Tehonmittaus triathlonistin apuvälineenä

Tehonmittaus triathlonistin apuvälineenä

TriathlonSuomen vierailevana asiantuntijana ja kirjoittajana on Juha Heikkinen. ”Jupis” kirjoittaa kolmeosaisen sarjan tehonmittauksesta triathlonistin apuvälineenä. Hänellä on aiheesta monien vuosien kokemus ja Jupiksen tehonmittausaiheiset luennot ovatkin vetäneet luentosalin täyteen muun muassa HelTrin leireillä.

Wattien eli tehon mittaus pyöräilyssä on jo melkoisen vanha keksintö, ensimmäinen keskiöstä mittaava systeemi patentoitiin jo vuonna 1986 (SRM – Schoberer Rad Messtechnik)

Lähinnä laitteiden huikeat hinnat ovat pitäneet ne kuitenkin puhtaasti ammattilaisten tai muutamien asiaan vihkiytyneiden leluina. Viime vuosina hinnat ovat kuitenkin alkaneet tippua merkittävästi ja tuoneet laitteet tavallisenkin harrastajan saataville. Tähän on ehkä vaikuttanut muutaman uuden kilpailijan markkinoille tulo, sekä SRM:n patenttien vanheneminen.

Käytännössä siis wattimittarit tai oikeammin pitäisi puhua anturit, mittaavat vääntöä tai värähtelyä jostakin fillarin voimansiirron osasta (keskiö, kampi, takanapa, ketjut…) ja muuttavat sen mittareissa näkyväksi wateiksi.

Lue kolmeosainen tehonmittaussarja!

Osa 1. Miksi watteja? Eikö syke riitä? 

Osa 2. Harjoitustasot ja analyysi

Osa. 3 Tehonmittauslaitteet