Kauden päätös Tahkon täysmatkalla

Tällä kaudella on tullut kisattua jo sprintti, perusmatka sekä puolimatka ja nyt oli täysmatkan kisa vuorossa Tahkolla. Tämä oli itselleni kauden viimeinen kilpailu ja sen ehdoton huipennus, onhan täysmatka kuitenkin aina astetta kovempi suoritus. Kehon joutuu vetämään äärimmilleen ja kaikenlaisten ongelmien mahdollisuus on suurempi.

Valmistautuminen Tahkon kilpailuun ei mennyt missään tapauksessa parhaalla mahdollisella tavalla, kun kärsin pienistä kipeilyistä lähes koko neljä viikkoa Joroisten ja Tahkon välissä. Vielä tiistaina en ollut edes varma osallistumisestani. Loppuviikko meni onneksi ilman mitään ongelmia, joten pääsin starttaamaan täysivointisena. Valmistavat treenit eivät todellakaan olleet parhaat mahdolliset, mutta onneksi se kunto on tehty jo talvella eikä sitä ihan vähällä saa tuhottua. Uinti kärsii varmaan eniten, kun vähäinen tuntuma vaikuttaa uinnin sujuvuuteen.

Vanajanlinnan kisan pukusekoilujen jälkeen olen pitänyt parempaa huolta, että tsekkaan kaikki varusteet ennen kisaa, ja tein näin taas edellisenä iltana. Aamulla laitoin vielä anti-fogit laseihin ja kevyttä aamupalaa. Kamojen kanssa lähdössä päätin tehdä vielä viimeisen tyhjennyksen. Kannatti tehdä, koska samalla löysin uimalasini vessan pöydältä. Ei kai noista varusteista liikaa kannata stressata, kun aina ne jotenkin hoituu mukaan!

Uinti 3,8 km 1:13:19 (1:56/100 m)

Uinti aivan jäätävässä aallokossa oli yksi vaikeimmista olosuhteista, joissa olen uinut. 2013 Joroisilla oli samantyylistä iskevää aallokkoa, jossa sai jatkuvasti olla varuillaan hapenoton kanssa. Kuten aikaisemmin enteilin, ei tullut timanttisinta uintisuoritusta. Muillakin oli tietenkin vaikeuksia aallokon kanssa, joten kovia uintiaikoja ei nähty.

Uintiosuudella olin kisan 38. ja sarjani 4.

Pyöräily ”180 km” 5:20:41 (33,7 km/h)

Lähdin työstämään pyöräilyä tavoitteena pitää 195 watin tehoa yllä ilman liikoja höntyilemisiä. Sitä oli taas alkuun hieman enemmän menohaluja ja tuli suotta ryittyä muutamassa ylämäessä kaverien mukana. Tulin siinä onneksi järkiini ja ajoin lopun matkaa täysin mittarin mukaan eikä juuri näkynyt oman sarjan kisaajia muuten kuin vastaantulevien kaistalla. Ensimmäisen kierroksen jälkeen keskiteho oli 199 ja laski siitä kierroksittain 198, 197 ja 195. Lopputulemana pääsin tasan tavoitetehooni ja ihan luonnostaan tuli tehoissa viimeisten kierrosten pienet laskut 🙂 Pyörämatka oli minun mittaukseni mukaan noin 176 km. Tämä voi olla toki GPS:n heittoa, mutta jos muut kilpailijat ovat saaneet samanlaisia tuloksia, reitti varmaan oli alipituinen.

Kahdessa aikaisemmassa täysmatkan kisassa olen joutunut tekemään vessastopin juoksun alussa. Nyt olin päättänyt lopettaa turhat ajantuhlaukset ja hoitaa homman pyörältä. Onneksi reitillä oli muutama jyrkkä lasku, joissa pystyin hieman pidempään rentoutumaan ja laskemaan nesteet ulos. Ensimmäisen kerran tein tämän jo toisella kierroksella, kun alkoi tulemaan hätä, mutta jouduin myös neljännellä kierroksella toistamaan saman. Se on yllättävän mukava tunne, kun hädän saa poistettua ja voi jatkaa rennommin polkemista. Ensimmäinen kerta oli vaikeampi, mutta toisella kerralla onnistui jo paljon helpommin. Onneksi sattui molemmilla kerroilla juomapiste olemaan juuri tulossa, joten otin sieltä vesipullon ja tein pikahuuhtelun.

