Triathlonpyörä

Triathlonpyörä ja oheisvarusteet

Yleinen harhakuvitelma on, että triathlonia ei voisi harrastaa saatikka kokeilla ilman kallista, viimeisen päälle olevaa pyörää. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan triathlonharrastuksen voi aloittaa vaikka Jopolla. Tosiasia kuitenkin on, että harrastuksen edetessä, haasteiden ja tavoitteiden kasvaessa, triathlonpyörän hankinta on jo mielekästä ja siitä on suuri apu ajajan aerodynaamisuuden, kokonaispainon ja muiden nopeutta edistävien tekijöiden osalta.

Harrastukseen pitkällä tähtäyksellä sitoutuneiden triathlonistien pyörävalinta on triathlonpyörä, mutta maantiepyörän hankinta lietsoo mielipiteiden vaihtoon. Lähdettäessä yhdessä muiden kanssa pyörälenkille, maantiepyörä on turvallisempi vaihtoehto etenkin ryhmässä ajettaessa. Maantiepyörän lisätangoilla voidaan jäljitellä triathlonpyörän asentoa, mutta pyörän geometria ja käytettävyys eivät ole verrattavissa varsinaiseen triathlonpyörään.

Harjoiteltaessa pitkille matkoille, triathlonistin on totutettava kehonsa matalaan ajoasentoon. Osa pitkän matkan triathlonisteista ajaakin kaikki harjoitukset triathlonpyörällä, sillä matalassa ajoasennossa on pysyttävä 180 kilometrin verran. Pahin virhe kuitenkin olisi, että triathlonisti hankkisi kalliin triathlonpyörän ilman että totuttaisi kroppaansa riittävästi ajoasentoon. Näin kisassa osa matkasta jouduttaisiin polkemaan selkä suorana ja hienoista välineistä saatava hyöty menisi hukkaan (matala ajoasento kuormittaa etenkin alaselkää, joten selän ja takareisien venyvyyteen kannattaa panostaa; tutustu venytysohjeisiimme).

 Triathlonpyörän erityispiirteet

Triathlonpyörä on mahdollisimman virtaviivainen, eli aerodynaaminen. Pyörä on suunniteltu siten, että kaikki osat tukevat virtaviivaisuutta ja ajaja pääsee mahdollisimman aerodynaamiseen asentoon. Triathlonpyörään kuuluu oleellisena osana lisätangot, joiden avulla saadaan ajoasento matalaksi ja kapeaksi. Kädet ovat niin sanotuilla lepuuttajilla lähellä toisiaan ja ajaja on ala-asennossa. Aika-ajoon verrattuna asento on kuitenkin hieman pystympi, sillä matalassa asennossa on pystyttävä viettää kilpailumatkan pituudesta riippuen useita tunteja.

Triathlonissa ei ole sääntöjä pyörille (vertaa Kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n asettamat säännöt tempokisoilla).

Pyörän hankinta

Ennen ostopäätöksen tekemistä eri valmistajien pyöriä kannattaa verrata toisiinsa sekä saman merkin eri mallisia pyöriä. Pyörävalmistajat valmistavat usein muutaman eri hintaluokan pyörää, jotka voivat poiketa jonkin verran geometrialtaan varustetason lisäksi. Suositeltavaa on myös käydä bikefittingissä eli pyörän sovituksessa. Bikefitting  tarkoittaa käytännössä sopivan kokoisen polkupyörän mittojen selvittämistä pyöräiljän fyysisten ominaisuuksien, ajotottumusten ja tulevaisuuden tavoitteiden mukaisesti. Pääkaupunkiseudulla erityisen suosittu on Lauttasaaressa toimiva Larun Pyörä, jossa useat triathlonistit ovat käyneet pyöräsovituksessa.

Hankinnassa kannattaa ottaa myös olemassa oleva kalusto huomioon. Mikäli omistat jo maantie- tai triathlonpyörän, kannattaa uusi pyörä ostaa siten, että samat osasarjat (Shimano, Sram, Campagnolo) käyvät kumpaankin pyörään.

Pyörän hankinnassa tärkeimmät hankintaa määrittävät tekijät ovat: budjetti, käyttötarkoitus, aktiivisuus ja jo yllä mainittu oikea koko. Hyviä pyöriä voi löytää myös käytettynä. Mikäli kivijalkaliikkeiden hinnat huimaavat, kannattaa etsiä itselle sopivaksi havaitsemaa pyörää ulkomaisista internetkaupoista (huom! järjestys on siis se, että ensin etsitään itselle sopiva pyörä ja sitten tilataan se internetkaupasta; sinne ei kannata mennä minkä tahansa hyvän pyörätarjouksen perässä vaan vain itselle sopivien pyörien). Internetkaupoista kannattaa myös ostaa kuluvia osia, renkaita ja vanteita (eli kiekkoja). Hyviä ja luotettavia pyöräkauppoja netissä ovat esimerkiksi seuraavat:

http://larunpyora.com/

http://www.bike24.com/

http://www.evanscycles.com/

http://www.cyclestore.co.uk/

http://www.probikekit.com/

http://www.merlincycles.com

http://www.salden.nl/

http://www.bikeinn.com/

http://www.bike-discount.de/

Tutustu kaikkiin listaamiimme ulkomaisiin triathlonverkkokauppoihin täällä.

