Taistelu allergioita vastaan ja paluu treenaamiseen

Näköjään on mennyt 5 kuukautta siitä, kun olen viimeksi kirjoittanut blogiini. On huomattavan paljon mukavampi kirjoittaa silloin, kun on positiivisia asioita kerrottavana ja innolla odottaa jokaista treeniä sekä tulevia kisoja. Tämän takia on ollut hieman hiljaista.

Vapaudu vankilasta

Edellisessä postauksessa kerroin, että oli kehon kanssa ollut ongelmia. Marraskuussa alkoi hiljalleen ongelmien taustat selviämään. Olin allerginen soijalle, jota olin alkanut syömään päivittäin sen hyvien ravintoarvojen takia. Kun jätin sen pois ruokavaliostani, kehoni alkoi palautua takaisin normaaliin tilaan, suoliston toiminta parantui ja pystyin jälleen treenaamaan!

Tämä ei olisi voinut tapahtua yhtään parempaan aikaan, kun lähdin joulukuun alusta kahdeksi viikoksi valmentamaan Lanzaroten treenileirille. Sain alle pari viikkoa kohtuullista treeniä ja heräteltyä kroppaa horroksesta. Lanzarotella omat treenit sujuivat kohtuullisen hyvin ja vielä leirinkin aikana pystyin koko ajan nostamaan tehoja loppua kohden. Edelleen oli kuitenkin jonkun verran ongelmia suoliston ja heikompien päivien kanssa.

Soijattomalla ruokavaliolla eläminen osoittautui yllättävän haastavaksi. Asiaan ei tavallisesti kiinnitä huomiota, mutta yllättävän monessa tuotteessa sitä on pienissä tai isommissa määrin. Kaikissa tuotteissa, jotka kulkevat nimellä kasvispyörykkä tai -pihvi, on hyvin todennäköisesti käytetty soijaa. Erilaisissa kastikkeissa on soijaa. Etnisissä ravintoloissa voi olla jopa vaikea löytää soijatonta ruokaa. Olen saanut jopa annoksen, jonka päälle oli kaadettu soijakastiketta, kun en tajunnut pyytää vihersalaattiani ilman sitä.

Allergiakokoelma

Olen lapsesta asti kärsinyt astmasta ja lisäksi suolistoni toiminta on ollut aina hieman heikkoa. Jälkimmäiseen en edes pitkään aikaan kiinnittänyt huomiota, se oli minun käsitykseni “normaalista”. Olen allerginen myös jotakuinkin kaikille eläimille sekä koivun ja heinän siitepölylle. Jälkimmäisissä allergioissa jännää on se, että saan korkean vasteen allergiatesteissä, mutta siitepölykautena en juurikaan huomaa eroa. Aikuisiällä onnistuin vielä kehittämään merkittävää ihottumaa.

Ensimmäisen kerran heräsin siihen, että asioille voisi tehdä jotain, kun olin kaksi kuukautta ulkomailla työprojektissa. Työpaikalla ei ollut ruokalaa, joten söin koko kahden kuukauden ajan pelkästään omia kokkauksia. Tänä aikana suolistoni toimi paremmin kuin ikinä. Vielä tässä vaiheessa en edes kiinnittänyt asiaan suurta huomiota.
Tämän matkan jälkeen sain kaksi kertaa todella pahoja vatsaoireita ja olin molemmilla kerroilla useamman päivän kyvytön syömään mitään. Ensimmäinen näistä oli joulun ahmimiskimaran jälkeen ja toinen työmatkalla, jossa tarjoilut olivat lähinnä leivonnaisvoittoisia.

Ihmisellä on tapana koittaa löytää syitä ja seuraamuksia maailmasta. Laskeskelin asioita yhteen ja ajattelin, että vehnätuotteilla saattaisi olla joku yhteys oireisiin. Päätin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota, jos se auttaisi johonkin. Pow! Hiljalleen astmaoireet katosivat kokonaan sekä ihottuma suurimmalta osalta.

Ruoka-aineallergiat

Viime syksyn ongelmat alkoivat, kun aloin syömään säännöllisesti soijaa. Ongelma vain oli, että kesti monta kuukautta ennenkuin osasin yhdistää kehon väsyneen tilan soijan syömiseen. Soijan välttelyssä joutuu hieman näkemään vaivaa ja, kun yhdistää gluteenittoman ruokavalion, syötävät aineet jäävät kapeaksi. Tämäkin on vielä ihan ok. Vaikka pahimmista oireista olikin päästy yli, edelleen kehon kanssa oli satunnaisesti ongelmia ja jaksaminen (sekä suoliston toiminta) vaihteli paljolti päivästä toiseen. Alkoi paljastua, ettei soija ollut ainoa aine, joka tuotti ongelmia. Riisi oli yksi seuraavia, joka pääsi listalle ja perässä seurasivat maissi sekä tattari.

Kaikki edellä mainitut menevät täysin yksiin allergia- ja astmaliiton sivuilta löytyvän listauksen kanssa heinäallergisten ristiallergialistan kanssa. Nyt “mielenkiinnolla” kokeilen listan muitakin ruokia läpi. Tämä vain on hidas prosessi, kun pitäisi ~viikko syödä kaikista mahdollisista allergeeneista vapaata ruokaa ja tämän jälkeen ottaa testattava aine mukaan ruokailuun. Heinäallergisten lista on onneksi melko lyhyt. Sen sijaan olen jopa enemmän huolissani, että olisin allerginen suurelle osalle koivuallergisten listasta, jossa on runsaasti hedelmiä ja kasviksia, joita olen tottunut syömään. Onneksi ei näytä siltä, että ne aiheuttaisivat ongelmia.

Jotta syömistä ei tekisi itselleen liian helpoksi, en syö lihatuotteita juuri ollenkaan eettisistä ja osittain myös terveydellisistä syistä 🙂 Maitotuotteetkin mieluusti karsisin minimiin, mutta juuri tällä hetkellä se tuntuu liian vaikealta. Kasveista saa helposti tarpeeksi proteiineja.. paitsi, että kaikki hyvät proteiinilähteet ovat joko allergisoivia tai mahdollisesti allergisoivia.

The good!

Vaikka ruoka-aineongelmat eivät varsinainen siunaus ole, nyt pystyy paremmin elämään niiden kanssa, kun ymmärtää mahdollisia oireiden aiheuttajia. Tämä myös tarkoittaa sitä, että pystyy treenaaman ilman ongelmia! Tai vähintään silloin, kun ei tee ruokailujen kanssa mitään typerää. Sen sijaan kaikkea typerää tulee vähän väliä tehtyä, kun syö valmiita ruokia tai kaverit/puoliso “myrkyttävät” epätietoisuudessaan 🙂 Onneksi oireet eivät ole hengenvaarallisia.

Treenit

Treenit tosiaan olivat koko syksyn ajan olemattomalla tasolla ja teholtaan alhaiset, kun ei muutakaan voinut. Marraskuun jälkeen sai välillä kovempaa treeniä sisään, mutta meni myös pitkiä jaksoja tutustuessa, mille kaikelle onkaan allerginen. Kunto on tällä hetkellä valitettavan paljon huonompi kuin viime keväänä, mutta ei toivoa ole menetetty. Nyt kun saa nelisen kuukautta hyvää treeniä tehtyä, kesä on vielä pelastettavissa.

Loppuun vielä kuvaterveiset Fuerten leiriltä. Toukokuussa jatketaan ulkomaan elämöintiä Mallorcalla. Vielä sinnekin on paikkoja vapaana, joten kaikki innokkaat mukaan!

Similar Posts