Juoksijan polvi

 

Juoksijan polvi on rasitusvamma, joka esiintyy nimensä mukaan usein juoksijoilla. Juoksijan polvessa polven ulkosyrjä kipeytyy, ja kipu tuntuu erityisesti juostessa, usein jopa niin kovana, että juoksu on keskeytettävä. Usein kipu loppuu lenkin jälkeen.
Juoksijan polvi aiheuttuu ylikireän suoliluu-säärisiteen (tractus iliotibialis) edestakaisesta hankautumisesta reisiluun ulkosyrjän yli, jolloin jänteen ja luun välinen tila tulehtuu ja aiheuttaa kipua. Kiputilaan voi liittyä myös polven limapussin tulehdus. Tractus iliotibialis –jänteen liiallinen kireys johtuu tavallisesti reiden ulkosyrjän lihasten tai lonkankoukistajien kireydestä, vääränlaisesta juoksutekniikasta tai liiallisesta rasituksesta.

Oireet

Juoksijan polven tyyppioireena on polven ulkosyrjällä tuntuva kipu, joka alkaa muutaman juoksukilometrin jälkeen ja usein äityy niin kovaksi, että lenkki on jätettävä kesken. Lenkin jälkeen oireet rauhoittuvat ja levossa polvi voi olla täysin oireeton. Yleensä kipu on voimakkainta alamäkeen juostaessa. Polven ulkosyrjää ja reisuluun päätä painellessa voidaan aistia kipua myös levossa.

Hoito

Maltti on valttia juoksijan polven hoidossa, sillä vaiva yleensä ottaa aikansa, ennen kuin parantuu täysin. Ensimmäisena on lopetettava polvea rasittava liikunta ja levossa on jaksettava olla tarpeeksi kauan. Tulehduskipulääke suun kautta tai paikallisvoiteena on usein tarpeen kuuriluontoisesti alkuvaiheessa. Pitkittyneissä ja hankalissa tapauksissa voidaan myös harkita kortisoni-injektioita.
Koska usein vaivan taustalla on reiden ulkosyrjän ja pakaran lihasten kireys, voidaan hieronnalla ja oikeinkohdistetulla venyttelyllä saavuttaa huomattavaa helpostusta vaivaan. Usein kireät lihakset vaativat muutaman hierontakäsittelyn, ennen kuin lähtevät aukeamaan. Korvaavaa harjoittelua, kuten uintia ja pyöräilyä, voi tehdä kivun sallimissa rajoissa.

Ennaltaehkäisy

Rasitusvamman parannuttua on tärkeää paneutua siihen, mistä vaiva johtuu. Juoksutekniikka on syytä käydä läpi mielellään asiaan perehtyneen henkilön opastamana, ja myös juoksukenkien kunto ja soveltuvuus on tarkistettava. Ennaltaehkäisyssä tärkeintä on lihashuolto: säännölliset ja huolelliset venytykset ovat kaiken a ja o. Lisäksi keskivartalon ja lantion lihaksia on harjoitettava niin kehon hallinnan kuin jalkojen (juoksu)asennon parantamiseksi.

Venytysvinkit

Yksi venytys juoksijan polven ehkäisemiseksi ja parantamiseksi on laittaa seisoma-asennossa toinen jalka toisen jalan ylitse etupuolelta ja sen jälkeen kurottaa käsiä kohti lattiaa. Tukijalkana toimiva takajalka on suorassa. Venytys pitäisi tuntua tukijalan sivussa, siinä missä juoksijan polvenkin tuntemukset ilmenevät.

(Lähde: Parkkari J, Kannus P, Kujala U. Liikuntavammat ja niiden ehkäisy. Lääkärin käsikirja 9/2010.)