Runko

Modernit rungot ovat lähes poikkeuksetta hiilikuituisia. Hiilikuidusta saadaan runkoputkia muotoilemalla tarpeeksi jäykkä ja kestävä sekä kevyt ja mukava. Alumiinirunkoisissa pyörissäkin on usein hiilikuituinen etuhaarukka, joka suodattaa tärinää alumiinista etuhaarukkaa paremmin. Hiilikuitu- ja alumiinirunkojen lisäksi tarjolla on myös teräsrunkoja, sekä erittäin harvinaisia ja kalliita titaanirunkoja.

Rungon valinnassa tärkein huomioitava seikka on sen koko: rungon on oltava pyöräilijälle juuri oikean kokoinen. Pyörän päällä tulee vietettyä niin pitkiä aikoja, että väärän kokoisella rungolla vain hajoittaa itsensä. Mitoituksessa tärkein mitta ei ole ihmisen pituus vaan haaramitta, joka mitataan jalkovälistä lattiaan.

Katso ylempänä suosittelemamme Larun Pyörän nettisivut ja käy bikefittingissä, jotta osaat ostaa oikean kokoisen pyörän!

Mikäli olet pyörän koossa kahden vaiheilla, lähes aina kannattaa valita pienempi runkokoko, jos pyörä on pituussuunnassa oikean kokoinen.

Specialized -merkin Shiv S Works -mallin runko.

Osat

Pyörän osilla tarkoitetaan vaihtajia ja vaihdekahvoja, jarruja, ketjuja, kampia, eturattaita, takapakkaa ja vaijereita. Maantie- ja triathlonpyörien osasarjavalmistajia on kolme: Campagnolo, Shimano ja Sram. Valmistajien osasarjavalikoima on laaja: laadukkaimmat osasarjat ovat kevyitä, kestäviä ja hinnaltaan moninkertaisia halvempiin osasarjoihin verrattuna.

Viime vuosien varmaan puhutuin uudistus / innovaatio ovat sähkövaihteet, joissa vaihteiden vaihtaminen hoituu vaihtajan sisään rakennetun pienen sähkömoottorin ja kaapeleiden avulla. Sähkövaihtajien sanotaan olevan täsmälliset ja huoltovapaat. Olen kuitenkin kuullut muutamista ongelmatapauksista myös sähkövaihtajissa, mikä varmaankin todistaa vain sen, että täysin ongelmattomia eivät mitkään vaihtajat ole.

Rattaat ja kammet

Takarattaina käytetään useimmiten 10- tai 11-lehtisiä pakkoja. Pyörän välitys muodostuu etu- ja takarattaiden yhdistelmästä. Takarattaissa käytetään yleisesti hammaslukuja: 11-23, 11-25, 12-23 tai 12-25. Triathlon- ja maantiepyörissä on yleensä kaksi eturatasta ja ne ovat 53/39 -piikkiset.

Jos sähkövaihtajat ovat osasarjoissa uusinta uutta, rattaissa trendinä on ovaalit tai epäsymmetriset rattaat, joiden avulla pyritään poistamaan poljinkierroksen aikainen ”kuollut kulma”.

Kampien pituus määräytyy pitkälti ajajan jalan sisämitan ja tottumuksen mukaan. Kampien pituudet vaihtelevat 165 ja 180 millimetrin välillä.

Vanteet

Uutta pyörää ostettaessa kannattaa varautua siihen, että vanteet ovat poikkeuksetta vähän heikommat kuin pyörän muut osat. Pyörä voidaankin päivittää helposti ostamalla uudet, paremmat vanteet (tuttavallisemmin kiekot).  Uuden vanneparin hinta vaihtelee 100 euron ja usean tuhannen euron välillä. Erilaisten vanteiden ajettavuus, kiihtyvyys, nopeus ja pyörään tuoma lisäpaino vaihtelee merkittävästi vanneparista toiseen. Pääsääntönä voidana tässäkin kuitenkin pitää sitä, että mitä kalliimmat vanteet, sitä laadukkaammat ne ovat.

