Juokse rennosti nastoilla

Juokse rennosti, älä liukastele

Rasitusvammojen riski vähenee selvästi, kun askel pitää kunnolla eikä lipsu. Nastakengillä juoksun rentous säilyy myös talven liukkailla, eikä lihaskireyksiä pääse syntymään.
Nastat antavat selkeästi pitoa jäisillä ja kovalumisilla alustoilla. Pehmeällä lumella ja sohjossa ei pidä mikään kenkä. Silloin onkin kenties parempi vaihtaa juoksulenkki hiihtoon tai kehittää salilla monipuolisesti lihaskuntoa.

Valikoima parantunut

Nykyisin on tarjolla entistä parempia nastakenkiä. Kengät ovat keveämpiä, ja niiden juostavuus on parantunut. Valikoima on laaja, sillä vaihtoehtoja on keveistä kengistä tukevimpiin malleihin. Hyviä vaihtoehtoja löytyy niin leveälle kuin kapealle jalalle. Nastojen pidossa on toki eroja, mutta huonoa pitoa ei ole missään mallissa, vakuuttaa Juoksija-lehden kenkäekspertti Petri Saavalainen.

Pitävät sadetta ja tuulta

Nastakenkiä valmistavat Asics, Haglöfs, Icebug, Inov, Sarva ja Salomon (tutustu juoksukenkien tarjontaan täällä). Tälle syksylle on tullut useita aivan uusia malleja, ja moniin on tehty uusia päivityksiä. Selkeänä yhteisenä tavoitteena on ollut juoksutuntuman parantaminen. Tukevimmatkaan kengät eivät ole enää mitään tiiliskiviä. Pronaatiotuetut mallit ovat kadonneet, mutta kiertojäykkyyttä ja tukevuutta löytyy niitä ominaisuuksia kaipaaville.

Kaikkien nastalenkkarien pintamateriaalit ovat vettä hylkiviä. Ne ovat myös lämpimimpiä ja suojaavat paremmin tuulelta kuin kesälenkkarit. Joissakin malleissa on Gore-Tex-päällinen. Se lisää lämpimyyttä ja pitää vettä, mutta tuo aina myös hieman enemmän jäykkyyttä kenkään. Pahimmille keleille Saavalainen suosittelee vielä Gaiter-nilkkasuojaa lunta ja loskaa vastaan.

(Lähde: Juoksija-lehti)