Triathlon oheisharjoitteluna

Pitkät treenit ovat oma maailmansa, johon olen jäänyt pahemman kerran koukkuun. Mulle pitkä treeni tarkoittaa yleensä 3-4 tunnin rämpimistä metsässä. Siinä ajassa ehtii mukavasti ajatella vaikka ja mitä ja keksiä jos jonkinlaisia keinoja itsensä viihdyttämiseksi. Eräänä sunnuntaina “juostuani” kolmisen tuntia mudassa, jäässä, loskassa, lätäköissä ja umpihangessa aloin pohtia suhdettani triathloniin.

Usein kuulee puhuttavan triathlon-harrastajalle sopivista oheislajeista. Näitä voivat olla vaikkapa hiihto, salitreeni tai jooga. Minulle sen sijaan triathlon taitaa olla tietyllä tavalla oheisharjoittelua, pääpainon ollessa polkujuoksussa. Esimerkiksi maaliskuussa juoksin yhteensä 235,5 km. Kelloni ei suoraan kerro näihin lenkkeihin yhteensä käytettyä aikaa, mutta jos keskivauhti olisi esimerkiksi 7 min/km, tekisi tuon matkan taapertaminen yli 27 tuntia. Todellisuudessa aikaa on luultavasti mennyt vielä enemmän, koska juoksusta lähes puolet on pk-höntsää poluilla, jossa tuo 7 min/km keskivauhti on haave vain.

Suhteessa juoksuun käytettyyn aikaan uinti- ja pyörätreenini on todella vähäistä. Maaliskuussa kävin uimassa ja spinningissä yleensä kerran viikossa, ja yhteensä näihin käytetty aika oli ehkä n. 10 tuntia koko kuukauden aikana. Pyöräilyä minulla tosin tulee lisäksi jonkin verran hyötyliikunnan kautta.

Miten TriathlonSuomi sitten sopii minulle, kun sydämeni sykkii vahvemmin kuraisille nastalenkkareille kuin tiukoille spandex-puvuille? Sanoisin että erinomaisesti. Seurassa olo tuo treeniin monipuolisuutta, ihana treeniporukka motivoi ja ammattitaitoiset valmentajat opastavat asiassa kuin asiassa. Spinning ja uinti tuntuvat todella tärkeiltä treenimuodoilta, sillä niissä kroppa saa erilaisia ärsykkeitä ja jalat vähän taukoa juoksun rasituksista. Myös henkisen jaksamisen takia monipuolisuus ja treeniryhmän tsemppi ovat tärkeitä. Muun treeniryhmän ohjelma ei kuitenkaan oikein sovi tavoitteisiini, joten noudatan sen sijaan valmentajamme Essin mulle tekemää henkilökohtaista ohjelmaa.

Välillä näissä polkuhöyryissäni meinaan unohtaa, että onhan mulla pari triathloniakin tulossa. Oivallus triathlonista oheisharjoitteluna on kuitenkin poistanut kaikki suorituspaineet (joiden kasvattamisessa olen yleensä valitettavan hyvä) näistä kisoista. Kesän triathloneille menen puhtaan uteliaalla mielellä katsomaan, minkälaisia tuloksia tällaisella treenillä on mahdollista saada. Ja tietysti nauttimaan kisatunnelmasta!

Aurinkoisia kevättreenejä kaikille!

Similar Posts