Vanteiden keveydellä on väliä. Sen huomaa etenkin ylämäkeen poljettaessa. Suurempi merkitys on kuitenkin vanteiden pyörivällä massalla. Mitä pienempi massa, sitä kovempaa pyörä kiihtyy ja kulkee. Oleellista on myös vanteiden jäykkyys, sillä liian löysillä vanteilla ajaminen on epämiellyttävää. Huomattavaa on, että ajajan paino vaikuttaa vanteiden valintaan: isokokoisen ajajan on valittava vanteet jäykkyyden ja kestävyyden perusteella.

Yleisimmät käytössä olevat vanteet ovat edullisemmat alumiinivanteet. Triathlonissa käytössä olevat korkeaprofiiliset vanteet ovat yleensä kevyempää hiilikuitua. Vanteiden jarrupinta voi olla joko alumiinia tai hiilikuitua. Hiilikuitupinnalle on omat jarrupalat. Märissä olosuhteissa ajettaessa tulee ottaa hiilikuituvanteen ja jarrupalan tehohävikki huomioon, sillä jarrutusvoima voi olla hyvin erilainen verrattuna kuiviin olosuhteisiin.

Levykiekko ja korkeaprofiilinen kiekko

Triathlonistit suosivat korkeaprofiilisia vanteita, sillä niiden ominaisuudet korostuvat suuremmissa pyöräilynopeuksissa. Korkeampi profiili ei sinällään lisää ajomukavuutta, eikä itsessään vauhtiakaan. Korkeaprofiilisten vanteiden voidaan sanoa vievän pyörää eteenpäin ja reagoivan herkemmin ja voimakkaammin tuuleen. Niillä täytyy siis opetella ajamaan.

Kisoissa, joissa pyöräilymaasto on tasamaata, käytetään usein takana umpinaista levykiekkoa. Se on aerodynaamisesti kaikkein nopein vaihtoehto kovissa nopeuksissa. Rajana levykiekon käytölle voidaan pitää 40km/h keskinopeutta, mutta hyötyä saadaan maastosta ja tuulesta riippuen myös alhaisemmissa nopeuksissa. Levykiekot ovat vuosien saatossa keventyneet ja ne sopivatkin nykyään myös kuntoilijoiden käyttöön, mikäli niiden korkea hinta ei tule esteeksi hankinnalle.

Usein triathlonpyörässä on kahden korkeaprofiilisen vanteen yhdistelmä. Levy- tai korkeanprofiilin kiekon käytöstä ei ole mitään haittaa lisäpainon lisäksi ellei sivutuulen vaikutusta otetan huomioon. Korkeanprofiilin kiekot painavat vähemmän kuin levykiekot ja reagoivat heikommin tuuleen. Korkeanprofiilin kiekkoja on eri kokoisia:  40mm ja 80mm ovat varmaan yleisimmin käyteyt.

Renkaat

Hyvä yleiskäytössä oleva rengas on rullaava, kestävä ja pistosuojattu. Rengastyyppi määräytyy vanteen mukaan ja yleisimmät harrastekäytössä olevat renkaat ovatkin avorenkaita: ulkorenkaan sisällä on vaihdettava sisärengas. Tuubirengas puolestaan liimataan tai teipataan kiinni vanteeseen. ”Tuubissa” ulkorengas on ommeltu sisärenkaan ympärille.

Renkaan leveydellä ja ilmanpaineella voidaan vaikuttaa ajotuntumaan ja ajonopeuteen. Useimmiten käytetään 19-25mm leveää rengasta ja painetta siinä on 7-10 Baria riippuen ajajan painosta. Ylisuuri paine verrattuna ajajan painoon ei rullaa optimipainetta paremmin, mutta tekee ajotuntumasta kovan ja herkistää rengasrikoille.

Erinomaiset kisarenkaat ovat esimerkiksi Continental Grand Prix 5000s.

Juomapullotelineet

Triathlonpyörän runko on aerodynaamisten ominaisuuksien vuoksi kapea. Jotta pyörän aerodynaamisista muotoiluista voidaan ottaa kaikki hyöty irti, tulee myös juomapullon ja juomapullotelineen olla varta vasten triathlonpyörään suunniteltuja. Juomapullo on ohut ja se sijoitetaan usein ajajan taakse, satulatolppaan tai lepuuttajien väliin, josta ajaja voi juoda ala-asennosta. Usein triathlonistilla on normaali, pyöreä juomapullo selän takana ja virtaviivainen, ohut pullo lepuuttajien välissä tai satulatolpassa.

