Kompressiovaatteet

Kompressiovaatteet

Kompressiovaatteet ovat yleistyneet muutaman viime vuoden aikana merkittävästi. Etenkin juoksussa ja pitkissä triathlonkilpailuissa erilaiset kompressiosukat ja -säärystimet ovat suuressa suosiossa. Nykyään monet merkit valmistavat erilaisia kompressioasuja ja -asusteista, kuten triathlonpukuja, shortseja, toppeja, paitoja ja irtohihoja ja -lahkeita edellä mainittujen sukkien ja säärystimien lisäksi.

Esimerkiksi triathlonpukuja on niin sanottuja tavallisia malleja ja toisaalta melkein jokaiselta merkiltä löytyy myös korkeatasoisempia asuja, joissa on kunnon kompressio-ominaisuudet. Triathlonistit jakautuvat kahteen leiriin kompressioasujen välttämättömyyttä arvioitaessa, mutta asua valitessa kannattaa harkita olisiko reisiä ja keskivartaloa napakasti tukeva triathlonasu ja tällöin myös lihasvärähtelyä ja -vaurioitumista ehkäisevä puku, hintansa arvoinen.

Kompressiovaate tarkoittaa trikoovaatetta, joka aiheuttaa painetta peittämiinsä kudoksiin. Toimiva kompressio aktivoi lihasta, auttaa lihasta jaksamaan ja edistää palautumista.

Vierumäellä tehdyn tutkimuksen tulokset kompressioasujen hyödyllisyydestä on kuvattu lyhyesti alla.

Kompressiovaate aktivoi lihasta, estää lihaskramppeja ja nopeuttaa palautumista. Kompressiosukkia pitämällä esimerkiksi pakaralihakset aktivoituvat viisi prosenttia enemmän kuin ilman sukkia. Tämä auttaa juoksijaa pitämään ryhtinsä paremmin suorituksen aikana, minkä seurauksena juoksu on tehokkaampaa. Tutkimustulosten mukaan myös maitohappopitoisuus saattaa vähentyä hieman kompressiovaatteita käytettäessä. Lisäksi räjähtävässä suorituksessa ja kehon hallintaa vaativissa suorituksissa kompressiovaatteista voi olla hyötyä.

Kompressiotuotteet on alunperin kehitetty lymfanesteiden poistamiseksi. Jaloissa kierto tapahtuu painovoiman avulla ja tällöin sukalla, jossa on asteittainen komressio, saadaan kiertoa tehostettua. Sukassa kompression pitää olla vahvempi nilkan alueella ja asteittain keventyä ylöspäin

Koko tutkimus on luettavissa täällä.

Kompressiotuotteina myydään mitä erilaisempia tuotteita. Kaikki tuotteet, jotka puristavat ja ovat saaneet kompressionimen, eivät kuitenkaan ole oikeita kompressiotuotteita. Kun on kyse oikeasta kompressiosta, valmistaja tekee tuotteeseen asteittaisen kompression ja tietyn määrän kompressiopainetta. Kompressiotuotteiden valmistus on hyvin tarkka prosessi ja puristus on ainoastaan pieni osa tuotetta. Koko tuote perustuu erikoiskudontaan.

2XU on yksi kehutuimmista kompressiovaatteiden valmistajista. Merkin tuotteet sisältävät huipputekniset urheiluvaatteiden ominaisuudet todellisen kompressiovaikutuksen lisäksi ja ne ovatkin pitkäikäisiä ja mukavia pitää yllä. 2XU:n kompressiotuotteitakin on muutamaa eri hintaluokkaa: mitä kalliimpi tuote, sitä paremmat kompressioominaisuudet.

Suosittuja 2XU:n kompressiovaattet ovat esimerkiksi seuraavat:

Säärystimet

Juoksusukat

Pitkät housut (juoksuun ja palautumiseen)

Yksiosainen kisa-asu (naisten / miesten)

Shortsit (kisoihin / harjoitteluun tai palautumiseen)