Riittävä kehonhuolto, onko sitä?

Aloitan aina kesäloman alussa venyttelyn (ja salilla käynnin). Rullailen foamrollerilla ja teen pitkiä venytyksiä koko kahden kuukauden kesäloman ajan lähes joka toinen päivä. Heinäkuussa alkaa tuntua, että takareisissä alkaa jonkinlaista venymistä tapahtua. Teen vakaan päätöksen jatkaa venyttelyä myös syksyn tultua ja arjen alettua ainakin kerran viikossa.. Ja kuinkas sitten käykään? Venyttely jää jo ensimmäisellä työviikolla, onneksi venyttelyä tulee syksyn aikana harrastettua edes säännöllisen epäsäännöllisesti, toisin kuin salilla käyntiä, joka tyrehtyy vielä pahemmin kuin venyttely.

Huonoa omaatuntoa vähäisestä venyttelystä hyvittelen vuosia sitten Juoksija-lehdestä lukemallani artikkelilla, jossa todettiin, että venyttely voi jopa heikentää suoritusta. Uudempienkaan tutkimusten mukaan staattinen venyttely ei auta tulosten parantelussa eikä vähennä vammojen riskiä (Baxter Jan 2017 Res Sport Med). Mutta.. kankeudellakin on rajansa..

Olin ennen (siis tarkemmin ajatellen kymmenen vuotta sitten) notkea, sain spagaatin ja nivelissä oli itse asiassa jopa sen verran yliliikkuvuutta, että joogaohjaaja varoitti vetämästä liikkeitä ääriasentoihin. Nykyisin nivelten yliliikkuvuus ei tuota ongelmia..

Venyttely on koko perheen yhteinen harrastus. Koirat heräävät sikeimmästäkin unesta, vaikka kuinka hiljaa yritän asettua lattialle venyttelemään…

Viime talvena otin itseäni niskasta kiinni kehonhuollon osalta ja ilmoittauduin kansalaisopiston joogaan. Oli aivan luksusta kerran viikossa nautiskella 1.5 tunnin ajan siitä, että sai keskittyä vain olemaan, hengittämään ja avaamaan paikkoja. Tänä syksynä ilmoittauduin taas joogaan, tosin nyt eri ohjaajan ryhmään. Ennen syyslomaa kävin joogassa yhden kerran! Oli töitä, olin kipeänä, väsytti, tein pk-lenkin joka muuten olisi jäänyt tekemättä. Helposti tuli eteen syitä, etten lähtenyt joogaan, ajatus tuntui jotenkin vastenmieliseltä.. Pohdin itsekseni mistä on kysymys ja syysloman jälkeen pakotin itseni joogaan. Tuolla syysloman jälkeisellä tunnilla teimme eteentaivutuksia, siis 1.5 tunnin ajan takareisien venytystä, melkoista kidutusta! Hengitin lihaksille happea, puhisin ja hikoilin, sattui.. Niin kivulias kuin tuo kerta olikin, lähti siitä taas säännöllinen joogaharrastus ja keksin myös mikä alkusyksyn ajan oli tehnyt joogaan lähdöstä ”vastenmielisen”. Nykyinen joogaohjaaja yleensä näyttää aina liikkeen ensin, sen jälkeen me teemme liikkeen ja hän kiertää korjaamassa asentoja. Lisäksi hän osaa kaikkien nimet ja tuollakin takareisien venytys kerralla sain useamman kerran edestä muistutuksen: ”Anniina, suorista jalat kunnolla!” Tämä joogaohjaaja vaatii meidät siis ihan kunnolla tekemään, eikä liikkeissä voi ”huijata”, mikä ei tietenkään ole lainkaan huono juttu, mutta paljasti myös kuinka kankea todellisuudessa nykyisin olen. Syysloman jälkeen olenkin käynyt joogassa joka viikko, sen verran tehokas herätys takareisien kireydestä tuo yksi joogakerta oli. Joogan lisäksi olen venytellyt kotonakin kerran viikossa. Ehkä takareidet jossain vaiheessa alkavat aueta.. ehkä..

Tänään kävin myös hierojalla pitkästä aikaa. Yleensä menen hierojalle siinä vaiheessa, kun jokin paikka on rikki. Niin oikeastaan tälläkin kertaa: Viime viikolla heräsin yhtenä aamuna siihen, että pää ei kääntynyt lainkaan vasemmalle. Ehkä olin nukkunut huonosti, ehkä edellisen päivän lättäriuinnilla oli osuutta asiaan? Sain pään liikkuvuuden samana päivänä jo palauteltua venyttelyn avulla, mutta silti lavassa on tuntunut jokin kireys. Sitä lähdettiin sitten aukomaan tänään. Selkä olikin aika paljon enemmän jumissa kuin mitä olin itse edes tajunnut. Hieroja suositteli toisen hoitokerran varaamista, joten kehonhuoltoa hieronnan muodossa on luvassa jo viikon päästä uudelleen. Kävin muuten hieronnassa Hierontakoulu Atlaksessa, joka toimii Isossa Omenassa. Opiskelijahieronnoissa ovat toki aina opiskelijahierontoja ja se pitää muistaa huomioida ja tiedostaa ”riski”, mutta minut hieronut opiskelija osasi hommansa hienosti! Suosittelen!

Nyt on taas saatu kehonhuolto hyvälle mallille, seuraava on jatkaa samaan malliin ja pitää rutiini yllä! Onko sinulla jokin kikka, jolla rutiini pysyy yllä ja kehonhuolto on säännöllistä?
Itselläni parhaiten toimii ehdottomasti tuo ohjattu joogaryhmä. Lisäksi se, kun venyttely on kirjattu ylös treeniohjelmaan omaksi treenikseen, tulee venyttely oikeasti myös tehtyä. Viime vuoden treeniohjelmissa venyttely oli valmiina, nyt vo2max-blokkiin lisäsin itse treeniohjelmaan sarakkeen ja kirjasin sinne venyttelyn. Nyt voi excel-orientoitunut treenaaja tyytyväisenä merkata senkin treenin viikottain tehdyksi!

Similar Posts