Tuotevertailu: Garmin Forerunner 910XT vastaan Suunto Ambit 2S

Tuotevertailu: Garmin 910XT vs. Suunto Ambit2 S

Moni triathlonisti hankkii treeniapuriksi mittarin, jolla voi seurata omaa edistymistä, kunnon kohoamista, kulutettuja kaloreita, juostua, uitua tai pyöräiltyä matkaa, harjoituksen tehoa, kadenssia ja monia muita parametreja. Garmin (Forerunner 910XT), Suunto (Ambit2 S) ja Polar (RCX5) ovat vastanneet kasvavaan kysyntään ja jokaiselta brändiltä on tullut oma ”multisport”-kello, joka soveltuu triathlonisteille erinomaisesti.

Lyhyesti lueteltuna mittareiden perusominaisuuksia ovat seuraavat:

[one_half]

Perusominaisuudet kaikissa lajeissa

  • GPS-pohjainen nopeus-, vauhti- ja matkamittaus (Polarin laitteelle ostettava lisäosa GPS-tietoja varten, Suunnossa ja Garminissa on sisäänrakennettu GPS)
  • Monilajitoiminto, jolla voi vaihtaa lajia nappia painamalla
  • Reaaliaikainen syke, keski- ja maksimisyke (uinnissa ei voi mitata sykettä)
  • Kalorikulutus
  • Sykerajat ja -alueet, reaaliaikaiset sykekuvaajat
  • Manuaaliset & autom. kierrokset
  • Aika ja ajastin
  • Intervalliajastin
  • GPS-reittianalyysi

[/one_half]

[one_half_last]

Uintiominaisuudet

  • Uintiaika allaspituuden ja kierroksen mukaan sekä kokonaisaika
  • Uintivauhti ja -matka
  • Uinnin vetotiheys, määrä & tyyppi
  • Automaattiset intervallit

Pyöräily- ja juoksuominaisuudet

  • Juoksu- ja pyöräilyvauhdin/nopeuden mittaus
  • Ghost Runner (Suunto App) ja Virtual Partner / Virtual Racer (Garmin)
  • Lisälaitteilla saatavissa esimerkiksi pyöräilyn teho- ja kadenssitiedot

[/one_half_last]

Vaikka kaikissa laitteissa on paljon samoja ominaisuuksia, eroavat ne vähintään ulkonäön ja käyttöliittymän osalta. On mittareissa muitakin eroja esimerkiksi sen suhteen, onko laitteessa sisäänrakennettu GPS vai ei (Polar on tällä hetkellä ainoa valmistaja, jolla GPS-ominaisuuden saa käyttöön lisäosalla). Jotta triathlonisti selviäisi mittariviidakosta helpommalla, on triathlonisti ja bloggaaja Kauramoottori kirjoittanut kokemuksistaan kahdesta tämän hetken puhutuimmasta triathlonisteille suunnatusta mittarista. Alla mukaelma alkuperäisestä kirjoituksesta.

910XT vastaan Ambit2 S

Ennen kuin ryhdyt lukemaan alla olevaa vertailua, kehoitan pitämään mielessä, että sekä Kauramoottorilla että allekirjoittaneella on Garminin 910XT käytössä. Kauramoottori  teki mittareista videomuotoisen esittelyn, jotta ominaisuuksien esittely olisi mahdollisimman täydellistä. Videot löydät alta.

Koko
Molemmat laitteet ovat isoja. Ranteen koosta ja mieltymyksistä riippuen jollekin istuu Garmin paremmin, toiselle taas Suunto. Naisen ranteen ollessa usein kapea, ainakin Garmin tuntuu aluksi todella isolta ja möhkälemäiseltä. Siihenkin kuitenkin tottuu eikä mittaria enää huomaa ranteessa lainkaan.

Käyttöliittymä
Molemmissa laitteissa kielivaihtoehdoista löytyy suomi. Garminissa kaikki asetukset tehdään mittarissa, Suunnossa lähes kaikki tehdään netissä toimivassa Movescount-palvelussa. Tästä sekä Kauramoottori että allekirjoittanut antaa Garminille plussan ja Suunnolle miinuksen. Esimerkiksi tietokenttien muokkaus onnistuu Suunnolla vain Movescountissa. Garminilla tietokenttien mukautus onnistuu vaikka kesken lenkin. Suunto sitoo käyttäjänsä vahvasti Movescountiin, mikä tullaan toteamaan vielä useaan otteeseen. Tässäkin jokaisen omat mieltymykset ovat ratkaisevassa asemassa.

