Juoksuvaatteet

Juoksuvaatteet

Laadukkaat ja hyvin istuvat harjoitteluvaatteet tekevät juoksusta mukavaa ja miellyttävää. Kaikkein tärkein varuste juoksijalle on hyvin istuvat ja oikeanlaiset kengät (tutustu juoksukenkien valintaan tarkemmin täällä). Talvipukeutuminen vaatii enemmän mietintää ja ylipäänsä vaatteita, kuin kesäharjoittelussa käytettävät vaatteet. Esittelemme alla kesäjuoksuvarusteet ja talvipukeutumiseen löydät vinkit täältä.

Kannattaa myös tutustua juoksussa käytettäviin kompressiovaatteisiin. Erityisesti kompressiosukat, -säärystimet ja -housut ovat erittäin suosittuja. Ne tukevat lihasta estäen sitä värähtelemästä ja tärähetelemästä liikaa, auttavat jaksamaan ja vähentävät parhaillaan maitohappojen muodostumista. Lue kompressiotuotteista täältä.

Juoksusukat

Aloitetaan juoksusukista. Juoksuharjoittelussa kannattaa pitää sukkia jalassa, sillä ne estävät tehokkaimmin erilaisten rakkojen ja hiertymien muodostumisen. Hyvät juoksusukat myös siirtävät kosteutta jalan iholta ja siten lisäävät juoksumukavuutta. Mikäli et pidä sukkien käytöstä, kannattaa kokeilla talkkia hiertymien estämiseksi.

Juoksusukan laadulla ja istuvuudella on väliä. Laadukas juoksusukka on yleensä ohut ja saumaton ja se istuu kuin hansikas. Sukkien tekniset ominaisuudet siirtävät kosteuden iholta, eivätkä sido kosteutta itseensä. Liian suurikokoisten sukkien käyttöä kannattaa välttää, sillä niiden rullautuessa kengässä rakot ja kivuliaat hiertymät ovat taattuja. Sukan paksuus kannattaa valita sen mukaan, millaisessa lämpötilassa sitä käytetään.

Triathlonkisoissa sukkien käyttö on kyseenalaisempaa kuin harjoittelussa. Mitä nopeammat vaihdot ja lyhyempi matka, sitä todennäköisemmin triathlonisti jättää sukat laittamatta jalkaan. Sukkien käyttö kisoissa on yksilöllistä ja joillekin ilman sukkia oleminen ei vain ole miellyttävää. Sukkien jalkaan vetäminen vie kuitenkin aikaa, sillä jalat tulee kuivata hyvin sukkien saamiseksi jalkaan ja toisaalta myös putsata, ettei jalan ja sukan väliin jää hiekkaa, kiviä tai muita roskia. Toisaalta sukka ehkäisee hiertymiä ja pitää jalat miellyttävän kuivina (olettaen, että sukka on teknisesti laadukas).

Juoksuvaatteet

Juoksuun suunniteltuja vaatteita tarvitaan niin kesällä kuin talvellakin. Tekniset, juoksuun soveltuvat housut, shortsit, paidat, sukat, rintaliivit ja päällystakit ja -housut lisäävät juoksun miellyttävyyttä, eivät hierrä ja hankaa, antavat tukevat, säätelevät lämpötilaa ja siirtävät kosteutta iholta pois. Teknistä materiaalia olevat vaatteet ovat kevyitä, joustavia, hengittäviä ja niitä on helppo pukea päällekäin säätilasta riippuen. Vuodenajasta riippumatta tekniset vaatteet siirtävät kosteuden pois iholta ja pitävät kehon lämpötilan optimaalisena.

Istuvat juoksuvaatteet ja vähäinen saumojen käyttö vähentävät hiertymiä. Laadukkaat juoksupaidat ja -housut suunnitellaan siten, että saumojen rakenteeseen ja materiaalin valintaan kiinnitetään huomiota. Hyvät juoksuvaatteet (etenkin housut ja shortsit) on leikattu jalan muotojen mukaan ja oikein valitut housut (koko) istuvatkin täydellisesti ja ovat kuin toinen iho. Juoksupaitojen ja toppien istuvuudessa onkin jo enemmän vaihtelua, sillä osa valitsee mieluummin löysemmän kuin tiukan juoksupaidan. Samat periaatteet pätevät kuitenkin myös juoksupaidan valintaan: valitse paita käytön ja lämpötilan mukaan.

Juoksupaitoja ja -housuja on erilaisia eri säille. Kesäkelillä kannattaa valita hyvin hengittäviä ja kosteutta iholta siirtäviä vaatteita, sekä sellaisia, jotka säätelevät kehonlämpötilaa ja tarjoavat UV-suojan. Esimerkiksi 2XU -merkin tuotteista monet tarjoavat UV-suojan ja Ice X- ja G2 -sarjojen tuotteet lupaavat alentaa ihon lämpötilaa muutamalla asteella (esimerkkinä naisten triathlonasu ja miesten paita).

Myös juoksutakeissa on paljon valinnanvaraa: osa suojaa tuulelta, osa sekä tuulelta että sateelta, toiset lämmittävät enemmän kuin toiset. Samat valinnanvarat ovat myös päällysjuoksuhousuissa. Hengitysaukot kainaloissa ja oikea materiaalivalinta esimerkiksi takin selkäosassa ja housujen takapuolella lisäävät hengittävyyttä ja tekevät juoksemisesta miellyttävämpää. Juoksutakkia ja vetoketjullista -paitaa valittaessa kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että kauluksen kohdalla oleva vetoketjun osa on hyvin suojattu eikä hankaa kaulaa tai leukaa. Etenkin viileämmille säille suunnattujen paitojen ja takkien hihoissa olevat resorit, aukot peukalolle ja kämmenen päälle ulottuvat hihan pidennysosat ovat erittäin hyödyllisiä ja takkia ostettaessa kannattaakin tarkistaa, että takista löytyy nämä hihojen lisäosat. Ne auttavat paljon lämmönsäätelyssä, kun alkulenkistä voi suojata käsiä kylmältä ja kehon lämpötilan kohotessa vähentää lämpöä paljastamalla kädet.

Usein juoksuvaatteet on suunniteltu siten, että niissä on riittävästi ja oikeissa paikoissa heijastimet. Mikäli kuitenkin juokset pimeällä, kannattaa harkita huomioliivin ostamista. Mikäli kuuntelet lenkillä musiikkia, kannattaa myös tarkistaa, että takissa tai paidassa on paikka musiikinkuunteluvälineelle. Parhaissa varusteissa on myös aukko kuulokkeiden johdolle (usein selkäpuolella niskassa).