Kesä ja kisat pakettiin.

Viime kirjoituksessa käsiteltiin aikaa ennen kesää ja kisoja, joten nyt otetaan vuoroon kulunut kesä. Lupaan, että ihan yhtä pitkää kirjoitusta en tästä saa aikaiseksi ;).

Jokaisesta kisasta olen kirjoittanut tarkemmat kisaraportit, joista suurin osa löytyy vanhan blogin puolelta osoitteesta http://anniantikainen.blogspot.fi/. Osittain edessä on varmasti kertausta ja muutamia samoja juttuja kuin noissa kisaraporteissa, mutta vähän lyhyemmässä muodossa.

Kisojen osalta kesä alkoi kesäkuun toisena viikonloppuna Vantaalla. Ekoissa kisoissa on aina oma jännityksensä siitä, että missä kunnossa sitä lopulta onkaan ja mitä kilpakumppaneiden vauhdeille on talven aikana tapahtunut. Vantaan kisaan olin tyytyväinen, sain tehtyä siellä kohtuullisen tasapainoisen suorituksen ja sillä sijoittui toiseksi. Erityisen mukavaa oli se, että heti ekasta kisasta asti tuli selväksi, että altaassa talven aikana vietetyt tunnit eivät ole olleet hukkaan heitettyä aikaa. Suurin pelko oli, että vauhtia ei siirtyisi järveen juuri ollenkaan, vaikka allasuinti teki aikamoisen harppauksen viime talvena. Vantaan jälkeen sain hyvillä mielin valmistautua seuraavan viikonlopun SM-sprinttiin.

Näin jälkeenpäin ajatellen SM-sprintistä tuli lopulta ehkä kesän paras suoritus. Uinti meni niin hyvin kuin vain voi ja pysyin kärkiporukan mukana. Pyörä nyt ei ollut ihmeellistä, mutta juoksuvauhti taas oli sitä, mitä kuuluikin. Ainoa juoksumatka, jonka aikaa sain koko kesänä parannettua (jos Tahkon vähän vajaamittaista puolikasta ei lasketa) oli 5km ja juuri Sääksissä (juoksuaika 20:25). Vitonen oli tänä kesänä ehdottomasti mulle suotuisin matka juosta, koska sen verran jaksoin ylläpitää kohtuullista vauhtia vähäisillä juoksimäärillä.

Sääksin jälkeen vuorossa oli Vierumäen 1/4-osamatka, eli vajaa kilsa uintia, 45km pyörää ja reilu kymppi juoksua. Siitä tulikin kesän huonoin kisa, vaikka hetkittäin meno olikin ihan ok. Uinti lähti liikkeelle ihan päinvastaisella tavalla kuin aiemmissa kisoissa, ja olin ekalla kierroksella jo ihan valmis jättämään kisan siihen. Onneksi jatkoin, koska toka kierros oli jo helpompi. Pyörä meni ihan jees, mutta liian hidas oon vielä peesikieltokisoihin. Ehkä hieman auttaisi se, että harjoittelisi myös aika-ajopyörällä, mutta tänä kesänä molemmissa kisoissa, joissa ajoin kyseisillä kapistuksilla, en käynyt kuin yhdellä pienellä alle kahdenkympin lenkillä ennen kisaa… Juoksusta eka 5km meni ihan hyvin ja toinen samanlainen olikin niin hidas, että tuli pahin hyytyminen varmaan ikinä juoksuosuudella.

Vierumäen jälkeen olikin yksi kesän kohokohdista edessä, nimittäin Joroisten pikamatka. Oman kisan lisäksi on ihan huippua viettää seuraava päivä kisaturistina ja nauttia Joroisten tunnelmasta. Joroisilla tavoitteena oli niinkin yksinkertainen juttu, kuin uusia viime vuoden voitto. Ehkä just sen takia jännitin kisaa aika paljon, mutta onneksi kaikki meni niinkuin olin ajatellut ja tavoite täyttyi. Suorituksena kisa oli hyvää perustekemistä, ei mitään erityisen huonoa mutta ei mitään superlennokastakaan.

DSC_0280 – Kopio

Joroisten jälkeen sain kasaan muutaman hyvän treeniviikon, joiden lomassa osallistuin vielä sprinttimatkalle Iisalmessa. Kisa sopi hyvin kovaksi treeniksi ja menokin oli ihan ok.

Yksi kesän päätavoitteista oli edessä sitten Kuopiossa perusmatkan SM-kisoissa. Sain valmistautua kisoihin hyvin olemalla lomalla, joten pystyin tekemään kaikki asiat juuri silloin kun halusin. Valmistautuminen menikin hyvin ja lopulta oli kiva päästä viivalle omassa ”kotikaupungissa”. Vähän harmitti, että viivalta puuttui osa Suomen kärkinaisista. No, hyvä kisa siitä jokatapuksessa saatiin ja sijoituskin oli tavoitteiden mukainen. Suorituksena en kuitenkaan ollut ihan täysin tyytyväinen kisaan ja sen osa-alueisiin. Uinti meni ihan ok siihen nähden, että uitiin ekaa kertaa ilman märkäpukua. Kärjelle jäin silti vähän liikaa, vähempikin olisi riittänyt. Pyörä meni kovemmilla tehoilla kuin kertaakaan aiemmin ja ehkäpä siitä syystä normaalisti mun kohtuullisen vahva juoksu oli aika kaukana vahvasta. En saanut missään vaiheessa kunnon hengästymistä päälle, vaan suurin työ oli käskyttää jalkoja pitämään edes jonkinlainen vauhti yllä.

