HARJOITUSRYHMÄT – YKSILÖLLISTÄ RYHMÄVALMENNUSTA

TriathlonSuomen harjoitusryhmät

Seurallamme on ollut vuodesta 2014 lähtien harjoitusryhmätoimintaa ja se saa jatkoa taas tulevanakin kautena. Teemme hyviä uudistuksia toimintaamme, lisäämme treenitarjontaa ja pyrimme palvelemaan treenaajia yhä paremmin annetun palautteen perusteella. Tietyt perusperiaatteet eivät kuitenkaan muutu, kuten se, että valmennuksemme on Suomen laadukkainta.

Tutustu alta toimintaamme ja eri ryhmiin. Ryhmien tarkemmat esittelyt löydät MyClubista, johon pääset klikkaamalla ryhmän otsikkoa.

Seuramme toimintaa ohjaavat arvot ihmisläheisestä, kaikkia kunnioittavasta ja kannustavasta toiminnasta. Sen lisäksi, että olemme aidosti välittävä yhteisö, jonka jokainen kanssamme harrastava kokee, olemme tavoitteellinen ja monivuotisen valmennushistorian ja tieteen valmennuksessaan yhdistävä seura.

Edellä mainitut takaavat hyvän yhteishengen ja viihtymisen treeneissä, mutta myös tuloksellisen tekemisen. Tulet sitten liikkumaan kanssamme liikunnan ilosta tai siksi, että haluat katsoa kuinka pitkälle sinä urheilijana voit päästä, meiltä löytyy kummallekin paikka.

Alla muutama avainnosto, jotka kuvaavat valmennuksen kulmakiviä:

 • Seuramme valmennus on Suomen parasta. Valmentajillamme on monien vuosien kokemus kestävyysurheiluvalmennuksesta, osa on valmistunut Jyväskylästä liikuntabiologian laitokselta ja kaikkia yhdistää halu tietää ja ymmärtää eli jatkuvasti kehittää itseään kestävyysvalmentajina. Ylläpidämme tietotaitoamme lukemalla alan tieteellisiä julkaisuja ja valmentajiamme sparraa Helsingin Urheilulääkäriasemalla kestävyysurheilun fysiologina ja tutkijana toimiva Elias Lehtonen.
 • Jokaisen lajin valmentajat ovat oman lajinsa ehdottomia huippuvalmentajia, jotka ovat valmentaneet kyseistä lajia jo lukuisia vuosia. He ymmärtävät miten triathlon vaikuttaa kyseiseen lajiin ja sen harjoitteluun. Osa valmentajistamme on kokeneita triathlonisteja, jotka oman kokemuksensa ja oppineisuutensa perusteella ovat kovia ammattilaisia.
 • Olemme hioneet jo aiempina vuosina tutuksi tulleen triathlonistin kausisuunnitelman yhä paremmaksi yhdistämällä uusimmat tieteelliset löydökset kestävyysharjoittelusta vankkaan kokemukseemme. Tuloksena on timanttinen koko treenikauden mittainen suunnitelma joka hakee vertaistaan.
 • Yhteistreenimme ovat kovia harjoituksia. Emme lähtökohtaisesti tee mukavaa perustreeniä yhdessä, koska jokainen saa peruslenkit heitettyä itse. Kun kokoonnumme yhteen, hyväksikäytämme treenienkavereiden tuoman kannustuksen, kilpailuvietin ja kirittäjät kuitenkaan unohtamatta hyvää yhteishenkeä ja kaikkien kannustamista.
 • Harjoitusryhmät on jaettu selvästi eri matkojen fokukseen, jotta sinun olisi helppoa valita itsellesi sopivin ryhmä. Tuomme myös uutena ”Triathlonistin toinen vuosi” -ryhmän, johon voivat liittyä alkeisryhmän käyneet tai esimerkiksi sellaiset harrastajat, joilla on ollut taukoa harjoittelusta ja kaipaavat apua lajin pariin palaamiseen.
 • Tämän kauden jäsentemme yhteiset kisamatkat ovat osoittaneet miten mahtavaa on lähteä yhdessä kilpailuihin. Tuemme aiempaa voimakkaammin yhteisiä kisamatkoja kauden aikana sekä muita seuralaisten yhteistapahtumia, – kilpailuja ja -otatuksia (näistä lisää tarkemmin kauden alussa).

Yllä olevien lisäksi olemme panostaneet tänä vuonna ”itä-linjaan”. Itäisellä pk-seudulla asuville on tuotu niin uinti-, juoksu- kuin spinning-treenejä ulottuville. Katso tarkemmin lukkarista [täältä].

Alla on esitelty ensi kauden treeniryhmät tarkemmin ja mikäli olet epävarma mihin ryhmään liittyä, kannattaa katsoa Tatu Koistisen pitämä erinomainen infovideo eri treeniryhmistä. Hän käy läpi treeniryhmätoimintaa muutenkin ja ensi kauden harjoituksellisia suunnitelmia.

Linkki videoon.

