Aktiivikesä 2018

Kesään 2018 mahtui paljon tapahtumia, ja kesä huipentuikin esikoisemme syntymään Elokuussa. Sitä ennen ehdin osallistumaan neljään tapahtumaan, jotka olivat sopivasti noin kuukauden välein, ja syntymän jälkeenkin vielä kahteen tapahtumaan. Näistä tapahtumista Joroisten kisa oli kesän selkeä A-kisa, jonka onnistuminen oli minulle kaikista tärkeintä. Summaan tähän kirjoitukseen lyhyesti muut kisat, ja avaan Joroisten tapahtumia vähän tarkemmin.

28.4. Länsiväyläjuoksu 17,3km maantiejuoksu

Kauden ensimmäinen tapahtuma, jossa olin työantajani joukkuetta edustamassa. Ennen kisaa arvioin varovaisesti olevani vähän alle kahden tunnin puolimaratonkunnossa, mutta heti lähdöstä oli selvää että jalkaa on enemmänkin. Loppuaika 1:30’41 oli erittäin positiivinen yllätys, keskivauhti n. 5’15/km.

Datat: http://www.movescount.com/moves/move214259565

Tulokset: http://www.resultservice.fi/2018/lanskari/?action=show&sarja=M17

19.5. Helsinki City Run 21,1km maantiejuoksu, eli puolimaraton

Ensimmäinen puolimaraton ikinä, ja Länsiväyläjuoksusta oppineena aloitin vähän kovemmalla vauhdilla. Toisella puolikkaalla vauhti laski noin 3sek/km hitaammaksi, eli pikkuisen olisi voinut iisimmin lähteä. Maaliviiva ylittyi lopulta ajassa 1:48’06, joka oli minulle erittäin hyvä onnistuminen.

 

Datat: http://www.movescount.com/moves/move218431643

Tulokset: http://live.ultimate.dk/desktop/front/index.php?eventid=3730&language=fi

17.6. Vantaa Triathlon Perusmatka Vantaan malliin 1500m/38km/10km

Kesän ensimmäinen Triathlonlähtö, joka toimii myös hyvin vuosittaisena kehityksen mittarina. Tänä kesänä valmistautuminen ei osunut ihan nappiin, ja kärsinkin juoksussa vähän krampeista. Viime kesän 2h 45min loppuajasta oli tarkoitus ottaa vartin verran pois, ja tulla maaliin alle 2h 30min. Melko lähelle tuota pääsinkin, ja maaliviiva ylittyi lopulta ajassa 2:30’41.

Datat: http://www.movescount.com/moves/move224231166

Tulokset: https://live.ultimate.dk/desktop/front/index.php?eventid=3822&language=fi

Photo: @onevisionfi #vantaatriathlon2018

21.7. Legendaarinen Joroisten SM-Puolimatka (1900m/90km/21,1km)

Suomen Hawaijiksikin tituleerattu tapahtuma näytti kyntensä kesällä 2018, kun lämpötilat olivat niin korkeat että märkäpuvutkin kiellettiin SM-sarjasta. Vaihtoehtoina olivat joko startata kuntosarjassa märkäpuvulla, tai ilman märkäpukua SM-sarjassa. Vaikka sijoitusta ei haettukaan, kiinnosti silti kisata Suomessa ilman märkäpukua. Saapa nähdä milloin näiden vaihtoehtojen välillä seuraavan kerran puntaroidaan 😀

Uinnin startti on Joroisilla rolling starttina, jossa kilpailijat lähtevät kisaamaan rauhalliseen tahtiin, yksi toisensa perässä. Ajanotto hoidetaan nilkkaan kiinnitettävällä ajanottochipillä, eli oma kisasi alkaa vasta kun kuljet lähtöportin läpi. Tämä on mahtava tapa aloittaa, sillä yhteislähtö näin isolle ryhmälle aiheuttaisi aivan mahdottoman pesukoneen altaaseen, kun kaikki tavoittelevat mahdollisimman hyviä asemia porukasta.

