Triathlon ja media

Sosiaalisessa mediassa puhkesi pienimuotoinen keskustelu triathlonin näkyvyydestä. Tai kenties tarkemmin on sanoa Hawaijin MM-kisojen osanottajista ja tuloksista. Yleisradion perinteinen Urheiluruutu oli maininnut kisan, mutta oli samaan hengenvetoon todennut sen edenneen ilman suomalaisosanottajia. YLE on sekä oikeassa että väärässä. Kisassa oli mukana suomalaisia, mutta ei varsinaisessa pro-luokassa. Se pro-luokka on kuitenkin se, mikä tiedotusvälineitä ja tietysti myös niin sanottua suurta yleisöä kiinnostaa.

Itse olen työskennellyt pätkäfreelancerina eri medioille parinkymmenen vuoden ajan. Vuodesta 1991 asti olen toiminut ralliautoilun kartanlukijana, ensin amatöörinä ja myöhemmin ammattilaisena. Olen tehnyt näitä hommia myös samanaikaisesti. Uskallankin näin ollen sanoa, että minulla on vähintäänkin kohtuullinen näkemys tiedottamisesta ja sen hyödyntämisestä, lähettävänä ja vastaanottavana osapuolena. Juniorina en ymmärtänyt tiedottamisesta yhtään mitään. Ihmettelin miksi paikallislehti ei noteeraa voittoamme rallin b-junioreiden luokassa millään tavalla. Oletin toimittajien olevan sen verran hereillä, että nyt edes tuollaisen uutisen osaisivat poimia. Siitä se sitten hiljalleen alkoi valjeta. Nykyisin tiedottaminen on vieläpä merkittävästi helpompaa kuin faksien aikakaudella. Tänä päivänä jokaisella tiedottajalla on koneessaan sähköpostiryhmä, jolla tiedote lähtee salamannopeasti. Ja sen tosiaan pitää lähteä salamannopeasti. Tiedottajan pitää olla hereillä, ja tekstiä pitää syntyä sen enempää miettimättä ja ytimekkäästi. Kukaan ei jaksa lukea liian pitkiä tiedotteita.

Hawaijin kilpailu on klassikko. Sen tuntevat sellaisetkin, joilla ei ole lajista yhtään sen enempää käsitystä. Kun aloin harrastaa tätä lajia, niin monet tuttuni kysyivät, että koskas sinne Hawaijille lähdet? Sinne ei valitettavasti noin vain lähdetä, kuten harrastajat ja ammattilaiset hyvin tietävät. Se vaatii kovan duunin ja menestystä pohjalle. Siksi jokainen sinne selviytyvä on enemmän kuin kuntourheilijoita. Tarkistin Konan osanottajalistan ja sain hyvin nopeasti tulokseksi kymmenen suomalaista osanottajaa. Se ei vienyt aikaa kuin minuutin. Tietokoneen hakutoiminto on tässä verraton. Näin ollen ymmärrän sen närkästymisen, mikä YLEn uutisen tietynlaisesta virheellisyydestä tuli. Mutta oliko kukaan muistanut asiaa heille kertoa? Oliko kukaan kertonut tästä kymmenen suomalaisen triathleetin ryhmästä ennakkotiedotteella? Oliko kukaan kilpailijoista hoitanut tiedotusta? Toki vain siinä tapauksessa, että haluaa suoritukselleen mahdollista julkisuutta. Lähtikö kisan jälkeen tiedote suomalaisten menestyksestä kommentteineen? Siinä liuta kysymyksiä, joihin en tiedä vastausta. En usko, että monikaan urheilutoimittaja tässä maassa tietää miten sinne Hawaijille päästään. Väitän valtaosan luulevan ikäluokkaosanottajien olevan harrastajia, jotka ovat vain päättäneet lähteä tänä vuonna juuri sinne Hawaijille kokemusta hakemaan.

YLEn uutisoinnin kuitenkin ymmärrän. Se katsoi luultavasti pro-ryhmän ja sillä selvä. Ei rallissakaan uutisoida kaikkia luokkavoittajia MM-rallissa. Siksi olisi tärkeää laittaa tiedotusvälineille ytimekäs ennakkotiedote, josta selviäisi miten sinne Hawaijille karsitaan ja kuinka monta suomalaista siellä on mukana. Kisan jälkeen sitten tietysti tiedote tuloksineen suomalaisnäkökulmasta. Jotkut siihen tarttuvat, toiset eivät. Mutta silloin on ainakin yritetty. Lajimme on marginaalilaji, vaikka suosio kotimaassa on juuri nyt kovempi kuin koskaan. Mutta juuri tämän suosion takia olisi paikka iskeä. Rallikin on marginaalilaji. Sen vuoksi siitäkin pitää takoa välähdyksiä toimittajille tuhkatiheään.

Hoitaako muuten Suomen Triathlonliitto näitä mainittuja asioita? Siinä vielä yksi kysymys.

Similar Posts