Pyöräilyosuudella olin kisan 25. ja sarjani 3.

Täysmatkalla vaihtojen merkitys on aika pieni, jos ne jotenkin fiksusti tekee. Mainittakoon kuitenkin, että T2:n 1:23 oli kisan nopein!

Juoksu 42,2 km 3:40:17 (5:13/km)

Olin päättänyt lähteä varovaisesti juoksuosuudelle tähdäten 5:10-5:15 kilometreihin. Eihän se tietenkään mennyt aivan suunnitelman mukaan ja ensimmäiset 20 km menivät noin 5:00-vauhtia. Tämän jälkeen meno alkoi kuitenkin jo painamaan ja jouduin hieman himmaamaan vauhtia.

Joroisilla kehitin itselleni vahingossa tankkaustekniikan, jossa juoksen koko ajan geeli kädessä ja otan siitä 10 ml kerrallaan aina, kun mahdollista. Toteutin tätä Tahkolla koko juoksun läpi ja se toimi paremmin kuin hyvin. Vatsani on juostessa herkkä liialle nesteelle ja geelille.

Viimeisen kympin alkupuoliskolla alkoi taas iskemään hätä. Periaatteista on pidettävä kiinni ja turhia stoppeja ei tehdä. Kyllä se kusi juostessakin tuli, kun oli tarpeeksi hätä ja vähän väänsi. Nyt on sekin kerran tehty.

Tässä vaiheessa alkoi myös raskaimmat vaiheet juoksua ja muutamat kilometrit olivat todella vaikeita. Pahimmillaan tultiin 6 min kilometri, mutta onneksi jostain sai taiottua vielä parempaa menoa päälle ja loppumatka tultiin 5:20-5:30 kilometrejä.

Kädet ilmaan ja maaliviivan yli! Kyllä se on jokainen kerta uskomaton tunne tulla täysmatkan jälkeen maaliin. Aivan varmasti jäi kaikki annettava radalle.

Juoksussa olin kisan 23. ja sarjani 2.

Loppuaika 10:18:50, kokonaiskilpailun 16. ja sarjani 3.

Tulokset ja datat.

Ehdottomasti olen suoritukseen tyytyväinen ja isossa mittakaavassa kaikki meni todella hyvin. Juoksussa olisi voinut tehdä hieman paremman vauhdinjaon, mutta ei sillä montaa minuuttia olisi voittanut. Pyöräilyosuus oli hidas, joten keskinopeus jäi alhaiseksi, mutta tehojen puolesta se meni niin kuin pitikin. Uinnista olisi varmaan saanut hieman aikaa pois paremmalla valmistautumisella, joka oli tosin osittain oman vaikutuspiirin ulkopuolella eikä siitä pidä ottaa itseensä.

Olen nyt viettänyt ensimmäisen vuoden, jossa todella panostan harjoitteluun. Kehitys on ollut huimaa tänä aikana ja tulokset ovat parantuneet. Tästä kuuluu suuri kiitos valmentajalleni Jarno Piikille. Hänen osaamisensa kestävyysurheiluvalmennuksessa on poikkeuksellista, ja olen ollut etuoikeutettu työskentelemään hänen kanssaan. Tästä eteenpäin tulen kuitenkin vastaamaan omasta valmennuksestani täysipainoisesti. Varmasti jatkamme Jarnon kanssa keskustelemista kaikesta mahdollisesta triathloniin ja harjoitteluun liittyvästä myös tulevaisuudessa.

Harjoittelu vie talvikaudella paljon aikaa elämästä ja kesällä kalenteri suunnitellaan kisat mielessä. Tämä vaatii triathlonistilta itsekkyyttä, jotta harjoittelun ja valmistautumisen pystyy suorittamaan kunnolla. Haluan kiittää avopuolisoani Susannaa kaikesta ymmärtämisestä, tuesta ja osallistumisesta, jota olen häneltä saanut!

SamiSusanna

Vielä haluan kiittää sponsoreitani, Larun Pyörä, Cervelo, Bioracer ja Aqua Sphere, kuluneesta kaudesta. Ilman heidän tukeaan lajiin panostaminen olisi huomattavasti vaikeampaa!

laru_logo_iso-300x56
Cervelo2
Telineessä

Bioracer_transparent
Cervelo Sami

AquaSphere
SamiSphere

Similar Posts