Talvikaudella uinti on hallissa mennyt reilusti eteenpäin ja olin luottavaisin mielin ennen kisan alkua. Ajattelin, että uintiajan pitäisi olla helposti lähempänä 35min kuin 40min. Vaihtoaikoja en erityisemmin miettinyt, 90km pyöräosuus voisi oman arvion mukaan mennä noin 2:35-2:40 väliin ja lopun puolimaraton alle 2h. Kokonaisuutena ajattelin saapua maaliin alle viiden ja puolen tunnin, ja jos kaikki onnistuu hyvin voisi noin 5:15 olla mahdollinen.

Oma uintini lähti ihan pirteästi liikenteeseen, mutta heti ensimmäisen poijun jälkeen alkoi jostain syystä suoraan uiminen olevan haastavaa, ja uinkin melkoista siksakkia. Sinänsä uiminen ei tuntunut raskaalta, ja kesän avovesiuinneista tämä olikin varmaan nautinnollisin, koska lämpötila pysyi hyvin aisoissa ilman lämmittävää märkäpukua. Vedestä nousin ajassa 41’26, joka oli pieni pettymys, muttei kuitenkaan mikään katastrofi. Ensimmäinen vaihto oli kerrassaan mahtava, koska kerrankin pääsi hyvin vapautuneesti juoksemaan vedestä ylös ilman märkäpukua, nopeasti vaihdoin vain uimalakin ja -lasit kypärään, nappasin pyörän ja kiiruhdin kohti maantietä.

Pyöräosuuden nuottikirjassa luki noin 190-200W tavoitetehot riippuen päivän kunnosta, ja aika nopeasti huomasin että tänään mennään ohituskaistaa. Olen tottunut pyörän selässä tuijottamaan 5km väliaikoija, joista tiedän että 8min väliajalla vauhtia on 37,5km/h, 8’30 => ~35km/h ja 7’30 => 40km/h. Hetkellistä vauhtia en kisan aikana tiedä, koska se ei ohjaa tekemistä. Pyörittelin aika mukavan tuntuisesti melko tarkkaan tavoitetehoilla, ja yllättäen väliaikoja alkoikin napsumaan alle 8min ja hyvin harvoin yli.

47km kääntöpaikalla aloin pikkuhiljaa ymmärtämään pyörän nopeuden huomatessani pyöräilytietokoneesta, jonka käynnistin vasta vähän lähdön jälkeen, että ajoin ensimmäisen puolikkaan (jonka silloin ajattelin olleen puolikas eli 45km) n. 1:15. Ajattelin varovasti että taidan olla noin 2:30 vauhdissa, ja jatkoin operaatiota. Ehkä noin 60-70km kohdalla huomasin ilmassa muutaman pisaran ja melko pian jo ihan reilun sateen, joten hölläsin vähän kaasujalkaa ja keskityin ajamaan fiksusti. Tässä vaiheessa huomasin myös että kuuluin ehkä seitsemän herran porukkaan, joka kokoajan ohitteli vuorotellen toisiaan, ja totesin että on turha jatkaa noita parinkin minuutin mittaisia 270W puristuksia päästäkseen koko pötkön ohi ajamaan tavoitetehoilla, vain sitä varten että kohta joku tulee takaa ohi eteen roikkumaan. Säästin siis tietoisesti jalkoja juoksuun ja tyydyin seurailemaan tätä sirkusta turvallisen välimatkan takaa.

Pyöräsplittiin kului lopulta aikaa 2:23’44, ja sen jälkeen nopea vaihto juoksuun ja kello näytti aikaa kuluneen noin 3h 10min. Juoksujalka tuntui hyvältä, ja 5:30 alitus olisi kyllä tulossa ihan reilulla marginaalilla, ja alle 5:15 perustekemisellä. Triathlonjuoksussa itselle suurin haaste on saada energiat imeytymään, ja lähdin tähän kisaan kokeilemaan vähän harvempaa juomista kuin aiemmin, mikä myös kannatti. Pysyin alkuperäisessä suunnitelmassa ja otin mukillisen vettä jokaisella neljästä kierroksesta samassa huoltopisteessä maalin lähellä, ja söin geelit n. 7km ja 14km kohdalla. Mitään ongelmia ei ilmaantunut, ei ollut kramppeja ja tuntui että energiaakin riittää.

