Lippulaiva märkäpuvut testissä

Lippulaivamärkäpuvut testissä

 

Triathlonisti Lasse Vuori eli tuttavallisemmin Kauramoottori testasi kolmen eri valmistajan, Head, Sailfish ja Zone3, parhaat märkäpuvut. Lue Lassen omakohtainen arvio näistä märkäpuvuista. Kauramoottorin blogipostaus aiheesta löytyy täältä.

Tänään oli aika ainutlaatuinen testimahdollisuus Aaltoalvarilla. Paikalla oli Sukelluskeskus Headin pukujen kanssa ja Endurancesports Sailfishin pukujen kanssa. Otin myös oman märkäpuvun mukaan, jotta pystyisin mahdollisimman tehokkaasti vertailemaan eri merkkejä. Päätin jo etukäteen, että keskityn ns. pro-pukujen vertailuun, kun oma Zone3 siihen kategoriaan myös menee. Testiin pääsi siis Sailfish G-range, Head Black Marlin ja Zone3 Victory D. Jokainen puvuista päätyi myös altaaseen, kun uin 100m ja 400m siivut niillä.

Sailfish G-range, hinta Wigglessä 666€
Sovitin puvusta ensiksi ML-versiota. Tämänhetkisillä mitoilla menen kyseisessä koossa pituuden puolesta alarajalle ja painon puolesta ylärajalle taulukkoa. Mutta taulukko ei aina ole oikeassa, mikä tuli huomattua jälleen kerran. Puku oli kuin pilkkihaalari ja väljä joka suuntaan tuossa ML-koossa. Siispä seuraavaksi M-kokoista testaamaan. Siinä pituuden puolesta olin taulukon puolivälissä ja massan suhteen edelleen siellä ylärajalla. Omalle ruodolle tuokin tuntui aika väljältä, mutta ei kuitenkaan liian isolta uintia ajatellen. Puku oli helppo pukea ja altaan laidalla liikkuvuus tuntui hyvältä.

Altaassa Sailfish tuntui hyvältä. Kelluttavuus hyvä ja liikkuvuuskin riittävä. Mutta istuvuus olisi voinut olla napakampikin. Hihoista meni vettä muutamalla reippaammalla vedolla sisään. Kisakireänä pitäisi kokeilla varmaan pykälää pienempääkin kokoa, eli SL-kokoa, vaikka painon osalta siinä menisin taulukosta yli. Puku tuntui 100m siivulla nopealta. 400m siivu rennommalla läpsyttelyllä tuntui myös kivalta, mutta ei mitenkään tajunnanräjäyttävältä. Yläkropan liikkuvuus oli hyvä, mutta istuvuudessa oli parannettavaa. G-rangessa oli kolmikon väljin mitoitus ja ainoana alhaalta ylös sulkeutuva vetoketju.
Uintiajat:
100m 1.27
400m 6.23

Head Black Marlin, hinta Sukelluskeskuksella 630€.
Taulukon mukaan kokoni oli näillä mitoilla ML. Osuin kaaviossa niukasti ML:n puolelle myös ns. kisamitoissa toisen vaihtoehdon ollessa M.  Puku oli edellisen testaajan käytöstä märkänä, joten pukeminen oli aika tuskainen prosessi. ML-koon hihat ja lahkeet olivat pitkät. Mutta Headin puku oli suunniteltu niin, että käyttäjän raajojen mukaan nuo leikataan lyhyemmiksi. Selkeät leikkausviivat oli nimittäin puvussa, joista edustajien mukaan puku sitten tuunataan käyttäjälle sopivammaksi. Headin mitoitus oli minulle parempi kuin Sailfishissä. Istui aavistuksen verran napakammin liikkuvuuden kärsimättä. Siinä missä Sailfish oli hihojen suhteenkin väljä, oli Head sitten toinen ääripää. Hihojen pukeminen oli suorastaan tuskaista, kun ei meinannut millään mennä käsi läpi. Mutta altaassa ei sitten mennyt yhtään vettä hihoihin, vaikka kuinka yritin.