Kauden 2023-2024 ryhmät ovat:

 • Ryhmä 1. Uudet harrastajat
  • Ryhmässä tutustutaan kaikkiin lajeihin, lajitekniikoihin ja harjoitellaan maltillisesti, mutta määrätietoisesti ja vaihtelevasti ensimmäinen vuosi.
 • Ryhmä 2. Uusien harrastajien toinen vuosi
  • Ryhmässä syvennetään lajien tietotaitoa ja harjoittelua muutetaan hieman tehopainotteisemmaksi kehittymisen ja mielekkyyden varmistamiseksi.
 • Ryhmä 3. Sprintti- ja perusmatka
  • Harjoittelussa korostuu lyhyiden matkojen vaatimukset eli nopeusominaisuudet ja anaerobisen kynnyksen tuntumassa ja yläpuolella tapahtuva harjoittelu peruskuntoharjoittelua unohtamatta.
 • Ryhmä 4. Puolimatka
  • Harjoittelumäärä on jo runsasta ja siinä korostuu sekä anaerobisen että aerobisen kynnyksen harjoittelu.
 • Ryhmä 5. Täysmatka
  • Harjoittelumäärä on korkea ja siinä korostuu täysmatkan vaatima kestävyys unotamatta tehoharjoittelua jolla varmistetaan lajien kehittyminen.
 • Ryhmä 6. Age group – team
  • Ryhmään otetaan tavoitteellisia urheilijoita, joiden tähtäin on kansallisen ja mahdollisesti kansainvälisen tason huipulla. Urheilijan tavoitematkan määrää harjoittelun pääpainon ja rytmityksen vuoden aikana. Testaukseen ja henkilökohtaisuuteen panostetaan valmennuksen ohjaajana. Voit olla minkä ikäinen tahansa. Tavoitteesi ja kuinka paljon haluat lajiin panostaa ovat ikää tärkeämpiä määrittäjiä. Ryhmään pääsyn tärkeimpänä kriteerinä on kunnianhimo ja aito halu kehittää itseä sekä mahdollisuus panostaa siihen riittävästi ajallisesti. Mikäli epäröit osallistumista tiimiin, olethan rohkeasti yhteydessä Minnaan tai Tatuun (minna@triathlonsuomi.com tai tatu@triathlonsuomi.com).

Klikkaa yltä ryhmän nimeä ja pääset tutustumaan ryhmään tarkemmin MyClubissa. Ilmoittautuminen ryhmiin tapahtuu myös siellä.

Treeniryhmä pitää sisällään vähintään:

 • Yhteisharjoitukset (liitteestä tarkemmin), jokaisen henkilökohtaisen lähtötilanteen ja optimaalisen kehityskaaren huomioon ottavan harjoitusohjelman sekä valmennuksen
 • Sisäänpääsyn uimahalliin, spinning-treenisaleihin sekä marras-maaliskuun aikana Olympiastadionin sisäjuoksuradalle
 • Erilaisia online-luentoja: triathlonharjoittelusta, ravinnosta, kilpailemisesta yms.
 • Tiivis yhteisö ja TriathlonSuomen 20 huippuvalmentajan tuki kaikkiin kysymyksiisi

Harjoitusohjelma tulee suoraan TrainingPeaksiin, josta treenitiedostot on ladattavissa älykelloon (esim uinti- ja juoksuharjoitukset) tai Zwiftiin / Trainerroadiin. TrainingPeaksista on ilmaisversio ja opetamme sen käytön kauden aluksi infoluennollamme. Tatun kautta saa Premiumin edullisemmin ja luonnollisesti harjoitusohjelma tulee myös pdf-muodossa. Viime vuonna täysmatkaryhmästä 90% käytti TP:iä.

Yksilöllistä ryhmävalmennusta

Harjoitusohjelma on henkilökohtaisesti painottuva. Siinä otetaan huomioon harrastajan harjoitteluun viikottain käyttämä aika, kuorman sieto (TSS) ja eri lajien heikkoudet ja vahvuudet. Kauden aikana on eri lajiblokkeja ja ne valikoituvat jokaisen oman taustan (siis heikkouksien ja vahvuuksien) mukaan.

Ohjelma sisältää luonnollisesti jokaisen yksittäisen harjoituksen tarkan kuvauksen.

Katso tästä yhteistreenien aikataulu.

Jokainen ryhmä harjoittelee kausisuunnitelman mukaisesti ja yhdistää sen oman matkansa vaatimuksiin. Tuntimääräisesti eniten harjoittelee age group – team ja täysmatkaryhmä. Uusien harrastajien toinen vuosi -ryhmä syventää tietotaitoaan ja osaamistaan alkeisryhmän taitojen päälle ja harjoittelussa otetaan huomioon progressio edellisestä vuodesta.

Age group team nostaa tasoaan edelleen tulevalle kaudelle. Haemme ryhmään tavoitteellisia ikäasarja-urheilijoita, joiden tavoitteena ovat ikäsarjamitalit niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla. Ryhmiytämme harrastajia aiempia vuosia enemmän ja panostamme testaukseen ja ryhmän yhteistreeneihin. Valmentajiksi nousevat Joona Tuikka, Jarno Piik, Tatu Koistinen ja Minna Koistinen.

Age Group tiimissä Tatu toimii ryhmän pääkontaktihenkilönä: häneltä kauttaan tulee treeniohjelmat ja jatkuva yhteydenpito. Muut valmentajat tukevat Tatua oman osaamisensa perusteella ja he ryhmänä miettivät urheilijoiden kehityskohteiden ja kehittymisen keinojen kirjoa, Kaikki valkut sparraavat urheilijoita henkilökohtaisesti ja tuovat oman laajan osaamisensa urheilijoiden käyttöön. Valmentajatiimimme takaa sen, että urheilija ei saa vain yhtä valmennuksellista näkemystä.

Kaikkien ryhmien (poislukien uusien harrastajien ryhmät) valmentajana toimii Tatu Koistinen tukenaan koko TriathlonSuomen valmennustiimi. Valmennusohjelmista ja kausisuunnitelmasta ottaa vastuun myös tuttuun tapaan Elias Lehtonen, jonka raudan kova ammattitaito kestävyysurheilun tieteellisessä yhteisössä on niin valmennettaville kuin valmentajillekin äärettömän arvokas.