Valikkojen selaus on hitusen erilainen mittareissa. Suunnon valikko on rullamainen ja Garminissa kelataan listaa, missä sivussa näkee palkin listan pituudesta. Videoilla tämä havainnollistuu paremmin kuin verbaalisesti. Seuraavaksi muutama kuvakaappaus Ambitin mukauttamisesta Movescountissa:

Lajitoiminnot
Garminissa on neljä eri toimintatilaa: Uinti, pyöräily, juoksu ja muu laji. Suunnossa voi tehdä enemmän omia lajitiloja erilaisine tietokenttineen. Tästä piste Suunnolle, kun voi tehdä vaikka omat näytöt hiihdolle, kuntosalille ja vaikka mille muulle. Garminissa esimerkiksi hiihto ja kuntosali menevät tuohon muu laji-kategoriaan vaikka molemmissa olisi hitusen erilaiset tietokenttätarpeet.

Lajitoimintojen toimivuudessa ei ole isoja eroja. Molemmissa laitteissa pystyy laittamaan automaattiset kierrokset vaikka kilometrin välein. Garminissa tämäkin valinta tehdään mittarissa (asetukset – lajiasetukset – auto lap), Suunnolla Movescountissa. Kauramoottori on pääosin testaillut mittareiden juoksu- ja uintiominaisuuksia. Juostessa mittarit ovat tasavahvoja. Molemmat näyttävät matkan yhtä tarkasti. Tietokentät vain tuntuvat Garminissa selkeämmiltä, kun kaikista kentistä saa hyvin selvää. Suunnolla on yksi dominoiva kenttä ja kaksi mikrokenttää, joita on varsinkin hämärässä vaikea nähdä nopealla vilkaisulla. Taustavalon saa Suunnossa päälle vain erillisestä näppäimestä, Garminissa painamalla mitä tahansa näppäintä.

Uintitoiminnoissa on hitusen eroja. Molemmille mittareille on myrkkyä muuttaa rytmiä kesken altaanvälin. Molemmat mittarit nimittäin toisinaan luulevat rytminvaihdosta käännökseksi, mistä tulee virhematkaa. Eli käytännössä hitaiden uimareiden ohituksista tulee toisinaan harhametrejä. Myös 50m altaassa tehtävät kiihdytykset altaan puolivälissä tulkitaan usein käännöksiksi kuten myös tekniikkadrillit aiheuttavat usein harhametrejä. Uintilajitunnistus löytyy molemmista mittareista ja matkavauhtisen vapaauinnin Garmin yleensä tunnistaa vapaauinniksi. Suunto taas on sitä mieltä, että vaihtelen vapaauinnin, perhosuinnin ja rintauinnin välillä ihan miten sattuu. Suunnon erikoisuus on vajaat altaanmitat. Yleensä treenidatasta löytyy joku 50 metristä poikkeavakin mitta. Kauramoottori mittautti Suunnolla 50 metrin radalla esimerkiksi 51 metriä ja 44 metriä.

Mittari
Kuten jo sanoin, molemmat ovat isoja laitteita. Näppäinasettelussa ja sitä kautta käytettävyydessä on mielestäni merkittäviä eroja. Olen useita kertoja onnistunut pysäyttämään Suunnossa ajanoton, kun olen yrittänyt painaa kierrosta. Mittarin sivussa olevaa painiketta on huomattavasti mukavampi painaa, kun ottaa toiselta puolelta mittaria tukea. Sattumoisin siellä on sitten se stop-näppäinkin Suunnossa, mikä aiheuttaa harhapainalluksia. Garminissa painetaan lap-näppäintä suoraan ylhäältä päin, jolloin tuota tukiongelmaa ei ole. Garminissa näppäinasettelu on mielestäni toimivampi eikä tukevampi ote kellosta aiheuta harhapainalluksia niin helposti.

[video_left][video_frame]
[iframe url=”http://www.youtube.com/embed/_vlO5CTnDMQ” width=”572″ height=”312″]
[/video_frame]

[video_text]
[h2]Ambit2 S[/h2]
Tarkempi esittely.
[/video_text][/video_left]

[video_left][video_frame]
[iframe url=”http://www.youtube.com/embed/JqjRQtbShdU” width=”572″ height=”312″]
[/video_frame]

[video_text]
[h2]Garmin Forerunner 910XT[/h2]
Tarkempi esittely.
[/video_text][/video_left]

Verkkopalvelut
Garminilla on oma connect-palvelu ja Suunnolla oma movescout-palvelu. Garmin esittää datan taulukkomaisesti ja selkeästi. Suunnolla tykätään ilmeisesti vahvasta visuaalisesta ilmeestä ja tuntuu, että tietoja saa välillä etsiä. Vertaillaan hetki kuvin palveluita käyttäen samaa treeniä verrokkina:

Tuo uintitreeniesimerkki kiteyttää mielestäni Movescountin ja Connectin erot. Connectista näen suoraan datan yhdellä vilkaisulla, Movescountissa joudun kelailemaan näyttöä edestakaisin ja säätämään joka kerta, että näen datan halutussa muodossa. Treeneistä saa myös piirrettyä pallokuvaajia, jotka näyttää jänniltä ilman suurta sisällöllistä ulottuvuutta. Hieman ihmettelen myös tuota uintivauhtipalkkien värikoodausta. Intuitiivisesti voisi olettaa, että punainen väri tarkoittaa kaikkein kovinta vauhtia ja suurinta kuormitusta, mutta Movescountissa se on sitä kaikkein hitainta vauhtia. Hitusen epäloogista. Koin Movescountin todella epäloogiseksi. Aivan kuin visuaalinen ilme olisi mennyt käytettävyyden edelle.

