Joroisten kisaraportti

Prologue

Kesä ei ole todellakaan sujunut suunnitelmien mukaan, kun olin kesäkuun alusta lähtien viisi viikkoa kipeänä, jolloin treenit oli käytännössä nolla. Yritin käydä Vanajanlinnassa kisaamassa, mutta ei homma jatkunut kovin paljoa pyörän ensimmäistä lenkkiä pidemmälle. Vierumäen kisa meni suoraan skippiin. Eihän se mukavaa ole maata kotona, kun mieli tekisi treenaamaan, mutta elämä on.

Kisaviikko

Perjantaina viikko ennen Joroisten kisaa kuoleman pelko alkoi hellittämää ja sain ensimmäisen kunnon treenin tehtyä. Kunnon treenillä tarkoitan sitä, että sairastelut haittasivat enää pienenä jälkitukkoisuutena. Harjoituksen toteutuma oli 31 minuuttia juoksua nopeudella 5:00/km, minkä jälkeen jalat olivat katki. Siistii.

Seuraavana päivänä uskalsin jo mennä kokeilemaan uintia. 600 m metrin jälkeen kädet olivat valmiit ja ei muuta kuin kotia. Siistii.

Alkuun sykkeet olivat aivan taivaissa, kun keho ehti hyvin adaptoitua makoiluun. Kuitenkin sykkeet lähtivät nopeasti laskemaan ja kuntokin raketin lailla nousuun. Jotakuinkin jokainen treeni tuntui aina edellistä paremmalta ja pystyi tekemään pidempiä vetoja. Valitettavasti Joroisten kisa tuli vastaan turhan nopeasti, mutta lähdin sinne kuitenkin ”nautiskelemaan”.

Valmistautuminen

Torstai-ilta klo 22:00, laitan pyörää kuntoon, ensimmäistä kertaa P5 tulossa kisaan alle. Jarrupalat täytyy vaihtaa ja säätää sopivaksi. Ennenkin tehty monesti. Paitsi runkoon integroituihin jarruihin, jotka vaativat pienen jakoavaimen, jotta saa jarrusatulan irti. VOI ***KELE, sadattelen ääneen ja mietin taas, kuinka paljon olisinkaan valmis maksamaan, jos joku hoitaisi minulle pyörän kisoihin aina valmiiksi laitettuna ja puunattuna. Onneksi aamulla vielä ehtii käydä hakemassa Clas Ohlsonilta sopivan kalun. No problemo.

Jossain vaiheessa tulee mieleen kaivella kaapit läpi ja, kuinka ollakaan, löysin sopivan jakarin – IKEA:n logolla varustettu. Jotain hyötyä siitäkin, että olen jaksanut itse kasata huonekaluja.

Kisavauhdit olivat täysi arvoitus, kun ei ollut tatsia, mikä on juuri sen hetken kunto. Fiilispohjalta matkaan.

Lähtötunnelmaa

Uinti 33:46

Pisin uintitreeni edellisellä viikolla oli 1000 m, joten ei ollut kovin vahva luottamus omaan uintiin 😀 Siihen nähden tämä oli ihan ok ja olin jopa pelännyt pahempaa. Ajatus oli tässä vaiheessa sama kuin joka kisassa, pahin on nyt takana ja tämän jälkeen saa nauttia urheilusta.

T1 2:46

Kypärän visiiri irtosi jälleen, kun kaivoin kamoja pussista. Siihen tuhersin turhaan aikaa, kun kiinnitin takaisin. Taitaa olla saldo 4/5 kisassa irronnut vaihdossa – ehkä en vaan osaa. Rudy Project Wing57 – never forget, never again. Paitsi Tahkolla, jos ei ehdi saada uutta kypärää siihen mennessä.

Pyöräily 2:22

Olin ajatellut lähteä polkemaan 230 W, mutta tuntuma oli toista mieltä. Päädyin ajamaan suunnilleen 220 W:lla. Pyöräilyyn nopeasti muodostui ~6 hengen porukka, jossa ajettiin lähes koko matka. Peesivälejä noudatettiin hyvin ja tästä myös piti huolta tuomaristo, joka oli hyvin ahkerasti meidän porukkaa tarkkailemassa. Muutaman kerran siellä kyllä joitakin varoitettiinkin, joten ei ilmeisesti aivan täysin pysynyt sallituissa rajoissa, mutta kaikkiaan näytti mielestäni hyvin rehdiltä.

Minä keskityin ajamaan täysin omaa ajoa ja tämä johti siihen, että tasaisella ja alamäissä sain vetää ohituskaistaa tai olla porukan kärjessä, kun puolestaan ylämäissä tehokaverit pumppasivat ohi. Aerodynamiikka oli siis asteen parempi kuin muilla siinä ryhmässä.

Keskiteho oli lopulta 217 W ja data löytyy täältä.

Joron polku
Kuva: Bullseye Photography

T2 2:20

Edellä oleva kaveri yritti oikaista liinojen ali suoraan pyöriltä vaihtopaikalle ilman ”sakkolenkkiä”. Opastin hänet mukaani.

Juoksu 1:44

Jalat olivat väsyneen oloiset. Normaalia väsyneemmän. Ehkä se vaikutti, että pisin pyörätreeni kuuteen viikkoon oli 1 h. Ehkä myös poljin liian kovaa päivän kuntoon nähden.

Ei auttanut muu kuin purra hammasta ja lähteä lyllertämään. Ensimmäiset 15 km pystyi vielä tekemään juoksunomaista liikehdintää, mutta viimeiset 6 km olivat jo melkein häpeällisiä. Oma valmennettava juoksi ohi ja taputteli selkään, ”kyllä se siitä”. Onneksi olin sentään kierroksen edellä. Leikki leikkinä, ei se oikeasti ollut niin vakavaa 🙂

Loppuaika 4:45

Kisaan lähdettiin nauttimaan ja sen sain! Minulla oli hauskaa ja kiva käydä vetämässä suoritus läpi, vaikkei olekaan parhaassa iskussa. Kisan jälkeen sai maalialueella ja huollossa jutella tuttujen kanssa sekä käydä tuloksia läpi.

Tulokset

Päivän saldo

Epilogue

Tahkon täysmatkaan on Joroisista aikaa kolme viikkoa, jonka pitäisi olla tarpeeksi, että saa kunnon palautettua alkuperäiselle tasolle.

Olisihan se ikävää, jos sairastelu pilaa koko kauden ja menee talven treenit hukkaan. Paitsi, että ne eivät mene hukkaan. Ei. Kyllä se tehty työ kantaa myös tuleviin kausiin. Ja eihän sitä muutenkaan kannattaisi treenata, jos ei siitä itsessään nauttisi.

Kauden ensimmäisen kisan jälkeen tuli muutamia ajatuksia varustehankinnoista. Osittain aeroprofeetta Jarno Piikiltä ryöstettyjä ja osittain muita pohdintoja. Isoimpana (tai ainakin kalleimpana) lähti tilaukseen Bont Cronot. Kengät ovat alun perin suunniteltu aika-ajoon, mutta UCI kielsi ne nopeasti. Käytännössä niitä ei käytetä tällä hetkellä missään, ellei ole jotain spesiaalia tarvetta. Tämä puolestaan on johtanut siihen, ettei kenkiä ole varastossa vaan alkoivat nyt tehtaalla tekemään niitä tilauksesta. Arvioitu toimitusaika on valitettavasti vasta kuuden viikon päästä, joten ei saa Tahkolle käyttöön. Onpahan ainakin runsaasti aikaa tuunata niistä triathloniin sopivat ennen seuraavaa kisaa.

Crono

Similar Posts