Sen sijaan kroppa alkoi olemaan erittäin väsynyt, ja kaatosade teki reitistäkin melkoista mutavelliä. Neljännellä kierroksella mietin, että nyt tekee ihan oikeesti mieli kävellä. En vaan jaksa juosta enää, ei pysty. Lenkin alussa on lyhyt mutta jyrkähkö ylämäki, jonka ensimmäiset kierrokset hölkkäsin, mutta lopussa totesin, että kävellen vauhti pysyy samana, mutta rasitus laskee. Mäen jälkeen palautin takaisin juoksuun, ja katselin kylteistä että enää muutama kilometri, tottakai mä nyt sen jaksan juosta. Kellokin tiesi kertoa, että alle 2h puolikas vois olla tulossa ja siitä sai vähän motivaatiota kaivettua. Melko syvältä sitä kaivettiin, mutta lopulta se maalikin sieltä tuli!

Loppuaika 5:09:11 on mulle erittäin hyvä aika ja paljon kovempi kun olisin ennen kisaa kuvittelut. Uinti on ok ja menee varmasti omalla painollaan vähän eteenpäin, pyörä kulkee hyvin, mutta juoksemaan täytyy opetella. Ensi kesänä sitten #sub5h kerhoon 🙂

Datat: http://www.movescount.com/moves/move230963365

Tulokset: http://www.racetecresults.com/myresults.aspx?CId=16587&RId=121&EId=1&AId=73159

25.8. Helsinki Marathon (42,2km maantiejuoksu)

Joroisten jälkeen sain tehtyä vielä hyvät nousujohteiset 20km, 25km ja 30km treenilenkit ennen kevennystä maratonille, ja juoksufiilis viivalla olikin tosi hyvä. Toki mielessä pyöri että edessä on 12 kilometria tuntematonta taivalta. Tavoitteni oli alittaa 4h raja, ja ensimmäiset 35km menivät todella hyvin tavoitteen mukaisesti. Tuo 4h raja alittuisi 5’40/km vauhtia ylläpitämällä, ja 35km mittapisteeseen mennessä kaikki 5km splitit osuivat väliin 5’33/km – 5’40/km. Tuon jälkeen alkoi pikkuisen matka jo painamaan, ja lihaksetkin siitä ilmoittelivat kramppien muodossa. Vointi oli muuten hyvä, ja taistelinkin maaliviivan yli lopulta nettoajassa 3:59:27, eli täysin tavoitteessa 🙂

Datat: http://www.movescount.com/moves/move238366971

Tulokset: http://live.ultimate.dk/desktop/front/index.php?eventid=3849

15.9. Espoon Rantapuolikas (21,1km maantiejuoksu)

Kesän kiireiden jälkeen vielä yksi tapahtuma, jossa oma rooli oli jänistää alle kahden tunnin puolimaraton negatiivisella splitillä kollegalle. Tuo onnistuikin aika hyvin ensimmäisen puolikkaan mennessä aikaan 59:56, ja toisella puolikkaalla vähän kiristettiin. Itse ylitin maaliviivan ajassa 1:58’21, ja kollegani vähän sen jälkeen, mutta hyvissä ajoin alle kahden tunnin 🙂 Tämä tapahtuma toimi hyvin vauhdinjakoharjoituksena, ja pitkänä progressiivisena AerK -> ala-VK -lenkkinä.

Datat: http://www.movescount.com/moves/move242773396

Tulokset: http://live.ultimate.dk/desktop/front/index.php?eventid=3855

Similar Posts