Triathlonistin pyöräilykypärä

Triathlonistin pyöräilykypärä

Triathlonistilla on nykyään paljon valinnanvaraa kypärää hankkiessaan. Triathlonissa voi käyttää mitä tahansa CE-hyväksyttyä pyöräilykypärää ja monelle riittääkin ihan tavallinen kypärä. Kypärällä on kuitenkin merkittävä vaikutus triathlonistin aerodynamiikkaan ja siksi esimerkiksi alla kuvatut, hassun näköiset aerokypärät (pisarakypärät) ovat yhä suositumpia triathlonistien keskuudessa. Myös ratapyöräilystä tutut pyöreät ilma-aukottomat kypärät yleistyvät vauhdilla. Näillä uuden sukupolven kypärillä voidaan ajaa sekä pyörä- että triathlonkilpailuissa.

Maantiepyöräilykypärä näyttää hyvin samanlaiselta kuin tavallinen kypärä, mutta on ainakin aerodynamiikaltaan parempi ja painaa vähemmän. Ilma-aukot on suunniteltu siten, että maantiepyöräilyssä kypärän läpi pääsee enemmän ilmaa viilentämään pyöräilijän päätä.

Kypärävalmistajia on vaikka kuinka paljon. Muutama mainitakseni: Bell, Garmin, Giro, Kask, Las, Lazer, Specialized ja Spiuk. Usein valmistajalla on tarjolla erihintaluokissa olevia kypäriä. Esimerkiksi Giron kypärien hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä noin 350 euroon (Giro Selector Time Trial -kypärä). Giro valmistaa sekä maantie- että maastokypäriä ja aero-/aika-ajokypäriä. Malleja on seka lapsille, nuorille että aikuisille. Girolla on myös aivan tavalliseen kaupunkipyöräilyyn suunnattuja kypäriä.

Giron maantiekypäriä

Maantie- ja triathlonkypärävalmistajilla on usein valikoimissaan aerodynaamisesti kaikkein tehokkaimpia kypäriä. Ne eivät muistuta ulkonäöltään tavallista kypärää ja niissä on (ainakin tällä hetkellä vielä) pitkä “häntä” tuomaan aerodynaamisuutta. Kypärissä on vähemmän ilma-aukkoja ja niiden sijoittelu ja muoto tukevat aerodynaamisuutta.

Aerokypäriä näkyy nykyään Suomessakin paljon. Triathlonistit hankkivat aerokypärän yleensä siinä vaiheessa, kun harjoittelu ja kisaaminen muuttuvat vakavammaksi ja nopeutta pyöräilyyn ryhdytään hakemaan myös uusilla varustehankinnoilla. Aerokypärän tuomasta ajansäästöstä on olemassa useita tutkimuksia ja ne osoittavat selkeästi aerokypärien tuovan nopeutta – vähintään ajovauhdin ylittäessä tietyn rajapyykin.

Aerokypärät ovat lähtökohtaisesti aika hintavia. Toki niitäkin saa monessa eri hintaluokassa lähtien noin 130 eurosta aina neljän sadan euron tienoille. Nettikaupoista kypäriä saa usein hyvillä alennuksilla ja niitä kannattaakin hankkia esimerkiksi talvikaudella alennusmyyntien aikaan (Wiggle ja CRC).