Altaassa Head tuntui Sailfishiä piirun verran paremmalta. Napakampi istuvuus tuntui toimivammalta. Kädet pyörivät yhtä vapaasti kuin G-rangessa. Nopea puku tämäkin, eikä toimivuudessa ollut mitään moitittavaa nopeammassa eikä hitaammassakaan uinnissa. Puvun vetoketju sulkeutuu ylhäältä alas, mikä vaatii hieman akrobatiaa tai kaverin laittamaan puvun kiinni.
Uintiajat:
100m 1.24
400m 6.25

Zone3 Victory D, ChainReactionCycles alennusmyynnissä 580,99€ (suositushinta 780€)
Viimeisenä päälle pääsi oma märkkäri. Puku on kokoa ML. Taulukossa osun pituuden puolesta keskivaiheille ja kisakireänä painon suhteen ylärajan tuntumaan. Nykykunnossa paino paukkuu ylärajan yli parilla kilolla. Oma puku on siis istuvuudeltaan kaikkein tiukin nykykunnossa ja kisakunnossa. Mutta napakkuudesta huolimatta liikkuvuus on hyvä.

Altaassa oli taas vaikeaa saada eroja pukujen välille. Oma puku on napakimman istuvuudensa ansiosta altaassa parhaimman tuntuinen. Vettä ei pääse puvun sisälle minnekään, mutta samalla kädet pyörii aivan yhtä hyvin kuin muissakin testatuissa puvuissa. Victory on kolmikon nopein puku riisua, mikä tuli taas testattua. Videointi tästä vain epäonnistui, joten se pitää ottaa uusiksi toisella kertaa. Tykkään ylhäältä alas sulkeutuvasta vetoketjusta. Zone3:n toteutuksessa vetoketju on hitusen erilainen kuin Headilla ja sen ansiosta helpompi itse sulkea.
Uintiajat:
100m 1.22
400m 6.27

Yhteenvetona voisi todeta, että puvut ovat käytännössä tämmöisessä pikatestissä yhtä nopeita uida. Parin sekunnin hajonta varsinkin pidemmässä siivussa syntyy helposti jo siitä, etten ole muutamaan viikkoon altaassa käynyt. Lisäksi radoilla oli muitakin uimareita, joiden ohittelu helposti hidastaa hitusen. Kattavampi testaus vaatisi monta päivää ja useita uintikilometrejä, mutta en usko, että sekään toisi merkittäviä aikaeroja pukujen välille. Uimari on kuitenkin se, millä on enemmän merkitystä kuin puvulla. Jokin toinen kerta testaan, millaiset aikaerot tulee märkäpuvulla ja uikkareilla uidessa. Tällä kertaa aika ja energiat eivät siihen riittäneet.

Kaikki testatut puvut ovat valmistajien ns. lippulaivamalleja, joten laadukkaammassa, joustavassa neopreenissä ei ole pihtailtu. Se tuntuu hyvänä liikkuvuutena erityisesti yläkropassa. Käyttäjän kannalta merkittävimmät erot tulivat istuvuudessa. Sailfishin puvut olivat reilusti väljimpiä, Zone3 taas tiukin. Head asettui tähän välimaastoon. On siis aivan ruumiinrakenteesta kiinni, mikä kolmikosta tuntuu itselle parhaimmalta. Pitäisi joskus vertailla joltain valmistajalta koko mallisto, että saisi selville eritasoisten pukujen erot käytännössä. Jos suinkin mahdollista, niin kannattaa kokeilla rinnakkain eri merkkien pukuja ja käydä myös altaassa testaamassa. Jos päivän kolmikko pitäisi laittaa jonkinlaiseen järjestykseen, niin se olisi parhaimmasta huonoimpaan Zone3, Head, Sailfish. Nämä siis omien mieltymysten perusteella järjestettynä.

Summa summarum: jos voit, niin testaa peräkkäin mahdollisimman monen eri valmistajan pukuja, että löydät sen mitoitukseltaan sopivimman.

Lue myös 2XU:n märkäpukutestistä, jossa testaaja kokeili saman merkin eri tasoisia pukuja.

Tutustu muihin triathlonvaatteisiin ja -varusteisiin.