Dexalin tuotteet esittelyssä: patukat, geelit, urheilujuomat, lisäravinteet ja muut tuotteet

Moni urheilija käyttää energia- ja proteiinipatukoita tai vastaavia juomia harjoittelun ohessa sekä kilpailuissa. Itselläni on ollut nyt muutaman kuukauden käytössä Dexalin tuotteita ja kerron nyt omia rehellisiä kokemuksia ja näkemyksiä kokeilemistani tuotteista sekä esittelen heidän valikoimaansa urheilijoiden käyttöön. Käyttämäni tuotteet olen saanut Dexalilta, mutta parhaani mukaan en anna sen vaikuttaa arvioihini.

Käyn esittelyssä tuotteet läpi järjestyksessä patukat, geelit, urheilujuomat, ravintolisät, muut tuotteet.

Energia- ja proteiinipatukat

Suosin ehdottomasti tavallisen ruoan syömistä normaalissa arjessa ja treenissä. Kuitenkin niissä tapauksissa, kun ei ole ruokaa saatavissa helposti treenin jälkeen, saatan napata patukan pahimpaan nälkään ja palautumisen aloittamiseksi. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi aamun uintitreenit, joiden jälkeen lounas on vielä usean tunnin päässä. Lisäksi käytän reissatessa patukoita eväänä hedelmien ja muiden pikkusyötävien ohessa.

Patukat

Ravintosisältö per 100 g Ravintosisältö per patukka (35 g)
Energia (kcal) Rasva (g) Hiilihydraatti (g) Proteiini (g) Energia (kcal) Rasva (g) Hiilihydraatti (g) Proteiini (g)
Proteiinipatukka Apple Pie 313 5,4 36 40 110 1,9 12,6 14,0
Proteiinipatukka Chocolate Brownie 321 6,0 39 39 112 2,1 13,7 13,7
Proteiinipatukka Licorice 309 6,0 37 38 108 2,1 13,0 13,3
Energiapatukka Caramel 390 12,0 43 30 137 4,2 15,1 10,5
Energiapatukka Blueberry Coconut 407 16,0 39 30 142 5,6 13,7 10,5
Energiapatukka Mint Chocolate 396 13,0 40 31 139 4,6 14,0 10,9

Proteiinipatukat ovat ravintoarvoiltaan tyypilliset, joskin proteiinipitoisuus on melko korkea. Toki proteiinipatukalta voi näin olettaakin. Kestävyysurheilijalle proteiinin ja hiilihydraatin suhde on selvästi turhan paljon proteiinin puolella. Siitä huolimatta nämä menevät hyvänä välipalana. Olen käyttänyt kaikkia makuja ja itselleni ne maistuvat. Ei ole noussut erityistä suosikkia tai inhokkia patukoiden joukosta. Kaikki patukat ovat painoltaan 35 grammaa eli hieman pienempiä kuin useimmat patukat. Itselleni tämä on positiivinen asia, kun en kaipaa treenin jälkeen kuin pienen välipalan pahimman nälän taittamiseksi ja syön mieluummin normaalia ruokaa myöhemmin.

Energiapatukoiden ravintosisältö puolestaan hieman hämmentää minua. Proteiinin määrää on laskettu kymmenisen prosenttiyksikköä, mutta sitä on edelleen paljon. Tilalle on tuotu hieman hiilihydraattia, mutta jopa enemmän rasvaa. Onhan rasvassa toki paljon energiaa, mutta ei ihan siinä muodossa kuin kestävyysurheilija sitä tarvitsee. Kaipaisin itse merkittävästi isompaa hiilihydraattimäärää sekä pienempää rasvan ja proteiinin osuutta energiapatukkaan. Joutuu jopa tosissaan miettimään, onko tuo proteiinipatukka parempi vaihtoehto treenin jälkeen kuin merkittävästi enemmän rasvaa sisältävä energiapatukka.

Yleisesti hyvänä suhteelle kestävyysurheilun palautumisessa proteiinille ja hiilihydraatille on pidetty 1:4. Tärkeintä ei ole, että suhde on juurikin tuo, mutta voisi olla edes jotain sinne päin. Rasvaa palautuseväässä ei juurikaan tarvitse olla. Toki keho tarvitsee rasvaakin, mutta yleensä kestävyysurheilijan suuren ravinnon kulutuksen myötä sitä tulee nautittua tarpeeksi.