Palveluiden välillä on myös eroa treenien jakamisessa. Suunnossa joko näytät kaiken kaikille, kaiken omille ryhmillesi tai et mitään. Erikoista tässä on se, että ryhmiin voi kuka vaan liittyä, joten käytännössä vaihtoehtona on jakaa kaikki tai ei mitään. Movescount lykkäsi toistuvasti virhettä, kun yritin perustaa omaa ryhmää tai liittyä kaverin juuri perustamaan ryhmään, mutta muihin ryhmiin pystyi aivan vapaasti liittymään. Tälle vialle ei tuntunut löytyvän mitään selitystä asiakaspalvelultakaan. Connectissa yksityisyys on hitusen paremmin hallinnassa. Joko kaikki treenisi ovat julkisia, jaat ne palvelussa olevien kaverien kanssa tai sitten et jaa mitään kenellekään. Ei siis mitään ”jaa vain ryhmilleni”-vaihtoehtoa, missä kuka vaan pääsee tarkastelemaan tietojasi liittymällä ryhmään.

Yhteenveto
Molemmat mittarit ovat hyviä ja monipuolisia. Käyttöliittymää ja käytettävyyttä on haastavaa vertailla, kun siihen vaikuttaa niin paljon yksilölliset mieltymykset ja käyttöhistoria. Toiset kokevat Garminin vaikeaksi ja Suunnon helpoksi. Osa taas päinvastoin (kuten allekirjoittanut). Mittatarkkuudeltaan molemmat mittarit ovat yhtä hyviä, joten eroavaisuudet tulevat käytännön tuntumasta. Verkkopalvelut mittareille on hyvin erilaiset. Garmin Connect on askeettinen ja taulukkomainen, Movescount lähes täysi vastakohta vahvalla visuaalisella ilmeellään. Omaa silmää miellyttää enemmän Garminin työkalumainen lähestyminen, kun näen suoraan haluamani tiedot ilman turhaa kikkailua. Molemmat mittarit ovat samaa hintaluokkaa, joten siitä ei eroa mittareiden välille saa.

Kauramoottorin plussat ja miinukset mittareille:

Garmin:
+Akkukesto gps-käytössä jopa 20h tiheimmällä tallennusvälillä
+Mittarin mukautettavuus hitusen parempi kuin Suunnossa
+Verkkovirtalaturi (ei tarvitse kytkeä aina tietokoneeseen)
+Langaton tiedonsiirto
+Ranneke tukevampi kuin Suunnossa, lisäksi paketissa mukana jatkopala, jolla rannekkeen saa myös talvitakin hihan päälle
+Sykevyö löytää sykkeen helpommin kuin Suunnon vyö. Toisin sanoen tarvitsee vähemmän kostuttaa elektrodeja
+Virtual partner

-2. sukupolven sykevyö häiriöaltis ja huono kestämään käyttöä (tosin Garmin on siirtynyt jo kolmanteen sukupolveen pehmeässä sykevyössä ja häiriöalttius pitäisi olla nyt korjattuna)
Suunto:
+Esteettisempi kuin Garmin. Löytyy erilaiset värivaihtoehdot moneen makuun.
+Kotimainen
+Appsit. Löytyy kaikenlaista softaa treenien virkistämiseksi ja tarkempaan analysointiin. Ohjelmia pystyy myös itse tekemään
+Sykevyö ei ole niin häiriöherkkä kuin Garminin toisen sukupolven pehmeä vyö
+Löytää satelliitit ennätysnopeasti useimmiten

-Tietokonesidonnaisuus ja vaatii lisäinvestointeja, jotta saa pistorasiasta ladattua. Ongelmaksi muodostuu esimerkiksi treenileireillä, jonne on Suunnon kanssa raahattava myös tietokone saadakseen laitteen ladattua.
-2S mallin akkukesto heikko. Optimiolosuhteissa parhaalla gps-tarkkuudella 8h, käytännössä lähempänä seitsemää tuntia. Ei siis riitä nopeimmillekaan Ironmaneille. Ambit 2-mallissa hitusen parempi akkukesto (15h), jolloin se riittää useimmille Ironmanissa.
-Huonompi ranneke kuin Garminissa