2XU Märkäpuvut testissä

2XU Märkäpuvut testissä

Training first triathlon testasi 2XU:n märkäpuvuista Active A1, Race R3, Velocity V3 ja Project X3:n vuoden 2013 mallistosta. Alkuperäinen kirjoitus on luettavissa täällä.

Active A1 wetsuit

Puvulla uitiin 200m altaassa. Puvun materiaali antaa heti laadukkaan tunnun. Tästä mainitakseen puvun napakan tuntuinen materiaali. Puvussa on selkäpuolella pukemista helpottavaa ja paremmin venyvää materiaalia vetoketjun ympäriltä. Puvussa on myös viimeistellyt hihat, joista löytyvät veden virtausta ohjaajat urat. Samalla nämä kovempaa materiaalia olevat hihansuut tuovat kestävyyttä vähemmän pukua päälle kiskoneelle.

Puku on kaiken kaikkiaan helppo pukea päälle. Tosin testissä ollut puku oli kokoa M, joka omalla kohdallani on hieman reilu. Puku ei kuitenkaan uidessa kerännyt vettä sisäpuolelle, vaikka koko ei ihan täsmännytkään.

Uidessa puvusta tulee esiin lievä kankeus. Olkapäiden liikerata on rajoittunut ja uiminen tuntuu hiukan kulmikkaalta. Puvun reilu kannattavuus auttaa selkeästi vähemmän uinnutta henkilöä ja luo avovedessä turvaa. Vedestä noustessa puku on kerännyt hyvin vähän vettä ja tuntuu hyvin saman oloiselta kuin veteen mentäessäkin. Tästä iso plussa. Itse kuitenkin toivon omalta puvulta hieman enemmän liikkuvuutta olkapäilleni.

Naisille ja miehille oma malli

Suositushinta 399,00€

Arvio

+ Hyvä kelluttavuus

+ Istuvuus

+ Vähäinen veden imeminen

– Raskas uida

– Olkapäiden liikkuvuus

Race R3 wetsuit

Puku noudattaa pitkälti samaa linjaa kuin A1 malli. Istuvuus on selkeästi 2XU:n tavaramerkki. Tätä mallia toisin kuin muita testattiin 50m altaassa. Uintimetrejä puvulle kertyi 1400m, eli selkeästi enemmän kuin muilla puvuilla. Puvusta voidaankin alkuun todeta, että hallin veden ollessa +27 ei tämä aiheuttanut kovinkaan suurta ahdistusta uidessa.

Puku on A1 puvun tavoin muotoiltu hyvin tarkkaan vartalon eri osia myötäileväksi. Tästä varmasti suurin osa pukujen istuvuudesta syntyykin. Puvun materiaali on hiukan ohuemman tuntuista kuin A1 mallin. Tästä johtuen puku ei kelluta enään samalla tavalla kuin edullisempi malli. Materiaalin keventyessä olkapäille tulee selkeästi lisää tilaa, mutta ei kuitenkaan poista ongelmaa vielä kokonaan.

Miehille ja naisille oma malli

Suositushinta 549,00€, CRC:lla 367€ (31.12.2013).

Arvio

+ Parantuneet liikeradat olkapäissä

+ Uitavuus

+ Veden vähäinen kerääminen

– Puvun kireys erityisesti ylävartalosta

– Hinta

Velocity V3

Todellinen huippupuku vailla vertaa. Puku istuu päällä kuin mikä tahansa vaate. Kireydestä ei ole tietoakaan. Puvulla uidessa tuntuu, että  uimiseni on löytänyt aivan uudet sfäärit. Puku liukuu sulavasti ja jos olisimme kellottanut uintiaikoja niin eroja olisi varmuudella tullut edellisiin pukuihin. Puku ei tuonnut enää juurikaan lisää kelluttavuutta, mutta puvun hyvä muu toimivuus paikkasi selkeästi tätä puolta. Puku ei välttämättä ole aloittelevan uimarin puku heikon kelluttavuuden ansiosta eikä myöskään hinnan puolesta. Puku on edeltäviin pukuihin selkeästi vaikeampi pukea päälle erityisesti lämpimissä olosuhteissa, mutta pukeminen ei tuota kuitenkaan tämänkään puvun osalta suuria vaikeuksia.

Miehille ja naisille oma malli

Suositushinta 799,00€, CRC:lla 515€ (31.12.2013).

Arvio

+ Erityisen hyvä uida. lähes sama kuin uisi ilman pukua

+ Kevyt

+ Nopeus

+ Rahalle vastinetta korkeasta hinnasta huolimatta

– Monen harrastajan hankintalistan ulkopuolella korkean hintansa vuoksi.

Project X3

2XU:n sarjan lippulaiva. Hyvin lähellä edellistä V3-mallia. Puku tuo uimarille täydellistä istuvuutta, sekä vallattoman makeita uintihetkiä. Puvussa yhdistyvät urheilullisuus, sekä huipputeknologia. Jokainen yksityiskohta on mietitty tarkaan.

Testissä puvusta ei näillä uintimetreillä löytynyt juurikaan mitään mikä toisi edun pukuja V3 ja X3 vertailtaessa. Näin pukujen hinta tulee kohtuullisen määrääväksi tekijäksi.

Miehille ja naisille oma malli

Suositushinta 999,00€, CRC:lla 685€ (31.12.2013).

Arvio

+ Uintinopeus

+ Istuvuus

+ Veden vähäinen imeminen

– Hinta

Yhteenveto

Kaikki testatut puvut toimivat siinä segmentissä, johon ne on valmistajan puolesta asetettukin. Kun katsellaan pukujen yleisiä hintoja valmistajista riippumatta, pärjäsivät puvut omassa hintahaarukassaan paremmin kuin hyvin. Kuluttajan tulee vain löytää oma hintahaarukkansa, johon itsensä sijoittaa. Tarviiko puvulta kannattavuutta, nopeutta vai kenties vain lämpöä viileämpään veteen. 2XU:n pukujen osalta voi myös sanoa positiivisena puolena sen, että testipukujen ollessa itselle kokoa liian suuria, ei se tuottanut ongelmia. Tämä helpottaa pukujen valintaa, mikäli pukua ei pääse kokeilemaan.

Märkäpukujen säilytys ja huolto

Pukiessasi märkäpukua huolehdi, että sinulla on puuvillahanskat kädessä. Puku on erityisen haavoittuvainen teräville otteille päälle vedettäessä. Puku on aina myös vähintäänkin jokseenkin napakka, joten hansikkaat suojaavat ronskeilta otteilta. Yritä myös vetää pukua ”suuria määriä kerralla ylös”. Kiskottaessa vain pientä pinta-alaa kasvaa repeytymisen todennäköisyys. Puvun saa helpommin ylle käyttämällä esimerkiksi baby oilia. Älä kuitenkaan käytä vaseliinia, sillä se haurastuttaa neopreeniä.

Täältä löydät opastevideon märkäpuvun päälle pukemiseen.

Jokaisen uintikerran jälkeen, huuhtele märkäpuku ja aseta se kuivumaan henkarille. Pukua kannattaa säilyttää nurinpäin käännettynä, ettei arka pinta vahingoitu terävistä esineistä. Mikäli olet saanut pukuusi reiän, voit paikata sen itse asianmukaisilla liimoilla tai vie puku korjattavaksi esimerkiksi sukellusliikkeeseen.