Harjoittelu ja rasvanpoltto
Harjoittelu ja rasvanpoltto
Harjoittelu matalalla teholla opettaa kehoa polttamaan rasvavarastojaan energian tuotannossa. Tämä tapahtuu vain harjoiteltaessa maltillisella tasolla (aerobinen ja pitkät, hitaat harjoitukset). Kun hengästyt voimakkaasti, vartalosi alkaa käyttää lihaksiin sitoutunutta energiaa (glykogeeniä).
Kovempi tehoisesta harjoittelusta on kuitenkin myös hyötyä painonpudotuksessa, sillä metabolisessa tilassa keho polttaa rasvaa ja kuluttaa kaloreita pitkään treenin jälkeenkin. Kolikon kääntöpuolella on kuitenkin se seikka, että keho polttaa kaloreita, jotka se saa helposti käyttöönsä.
Rasva palaa vain ja ainoastaan hapen läsnäollessa eli maksimissaan harjoiteltaessa aerobisella tasolla.
Kehon päivittäinen kaloritarve määritellään seuraavien kolmen tekijän avulla:
- Lepoaineenvaihdunta
- Lämmöntuotanto
- Fyysinen aktiivisuus
Yleisesti voidaan todeta, että dieetin ensimmäisellä viikolla 70% painonpudotuksesta koostuu nesteistä. Viikoilla 2-3 painonpudotuksesta 70% muodostaa jo rasva, 20% nesteet ja 10% lihakset. Viikosta 4 eteenpäin 85% painonpudotuksesta on rasvaa ja 15% lihaksia (McArdle, Katch ja Katch 2001).
Lopetettuasi ylisyönnin painosi alkaa varmasti tippua. Mikäli teet painonpudotuksen oikein, huomaat miten kehostasi alkaa lähteä rasvaa, mutta et tunne oloasi väsyneeksi ja nääntyneeksi. Treenitkin sujuvat ilman väsymystä ja motivaatiokatoa. Ole kuitenkin varovainen ja kurinalainen, sillä vanhat tavat ja tottumukset ottavat helposti vallan. Ennen rankan spinning-tunnin tai juoksulenkin jälkeen syöty suklaapatukka kannattaa jättää väliin. Vaikka olisit jo tavoitepainossasi ja elämäntapasi olisivat muuttuneet siten, että pysyt siinä, kehosi vaatii laadukasta ravintoa kovien harjoitteiden jälkeen. Pidä siitä siis huolta hyvällä, ravinnerikkaalla ruoalla.
(Alkuperäinen artikkeli: James Beckinsale)