Pyörän vanteet

Pyörän vanteet eli tuttavallisemmin kiekot

Uutta pyörää ostettaessa kannattaa varautua siihen, että vanteet ovat poikkeuksetta vähän heikommat kuin pyörän muut osat. Pyörä voidaankin päivittää helposti ostamalla uudet, paremmat vanteet (tuttavallisemmin kiekot).  Uuden vanneparin hinta vaihtelee 100 euron ja usean tuhannen euron välillä. Erilaisten vanteiden ajettavuus, kiihtyvyys, nopeus ja pyörään tuoma lisäpaino vaihtelee merkittävästi vanneparista toiseen. Pääsääntönä voidana tässäkin kuitenkin pitää sitä, että mitä kalliimmat vanteet, sitä laadukkaammat ne ovat.

Vanteiden keveydellä on väliä. Sen huomaa etenkin ylämäkeen poljettaessa. Suurempi merkitys on kuitenkin vanteiden pyörivällä massalla. Mitä pienempi massa, sitä kovempaa pyörä kiihtyy ja kulkee. Oleellista on myös vanteiden jäykkyys, sillä liian löysillä vanteilla ajaminen on epämiellyttävää. Huomattavaa on, että ajajan paino vaikuttaa vanteiden valintaan: isokokoisen ajajan on valittava vanteet jäykkyyden ja kestävyyden perusteella.

Yleisimmät käytössä olevat vanteet ovat edullisemmat alumiinivanteet. Triathlonissa käytössä olevat korkeaprofiiliset vanteet ovat yleensä kevyempää hiilikuitua. Vanteiden jarrupinta voi olla joko alumiinia tai hiilikuitua. Hiilikuitupinnalle on omat jarrupalat. Märissä olosuhteissa ajettaessa tulee ottaa hiilikuituvanteen ja jarrupalan tehohävikki huomioon, sillä jarrutusvoima voi olla hyvin erilainen verrattuna kuiviin olosuhteisiin.

Levykiekko ja korkeaprofiilinen kiekko

Triathlonistit suosivat korkeaprofiilisia vanteita, sillä niiden ominaisuudet korostuvat suuremmissa pyöräilynopeuksissa. Korkeampi profiili ei sinällään lisää ajomukavuutta, eikä itsessään vauhtiakaan. Korkeaprofiilisten vanteiden voidaan sanoa vievän pyörää eteenpäin ja reagoivan herkemmin ja voimakkaammin tuuleen. Niillä täytyy siis opetella ajamaan.

Kisoissa, joissa pyöräilymaasto on tasamaata, käytetään usein takana umpinaista levykiekkoa. Se on aerodynaamisesti kaikkein nopein vaihtoehto kovissa nopeuksissa. Rajana levykiekon käytölle voidaan pitää 40km/h keskinopeutta, mutta hyötyä saadaan maastosta ja tuulesta riippuen myös alhaisemmissa nopeuksissa. Levykiekot ovat vuosien saatossa keventyneet ja ne sopivatkin nykyään myös kuntoilijoiden käyttöön, mikäli niiden korkea hinta ei tule esteeksi hankinnalle.

Usein triathlonpyörässä on kahden korkeaprofiilisen vanteen yhdistelmä. Levy- tai korkeanprofiilin kiekon käytöstä ei ole mitään haittaa lisäpainon lisäksi ellei sivutuulen vaikutusta otetan huomioon. Korkeanprofiilin kiekot painavat vähemmän kuin levykiekot ja reagoivat heikommin tuuleen. Korkeanprofiilin kiekkoja on eri kokoisia:  40mm ja 80mm ovat varmaan yleisimmin käyteyt.

Esimerkkejä eri profiilisista kiekoista:

Zipp 404 (40mm)

Fast Forward F6R (60mm)

Fulcrum Red Wind 80 XLR (80mm)

Fast Forward F9R (90mm)

Zipp Super 9 Carbon Disc Wheel (levykiekko)