Valmennettavien kausi 2016

Mitä tahansa tavoitteellista tehdessä on hyvä välillä tarkastella saavutettuja tuloksia, kehityksen suuntaa ja tarvittaessa tehdä muutoksia toimintaan, jos siihen on aihetta. Noudatan tätä periaatetta oman harjoittelun ja kisaamisen osalta, mutta myös omien valmennettavien osalta. Jos tuloksissa tapahtuu kehitystä, harjoitusmetodit ovat tuoneet tulosta. Jos kehitystä ei ole tapahtunut, jotain on muutettava. Nyt saatte katsauksen minun valmennettavien kehitykseen viime vuoden aikana.

Kaikilta nimeltä mainituilta on pyydetty lupa julkaisuun.

Sami Tuomi

Profiili
-Sarja 30-34
-Taustaa useampi vuosi triathlonin parissa
-Tavoitteena kehittyä mahdollisimman paljon
-Treenitunteja tavallisesti 15-20 h per viikko

Itse itseäni valmennan. Tavoitteena pitkällä aikavälillä on katsoa, kuinka pitkälle omat rahkeet riittää triathlonissa. Pyrin etsimään parhaat mahdolliset tavat harjoitteluun.

En ole itse tehnyt testejä kauden mittaan, mutta treenien perusteella pystyy melko hyvin arvioimaan vauhteja. Alla on arviot kehityksestä viime syksystä kesän alkuun.
Uinti 1000 m: 16:43 -> 16:10
FTP: 260 W -> 290-300 W
Juoksu 10 km: 39:00 -> 38:00

Treenikausi meni pääasiassa oikein hyvin, vaikka muutamia sairasjaksojakin sattui mukaan. Ihmeempiä loukkaantumisia ei ollut ja kaikki pienetkin vammat meni muutamien päivien levolla ohi. Tietysti sitä aina toivoisi enemmänkin kehitystä, mutta kaikkiaan kehitys oli ihan ok.

Kisat.. Niistä ei ole paljoa sanottavaa. Toukokuussa Giro d’Espoo meni vielä hyvin, mutta kesäkuun alusta alkoi sitten ongelmat. Olin 5 viikkoa jonkunlaisessa taudissa, jonka aikana ohi menivät Vanajanlinnan ja Vierumäen kisat. Tämän jälkeen sain viikon verran treenata ja palautella kehoa urheilun pariin ennen Joroista, joten sieltä ei paljoa ollut odotuksissa. Tahkolle sain tehtyä hyvän valmistautumisen, mutta sairastelut iskivät taas päälle Tahkon kisan kynnyksellä ja DNF tuloslappuun, kun ei kisassa tuntunut hyvältä. Tästä sitten alkoikin uusi pitkä jakso ”sairastelua”. Pitkittynyt tulehdus? Mykoplasma? ”Ylikunto”? Kaikki näistä mahdollisia ja lääkärin kanssa mietitty. Lopputulema kuitenkin pitkälti sama eli lepoa ja vain kevyttä liikuntaa, kunnes keho palautuu normaaliin tilaan.

Tuomas Plattonen

Profiili
-Sarja 25-29
-Lajia takana useampi kausi
-Tavoitteena parantaa edelliseltä vuodelta Joroisten aikaa 4:41 sekä Tahkolla ensimmäinen täysmatka
-Treenitunteja tavallisesti 8-13 h per viikko

Tuomasta valmensin jo edellisellä kaudelta, joten oli entuudestaan hyvä tuntuma siihen, minkälainen treeni ja viikkorytmi on hänelle toimiva. Hän on syksyt treenannut omineen ja keväät puolestaan minun ohjelman mukaan.

Jokaisen valmennettavan kanssa testejä ja treenaamista tehdään soveltaen. Tuomaksen kanssa emme tehneet kovin paljoa testejä kauden mittaan. Kehitystä voimme kuitenkin tarkastella kisatuloksista.
Helsinki City Run: 1:25:59 -> 1:24:50
Joroisilla
-Uinti 33:56 -> 32:06
-Pyöräily 2:27 -> 2:22
-Juoksu 1:34:39 -> 1:33:33

Tästä päästään kokonaisaikaan 4:33, joka tarkoittaa 8 min parannusta edellisestä vuodesta. Treenimäärät ja lähtötaso huomioon ottaen kelpo parannus. Tahkon täysmatkalla aika 10:45. Joroisilla tuli ikäsarjan 3. sija ja Tahkolla voitto.

Jukka Pynnönen

Profiili
-Sarja 40-44
-Ei varsinaista lajitaustaa
-Tavoitteena puolimatka Tahkolla kohtuullisella ajalla läpi
-Treenitunteja tavallisesti 12-17 h per viikko

Jukalla ei ollut aikaisempaa kestävyysurheilutaustaa ja triathlon oli lajina kaikkiaan uusi tuttavuus. Kuitenkin hän oli päättänyt nyt lähteä mukaan hommaan ja, kun jotain tehdään, se tehdään kunnolla. Lihaskunto oli muun urheilun pohjilta hyvässä lähtötilassa. Vuosi sitten tavoitteena tälle kaudelle oli päästä Tahkolla maaliin ajassa, jota ei tarvitse hävetä.

Treenikauden kehitys:
Uinti 1000 m: 19:21 -> 18:31
FTP: 193 W -> 229 W
Juoksu 10 km: 49:14 -> 44:05

Uinti oli selvästi vaikein osa-alue treenaamisen kannalta ja siinä tekniikan kehittäminen tuotti vaikeuksia. Tästä huolimatta kokonaisuudessaan mentiin paljon eteenpäin. Pyöräily ja juoksu kehittyivät jotakuinkin niin hyvin, kun voi toivoa.

