TRIATHLON – TAINA AVO

VALMENTAJAPROFIILI – TAINA AVO


Mottojani ovat:

” Kaikki on mahdollista”    ”Hyvinvoinnilla menestykseen”   

”Ilon kautta”

Olen koulutukseltani fysioterapeutti, terveystieteiden maisteri ja ammatillinen opettaja. Tällä hetkellä teen työni ohessa Itä-Suomen yliopistossa urheiluravitsemuksen aineopintoja.

Valmennustyötä tukeva tietopohjani rakentuu vahvalle osaamiselle ihmisen fysiologiasta, kuormitusfysiologiasta sekä pedagogisesta osaamisesta. Lähestyn valmennustyötä uteliain mielin holistisen ihmiskäsityksen ohjaamana. Parasta minulle on, kun näen että valmennettava / valmennettavat nauttivat siitä mitä tekevät, pysyvät terveinä ja saavuttavat unelmiaan ja tavoitteitaan.

TriathlonSuomen toiminnassa mukana olen ollut vuodesta 2014.

Pääasiassa olen toiminut valmentajana juoksu- ja pyörätreeneissä. Vuonna 2019 sain vastuulleni uusien harrastajien ryhmän ja vuonna 2020 liikunnallisten harrastajien valmennusryhmän.

Ylipäätään liikunnan / urheilun valmennustehtävissä olen ollut pitkään. Valmennustyöni on kohdistunut kuntomaratoonareihin ja liikuntaa aloittaviin kuntoilijoihin. Lisäksi yksi valmennustyön kohderyhmä on ollut isompaa elämäntapamuutosta tekevät henkilöt. Olen ohjannut ryhmäliikuntaa erilaisille ja eri-ikäisille kohderyhmille yli 20 vuotta. Olen nähnyt erilaisia liikkujia tuhansittain. Omana vahvuutenani pidän ihmisten kohtaamisen taitoa, kykyä sopeuttaa harjoittelua kullekin yksilölle sopivaksi, taitoa havainnoida liikettä sekä tietenkin iloisen ja positiivisen ilmapiirin synnyttämisen taitoa. Valmennustyössä minua kiinnostaa ihmisen oppiminen, kehittyminen ja spesifisti kuormituksen ja palautumisen oikea suhde.

Työurastani suurimman ajan olen käyttänyt Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen fysioterapeuttina. Tuona aikana olen kerryttänyt osaamista huippu-urheilusta ja siitä mitä kaikkea huippu-urheilijan harjoitteluun ja elämään kuuluu. Tällä hetkellä teen yhteistyötä myös OVO Ionit joukkueiden kanssa. Olen jo neljän vuoden ajan kouluttanut tulevia huippu-urheilijoita urheilua tukevien elämäntapojen osa-alueella.

Triathlon on ollut harrastukseni jo 9 vuotta.

Triathlonin pariin uskaltauduin vuonna 2011. Vaatimattomasti aloitin lajin suoraan kilpailemalla olympiamatkan kisan Hämeenlinnassa. Olin ostanut maantiepyörän kuukautta aikaisemmin ja käynyt kokeilemassa jaksanko uida sammakkoa 1,5km. Koska sammakon uinti ei tuossa vaiheessa aiheuttanut probleemaa, niin se oli nimi listaan ja sekaan vaan. Siitä se sitten lähti. Rakkaus lajiin syttyi heti.


Triathlon vuosiin on mahtunut monen moista, lähtien tuosta uinnin opettelusta, joka osoittautui kohtuullisen liikunnalliselle ihmiselle yllättävän vaikeaksi urakaksi. Kisakokemusta on kertynyt sprintistä puolikkaaseen. Mieleenpainuvimmat kokemukset tähän mennessä ovat olleet kisaaminen Challenge sarjan MM-kisassa Samorinissä ja ikäsarjan SM-hopea olympiamatkalta vuonna 2017. Vuosien varrella minulle on selvinnyt, että en ole pitkänmatkan ihmisiä. Minulla fyysiset ominaisuudet ja kiinnostus tukevat paremmin sähäkkää menoa kuin pitkää puurtamista. Tulevina vuosina kilpaileminen jatkuu eri matkoilla eli viivalla tavataan
Toivotan kaikille treeni-iloa, terveyttä ja sitä myöden onnistuneita kisoja!