Energiageelit

Geelejä löytyy neljää eri makua: kola, sitruuna, vadelma-mansikka ja persikka-ananas. Kaikki ovat painoltaan 30 g ja sisältää hiilihydraatteja 19,2 g eli 78 kcal energiaa (ei rasvaa tai proteiineja). Suolaa on mukana 0,15 g.

Geelit

Näissä geeleissä on hieman tyypillistä enemmän hiilihydraattia painoon verrattuna kuin muissa vastaavissa geeleissä. Geelin pienestä koostu johtuen energiasisältö on hieman pienempi kuin muiden valmistajien geeleissä.

Pienessä geelissä ja suhteellisesti korkeammassa hiilihydraatin määrässä on kuitenkin omat puolensa. Jos kaipaa vain energiatankkausta, ei tarvitse kantaa niin suurta painolastia mukana kuin muilla geeleillä. Toisaalta kilpailusuorituksen aikana joutuu ottamaan hieman useamman geelin, joka voi pyöräilyssä hidastaa.

Itselleni pienempi geeli sopii hyvin juoksuun, kun vatsani ei kestä suurta määrää geeliä kerralla. Kisasuorituksessa joudun siemailemaan geeliä hiljalleen koko ajan, jotta saan pidettyä vatsan ilman ongelmia. Tällöin hieman pienempi geeli on oikein kätevä.

Talven treeneissä käytän melko vähän geelejä, mutta olen muutaman omaksi ilokseni kokeillut. Erityisesti kola oli yllättävän hyvä. Muut maut meni ilman ongelmia ja yhtä hyvin kuin muiden valmistajien geelit.

Urheilujuomat

Urheilujuomista olen itse käyttänyt tähän mennessä vain suorituksen aikana nautittavaksi tarkoitettua appelsiininmakuista juomaa, mutta monia muitakin Dexalilta löytyy. Energiamäärät vaihtelevat juoman mukaan 14 ja 60 kcal per 100 g välillä riippuen juoman tyypistä. Suorituksen aikana käytettävissä juomissa on vähemmän energiaa ja tankkaus/palautumisjuomissa enemmän energiaa. Suolan määrä myös hieman vaihtelee juoman mukaan ollen välillä 0,05 ja 0,1 g per 100 g valmista juomaa.
Juomat

Minun tulee ainakin nautittua enemmän nestettä pyörätreenien aikana, kun juon urheilujuomaa pelkän veden sijasta. Suola myös auttaa nestettä imeytymään paremmin kehoon, joka saattaa osaltaan vaikuttaa siihen, että tulee juotua enemmän. Merkittävästi enemmän nautin myös urheilujuoman mausta verrattuna veteen, vaikka tavallisesti juonkin pääasiassa hanavettä.
oriolashop-retrotiivisteet

Ravintolisät

Otan säännöllisesti magnesiumia ravintolisänä ja olen nyt kokeillut myös Dexalin magnesiumjauhetta. Se on koostumukseltaan ja maultaan todella miellyttävää ja paljon mukavampi nauttia kuin pillerit purkista. Kuitenkin miinuksena suurin magnesiumin muoto jauheessa on oksidina, joka imeytyy kehoon huonosti. Jauheessa on magnesiumia myös muissa muodoissa, mutta niiden suhdetta ei ole tarkemmin eritelty. Yhdessä annoksessa on yhteensä 350 mg magnesiumia, joka vastaa melkein päivän suositusannosta. Tosin urheilijoilla tarve on korkeampi.

Ravinteet

Dexalin Omega-3 –tabletteja en ole käyttänyt, kun en ole kokenut tarvetta nauttia rasvahappoja lisäravinteena. Paljon muitakin ravinteita löytyy valikoimasta

Muut tuotteet

Dexalilta saa myös paljon huoltoon liittyviä tuotteita, kuten kinesioteippejä, kylmäpakkauksia, kylmägeelejä ja tukisiteitä. Minun onnekseni olen selviytynyt ilman loukkaantumisia ja en ole niitä vielä tarvinnut.

Muut tuotteet

Similar Posts