Juomapullojen tarve määräytyy kisamatkan pituudesta. Kisan järjestäjiltä saa täytettyjä vesi- ja urheilujuomapulloja. Mikäli käytät virtaviivaista ohutta juomapulloa edessä, tulee sinun täyttää se aina kisanjärjestäjän antamasta normaalista juomapullosta (normaali juomapullo ei mene telineeseen ja vaikka menisi, aerodynamiikka kärsii).

Käy katsomassa alla olevista linkeistä kisoissa hyviksi havaittuja pulloja ja pullotelineitä, joilla saat samanlaiset nesteytysratkaisut, kuin mitä näet ylläolevista kuvista.

Tavalliset pullotelineet (alla esitelty aerodynaamiset ratkaisut erikseen):

Ajajan taakse kiinnitettävä teline (huom, ei sisällä pulloja eikä pullotelineitä; pakkauksessa vain satulaan kiinnitettävä metallinen osa, johon kiinnitetään pullotelineet telineen mukana tulevilla pulteilla).

Telineeseen kiinnitettävät pullotelineet (nämä voit kiinnittää myös suoraan pyörän satula- tai vinoputkeen).

Normaali juomapullo.

Vinoputkeen tuleva hiilikuituaeropullo kiinnikkeineen.

Lepuuttajien väliin tuleva Profile Design aeropullosysteemi / Xlab aeropullosysteemi.

Xlabin lepuuttajien väliin tuleva aeropulloteline.

Satulan taakse tuleva aerodynamiikkaa parantava juomapullo- ja varusteteline (Xlab Carbon wing 400i).

Satula

Ajomukavuuden kannalta satula on yksi tärkeimmistä varusteista. Erilaisia satuloita kannattaa kokeilla ennen ostopäätöksen tekemistä. Esimerkiksi Velo & Oxygen -liikkeessä Helsingin Kalliossa ja Puhoksella voit kokeilla erilaisia satuloita liikkeessä olevalla trainerilla. Muiden paikkakuntien triathlon- ja maantiepyöriä myyvät liikkeet tarjoavat varmasti myös mahdollisuuden koittaa erilaisia satuloita ennen ostopäätöstä. Mikäli paikkakunnallasi ei ole triathlonpyörävarusteita myyvää liikettä, kannattaa tiedustella josko triathlonkaverisi antaisi satulansa lainaksi. Suosittelemme ehdottomasti testiajoa ennen ostopäätöstä!

Vääränmallinen satula aiheuttaa hiertymiä ja pahimmassa tapauksessa selkäkipuja ja vähentää jalkojen verenkiertoa. Huono satula vie tehoja pyöräilystä, sillä et välttämättä pääse optimaaliseen asentoon, jossa voimantuottosi on maksimaalista (verenkierron heikentymisen lisäksi). Satulan säätö jokaisen omien mittojen mukaan on myös äärettömän tärkeää. Suosittelemme ehdottomasti, että ammatti-ihminen säätää sinulle pyörän muiden säätöjen lisäksi satulan oikealle kohdalle. Oikein säädetty satula mahdollistaa tehokkaan, nautinnollisen ja taloudellisen ajon.

Osa satulavalmistajista tekee miehille ja naisille omat satulat. Esimerkiksi paljon kehuttu ja pidetty, laadukkaita satuloita valmistava Selle Italia valmistaa erityisesti naisille suunnattuja malleja unisex -malliston lisäksi.

Yksi tämän hetken puhutuin satulavalmistaja on ISM. Valmistajan Adamo-satula on saanut erikoisen ulkonäkönsä ja ominaisuuksiensa ansiosta paljon huomiota. Satula on lyhyempi ja leveämpi verrattuna muihin satuloihin. Triathlonistit jakautuvat satulan suhteen kahteen leiriin: osa ei missään tapauksessa halua ajaa Adamolla, toiset eivät ikinä vaihda sitä pois. Ihastutko vai vihastutko satulaan riippuu sekä anatomiastasi, mutta ennen kaikkea ajoasennosta. Siinä ei ole tarkoitus istua satulan perällä, vaan hyvin edessä satulan kärjen päällä. Koska satula on edestä leveä, niin tottakai se hinkkaa haaroväliä, mikäli satulalla istuu väärässä kohtaa.

ISM Adamoja on muutamia eri malleja. Mallit eroavat muun muassa pehmusteiden määrän ja sijainnin suhteen sekä muotoilun suhteen (toisten mallien muotoilu mahdollistaa helpomman siirtymän edestakaisin satulalla -> ajaja voi vaihdella ajoasentoa liikkumalla satulan päällä helposti eteen ja taakse). Adamo-satuloita myyvät esimerkiksi Wiggle ja ProBikeKit (käy vertailemassa eri malleja ja hintoja, mutta ennen ostopäätöstä yritä saada kokeiltua eri malleja pyöräliikkeessä).