Treenikauden alun mietteitä

Mirkan laatima lokakuun ohjelma tupsahti eteen. Ensi tuntuma oli pienoinen harmistus kun otsikkona oli ’Valmistava jakso’. Eikös tässä nyt jo valmisteltu koko syyskuu ja luvattua VO2Max -blokkia ei tullutkaan. Olo oli kuin pikkulapsella, jolle äiti kertoo, että jouluaatto ei olekaan marraskuun 24.

Oikeassahan se Mirka tietysti (taas) on. Talvi on pitkä ja kevätkin on pitkä ennen ensimmäisiä kisoja. Jos nyt innoissaan höntyilee liikaa, niin maalis-huhtikuussa on takki tyhjä kun oikeasti pitäisi tehdä ne kisakauden kannalta tärkeät valmistavat treenit. Siispä jäitä hattuun ja valmistava jakso.

Alkavaan treenikauteen lähden monessakin mielessä uudenlaisista asetelmista. Ensinnäkin siirryn 55-ikäsarjaan ja kun olen katsonut sen sarjan tuloksia aiemmilta vuosilta, niin minulla voisi ensimmäisen kerran elämässäni olla mahdollisuuksia SM-kisoissa henkilökohtaiseen mitaliin. Toinen uusi asia on se, että 30-vuotisen yhtäjaksoisen työuran jälkeen olen nyt tilanteessa, että etsiskelen uutta työtä eli siis työtön. Treenaamisen kannalta tämä antaa aivan upean mahdollisuuden ajoittaa treenit, ruokailut ja levon (ml. päivätorkut) oman fysiologisen rytmin kannalta sopivimpiin vuorokaudenaikoihin ja määriin. Sitä en tiedä, milloin tämä autuus loppuu, mutta nyt ainakin nautin siitä täysillä.

Ensi kauden päätavoitteet minulla on ikäsarjan SM-kisoissa erityisesti sprintti- ja perusmatkalla. Nämä matkat siksi, että uinti on minun vahvin lajini ja vaikka ikäsarjan kisat ovatkin peesikieltokisoja, niin silti suhteessa pidempi uinti pitää kilpakumppanit vähän kauemmin selän takana. Nuo molemmat kisat on alkukaudesta ja loppukauden tavoitteet onkin sitten vähän auki. Turun puolikas on ollut minulle monena vuonna jo hyvä kunnon mittari, joten sinne ehkä taas. Täysmatkakin kiinnostaisi. Mirkan kisaraportti ja muut puheet Ironman Walesista vievät siihen suuntaan, mutta myös ETU:n täysmatkan EM Hollannin Almeressa samana viikonloppuna voisi olla mielenkiintoinen. Ensimmäisessä on meriuinti ja mäkiä, jälkimmäisessä on perinteinen yhteislähtö uintiin sekä pyörällä tuulta ja tasaista. Vähän alkaa vaaka kallistua Walesiin kun en kuitenkaan EM-mitaleista taistele. Walesiin hyvä harjoituskisa olisi Finntriathlon Levin pitkä matka, joka jo tänä kesänä houkutteli.

Olin kick-offissakin mukana. Se oli hyvä tilaisuus: sopivasti luentoa, sopivasti keskustelua, sopivasti vanhan kertausta, sopivasti uutta. Mirka korosti omassa puheenvuorossaan voimaharjoittelun merkitystä. En voisi olla enempää samaa mieltä. Jälkikäteen olen arvioinut, että oma maratonkehitykseni 90-luvun puolivälissä pysähtyi aika pitkälti siihen, että treeni oli liian yksipuolisen tasapaksua kilometrien keräämistä voima-, plyometria- ja liikkuvuusharjoittelun puuttuessa kokonaan. Jos nyt tällä triathlonistin uralla yrittäisi olla viisaampi varsinkin kun tuo iän mukanaan tuoma fysiologinen kehityskin tekee sen, että paikallaan pysyäkseenkin on poljettava.

Yksi merkittävä aihepiiri kick-offissa jäi lähes huomiotta ja se on unen merkitys. Itse olen aina kuvitellut, että kahdeksan tunnin yöuni on minulle riittävä, siihen olen pitkään pyrkinyt ja sen voimin porskuttanut. Vasta nyt kun on ollut mahdollisuus vapautua herätyskellon ylivallasta, niin olen huomannut, että varsinkin kun treenit on raskaampia, niin nukun hyvinkin yhdeksän tuntia ja puolen tunnin päikkärit vielä päälle.

Minulle tämä on kertonut kaksi asiaa. Toisaalta kun on hyvässä fyysisessä kunnossa, niin pystyy kestämään n. 10% kroonisen univajeenkin ilman, että suoritustaso töissä, urheilussa, perhe-elämässä tai muulla vapaa-ajalla mainittavammin kärsii. Toisaalta tämä kertoo sen jopa pelottavan asian, miten hyvin kroppa sopeutuu epäoptimaaliseenkin olotilaan, oppii ikään kuin hyväksymään vallitsevan status quon ja pitämään sitä normaalina. Lienee kyse vähän saman tyyppisestä ilmiöstä kuin kick-offissa puhuttu elimistön ’säästöliekki’ silloin jos ravintoa saa kulutukseen nähden liian vähän.

Näillä mietteillä päätän tämän ensimmäisen blogini. Jos tämä herättää ajatuksia, niin kirjoita niistä treeniryhmän fb-seinälle tai minulle tai nykäise treeneissä hihasta. Mielelläni kuulen erilaisia näkökulmia.

Similar Posts