Varusteilla on väliä
Yksi triathlonharrastuksen kulmakiviä on varusteiden hankinta. Asianmukaiset ja toimivat varusteet ovat oleellinen mukavuus- ja menestystekijä, ja tähän pätee paremmin kuin hyvin vanha sanonta: nälkä kasvaa syödessä.
Samat lainalaisuudet koskettavat toki monia muitakin lajeja, mutta kolmen osalajin yhdistelmä tarjoaa mahdollisuudet hifistellä peräti kolmeen kertaan. Aloittelevalle triathlonistille asia on tosin usein päinvastainen: on pakko hankkia kolmen lajin varusteet. Haastavaa, kallista ja vaivalloistako?
Lähes jokaisella on jokin kontakti juoksuun ja juoksuvarusteisiin. Tämän suhteen juoksu on lajeista se tutuin. Uinnissa lähdetään liikkeelle uimalaseista ja uimahousuista/uima-asusta. Toki ajan mittaan hankintalistalle tulee arvokkaampi märkäpuku + sekalainen kasa erilaisia uinnin apuvälineitä (lättärit, pullarit, laudat, snorkkelit jne).
Silti haastavin osuus lajin varusteiden osalta on pyöräily. Aika usein triathlonin pariin tuleva harrastaja pohtii hankintaa maantiepyörän ja tri-pyörän välillä. Toki pyöräilystä triathloniin siirtyvällä on poikkeuksetta jo maantiepyörä käytössä.
Tämä valintatilanne on haastava, mutta vaikka kuinka väännetään, pätevät pyörän hankintaan tietyt ”säännöt”.
- Cyclocrossari ei korvaa/vastaa maantiepyörää.
- Tri-pyörä ei ole optimivaihtoehto ryhmäajoon.
- Maantiepyörä lisätangoilla ei vastaa tri-pyörää.
- Hybridipyörän hankinta lenkkikäyttöön on vain portti maantiepyörän hankintaan.
Helpointa on neuvoa, että pyörä lajityypin ja harrastuksen mukaan. Tämä aiheuttaa sen ongelman, että lähes poikkeuksetta pyöräilyn harrastajalla tulisi olla aika monta pyörää.
Triathlonharjoittelu kannattaa tehdä pääsääntöisesti tri-pyörällä, mutta maantiepyörä tuo treeniin vaihtelua ja monipuolisuutta. Ja se on todellakin oikea valinta porukkalenkeille.
Lisätangot ovat yksi ratkaisu, mutta monen maantiepyörän ergonomia ei vastaa triathlonpyörää. Lisätankojen avulla näkeekin usein kovin hassuja ajoasentoja, joissa lisätankojen tuoma hyöty lienee enemmän henkisellä puolella.
Pyörän valinta on niin mielenkiintoinen ja laaja aihe, että palaan siihen myöhemmin.
Koska varusteita kysellään paljon, kerrotaan tähän väliin muutama sananen omista triathlonvarusteista ja -tarvikkeista.
Pyörät
Omassa käytössä on tällä hetkellä neljä pyörää ja viides on tulossa. Omaan pyörävalikoimaan kuuluvat maantiepyörä, tri/aika-ajopyörä, cyclocrossari ja terassipyörä. Maasturin myin pois vähäisen käytön vuoksi, mutta ratapyörä on tulossa tilalle.
Käyttämäni pyörämerkki on ollut jo pitkään Felt ja olen ollut merkin pyöriin enemmän kuin tyytyväinen. Toki kiekkojen suhteen pyörät kaipaavat aina päivitystä. Omassa käytössä kiekkopareja on joka lähtöön, mm. Fast Forwardin F4 ja F9-kiekot.
Olen ajanut kaksi kesää Shimanon sähkövaihteilla ja pakko hehkuttaa vaihteiden toimivuutta. Tälle kaudelle hankin myös Garminin Vector -wattipolkimet, jotka ovat olleet helpon siirrettävyytensä puolesta loistava valinta kahden tehon mittausta edellyttävän pyörän yhtälössä.
Triathlonasu ja märkäpuku
Triathlonvaatteina käytän 2XU:n tuotteita. Aivan huikeaa laatua! 2XU-varusteet ovat toki hinnaltaan arvokkaita, mutta myös käytettävyydeltään täyttä timanttia. Oman kaksiosaisen triathlonasun housut ovat huippuhyvät ja niiden säämiskä toimii loistavasti.
Märkäpuvussa oma valinta on nykyisellä uintitaidolla mahdollisimman kelluttava asu. Kokemukset asuista ja uinnista ovat vielä kovin rajalliset, mutta 2XU:n märkäpuku toimi kesän aikana hienosti. Sain siihen kyllä reiän ensimmäisellä käyttökerralla, mutta se syntyi omaa tyhmyyttäni. Märkäpukuliima onneksi paikkasi tilanteen.
Kengät
Takavuosina juoksin paljon ja testailin myös työn puolesta juoksukenkiä. Viimeisen viiden vuoden aikana kilometrit ovat olleet vähissä, mutta pari vuotta olen edennyt Newtonin juoksukengillä. Kenkä mahdollistaa jalan liikkeen luonnollisesti ja rullaa hienosti. Täytyy toivoa, että myös juoksija saadaan kenkien mahdollistamaan iskuun.
Kompressiovarusteet
Käytän kompressiosukkia ja -säärystimiä jatkuvasti, myös urheilun ulkopuolella. Itselleni ne ovat olleet suureksi avuksi lennoilla, messukeikoilla ja yleensäkin palautumisessa. Kaapista löytyy useita eri merkkejä ja tässäkin on todettava, että hinta määrittää pitkälti myös laadun.
Lisäravinteet
Eri merkkien lisäravinteista on kokemusta paljon ja pitkältä ajalta. Oma vatsa on lähtökohtaisesti ns. ”teräsvatsa”, joten poikkeuksetta lähes kaikki merkit soveltuvat. Viimeiset vuodet hyllyä on täyttänyt kuitenkin High5-tuotteet, joissa maku, laatu ja käytettävyys kohtaavat minulle sopivalla tavalla. Voin todellakin suositella kyseistä merkkiä.
Varusteasiat ovat monella tapetilla näin kauden päättyessä ja hyvät tarjoukset kannattaakin hyödyntää.
Tässä tärkeimmät tällä erää.
Treeni-intoa kaikille pimenevään syksyyn!