Kauden pääkilpailuna oli Tahkon puolimatka, jossa lopputuloksena 5:19. Varmasti tuli ennen treenikautta asetettu tavoite täyteen.

Essi Laine

Profiili
-Sarja 30-34
-Lajia takana muutama kausi
-Tavoitteena alittaa Joroisilla 6h, edellinen vuosi 6 h 23 min
-Treenitunteja tavallisesti 10-15 h per viikko

Essillä oli jonkun verran kokemusta triathlonista ja hän kaipasi nyt selvää suuntaa, jolla lähteä tavoittelemaan parannusta ajassa ja kehittää itseään tehokkaammin.

Treenikauden kehitys
Uinti 1000 m: 17:59 ->17:05
FTP: 149 W –> 181 W
Juoksu 10 km: 56:20 -> 48:19

Uinti oli selvästi Essin vahvin laji, mutta siinäkin saatiin tehtyä merkittävää parannusta. Pyöräilyssä FTP:n nostaminen 32 wattia on hyvä suoritus vuodessa. Juoksun kehitys puolestaan on ollut huikeata. Todennäköisesti potentiaalia on ollut jo pohjalla ja kovilla tehovedoilla on saatu nostettua tasoa nopealla tahdilla.

Joroisilla tulos 5:52 eli 31 min parannus edelliseen ennätykseen. Ei mennyt treenit hukkaan.

Heidi Nousiainen

Profiili
-Sarja 25-29
-Vuosi triathlonia takana
-Tavoitteena parantaa Joroisilla puolimatkan ennätystä 6:15 ja täysmatka Tahkolla
-Treenitunteja tavallisesti 10-15 h per viikko

Heidi on tullut minun valmennukseeni aloittelijakurssimme kautta ja on mukana myös treeniryhmässämme. Tein hänelle jo edellisellä kaudella kisavalmistavan ohjelman Tahkon puolimatkalle.

Treenikauden kehitys:
Uinti 1000 m: 21:16 -> 17:58
FTP: 168 W -> 208 W
Juoksu 10 km: 48:55 -> 47:32

Uinnissa aivan huikea kehitys. Lähtötilanteessa oli tekniikan kanssa paljon ongelmia, mutta ohjatuissa treeneissä saaduista neuvoista tuli oivalluksia uintiin, joista seurasi nopea kehitys. FTP:n nosto 40 watilla on myös kova suoritus. Puolestaan juoksussa kehitys oli hieman maltillisempaa ja täytyykin miettiä, olisiko tässä jotain parannettavaa treenien osalta.

Joroisilla tulos 5:19. Edellinen ennätys oli tehty Tahkolla, mutta ei se silti vähennä 56 minuutin tulosparannuksen arvoa! Osa tästä menee myös sen piikkiin, että edellisenä vuonna tuli pyörän kanssa teknisiä ongelmia, joka aiheutti useiden minuuttien tappion. Kuten treeneissä, myös kisassa uinti ja pyörä paranivat selvästi. Juoksussa tuli parannusta ”vain” 5 min.

Tahkon täysmatka suoriutui aikaan 11:52, jolla oli naisten 11. nopein.

Leena Häivä

Profiili
-Sarja 55-60
-Ei lajitaustaa
-Tavoitteena päästä Joroisilla maaliin
-Treenitunteja tavallisesti 5-8 h per viikko

Leena oli ollut katsomassa Joroisten kisaa edellisenä vuonna ja päättänyt, että kyllä hänkin pystyy tuohon. Hän oli perushyvässä kunnossa, mutta hänellä ei ollut varsinaista kestävyysurheilutaustaa. Maantiepyörällä Leena oli polkenut vuoden verran.

Treenit ovat aina suunniteltava henkilön taustan ja tavoitteiden mukaan. Tästä syystä hänen kohdallaan testejä tehtiin harvakseltaan ja hyvin rajoitetusti. Oli tärkeämpää kehittää kokonaisuutta Joroisten maaliin pääsemiseen tähdäten kuin tuijottaa kellosta kehitystä jollain matkalla.

Uinti oli erityisen haastavaa ja sen kanssa tehtiin paljon töitä. Tavoitekisan lähestyessä olin varma, että pyöräily ja juoksu sujuvat ilman ongelmia, mutta avovesiuinti oli haaste. Teimme kesällä jotakuinkin niin paljon avovesitreenejä kuin mahdollista, jotta hänellä olisi tarpeeksi itseluottamusta Joroisilla, eikä pääsisi paniikki iskemään.

Leena suoritti Joroisten kisan osa-ajoilla uinti 51:31, pyöräily 3:20 ja juoksu 2:26, joilla saatiin yhteisaika 6:50. Onnittelut Leenalle itsensä voittamisesta!

Muut valmennettavat

Tässä vielä lyhyt summaus muiden minun valmennuksessa olleiden kausista.
-Hyvä kehitys joka lajissa. Puolimatkan kilpailu jäi kuitenkin vielä väliin, kun itseluottamus ei riittänyt, vaikka kuntoa olisi.
-Paljon sairasteluita talven mittaan. Ei kehitystä, mutta ei laskua. Kesän kisat keskinkertaiset.
-Vaihtoi valmentajaa 1 kk jälkeen. Ilmeisesti minun valmennustyylini ja treenit eivät miellyttäneet.
-Loppui kesken kauden loukkaantumiseen.
-Loppui kesken kauden muista syistä.

Harjoitusohjelma ja täysvalmennus

Oletko kiinnostunut valmennuksesta? Tutustu henkilökohtaiseen harjoitusohjelmaan sekä täysvalmennukseen ja ota yhteyttä:

sami.tuomi@triathlonsuomi.com

Similar Posts