään juoksemaan.

(Lähteenä käytetty teoksia Juokse paremmin ja Lentoa juoksuun)