DSC_0374

Idean Tahkon puolimatkan kisasta sain reilun viikon ennen Kuopion kisaa ja päätin, että jos vielä Kuopion jälkeen tuntuu siltä, että haluan kisata niin sinne suuntaan. Pyöräkin kun löytyi lainaksi niin mitään estettä ei enää ollut, joten eka puolikas tuli eteen melkein hetken mielijohteena :). Olosuhteiden puolesta Tahko oli ehdottomasti kesän kohokohta! Suorituksenakin Tahko oli onnistunut ja sain tehtyä hyvän kisan etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti. Kosketus puolimatkaan on nyt onnellisesti tehty, ja kisan jälkeen oli kiva jäädä hetkeksi ylimenokaudelle.

Kokonaisuutena kesä oli onnistunut, vaikka kaikkeen en olekaan tyytyväinen. Sijoituksellisesti kesä meni hyvin. Ajallisesti ei niin hyvin. Vaikka uinti paranikin paljon viime kesästä, niin silti tuntui, että alkukesän jälkeen osa hyvästä uintitatsista katosi. En tiedä, tartteisinko vaan ihan yltiöpaljon uintia koko ajan ja vielä hallissa kesäkaudellakin?!. Kävin kyllä hallissa läpi kesän, mutta toki huomattavasti vähemmän kuin talvella. Ja kovia uintitreenejä tuli vähemmän kuin talvella, mutta kokonaan en niitä unohtanut. Ehkä yksi parannuskohde ensi kesäksi on tehdä jollain keinolla kovempia avovesiuinteja ja yrittää sitä kautta ylläpitää vauhti läpi kesän.. En vaan yksin niitä onnistu tekemään ja tänä kesänä ei oikein sopivan vauhtista uintiseuraa löytynyt. Terkut vaan Juuso (kuitenkin luet tän), joka painoi kaukana edellä, joskaan ei ihan niin kaukana kuin edellisenä kesänä ;). Ja muut tuli sitten taas mun perässä..

Pyöräilyssä olisi myös roppakaupalla parannettavaa. Sen suhteen oon tosin siinä mielessä luottavainen, että nyt apuna on wattimittarin lisäksi myös talvella varmasti kovaan käyttöön pääsevät wattbiket. Sillä pääsen ajamaan käytännössä koska vaan, joten jos oma traineri kyllästyttää niin on ainakin vaihtelua. Lisäksi salitreeni tulee saamaan vähän uusia tuulia, kunhan tästä pääsen taas treenin makuun. Toivottavasti sekin toisi vähän voimaa näihin rimppakinttuihin. Vaikka oon läpi talven pyöräillyt aika paljon, niin silti pyörällä on tehty aika erilaisia treenejä mitä esim. puolimatkan ajaminen vaatii. Ja ylipäätään paaaaljon ihan vaan peruskuntoa, koska juoksemalla sitä en päässyt tekemään juuri ollenkaan. Vielä viime kesänä (ja osittain kyllä edelleen) suurin ongelma oli, etten osannut ajaa omaa kovaa ja lopetin heti, kun tuntui ikävältä. Nyt pahimmasta vaiheesta on onneksi päästy eroon (jälleen kiitos wattimittarin) ja yritän ainakin useimmiten pitää suunnitellut wattimäärät mittarissa vaikka tuntuisikin ikävältä ;).

Juoksu on kaikkein kivointa ja helpoin mulle näistä kolmesta osa-alueesta, joten harmittaa, että sitä pystyy harjoittelemaan niin vähän. Toki niistä harvoista kerroista osaan kyllä nauttia ja vielä etenkin silloin, kun mihinkään ei satu. Hieman kateellisena katselen joskus juoksijoiden viikko-ohjelmia ja niiden huimia juoksumääriä, kun omille jaloille on suuri haaste kestää edes yli 20km viikottaista juoksumäärää. Edelleen toivo elää sen suhteen, että pystyisin joskus saamaan ihan ehjän harjoituskauden myös juoksun osalta. Vielä en ole ihan vakuuttunut, että se on juuri ensi talvi, mutta toivottavasti kuitenkin joskus. Haluaisin vaan saada jo siirrettyä niitä vauhteja kisoihin, joita hetkittäin pystyy väläyttelemään treeneissä. Se ei vaan onnistu ilman vähän reilumpaa juoksumäärää..

No ei tästäkään nyt ihan lyhyt tullut, vaikka niin lupasin.. Nyt on kesä kuitenkin käsitelty ja katseet siirretään pikkuhiljaa uuteen harjoittelukauteen :).