SM-kisojen viides sija (M25-29)

Olipas Joroisten puolimatkan SM-kilpailu jälleen mahtava tapahtuma! Vuodesta 2012 lähtien olen ollut siellä kisaamassa tai katsomossa ja siellä on aina erityinen triathlonilmapiiri, jota ei muualla Suomessa ole saavutettu. Tuttuja kasvoja näkyy kaikkialla ja aidosti lajista nauttivia ihmisiä ympärillä. Toivottavasti meno jatkuu samanlaisena ja saadaan jopa vielä lisää nostetta!

Vanajanlinnan sprintti ja Vierumäen perusmatka toimivat hyvinä kisaharjoituksina Joroisia varten, joka oli kesän ensimmäinen pääkilpailu. Viimeiset kuukaudet ovat treenin osalta sujuneet varsin hyvin ja vain yksittäisiä flunssapäiviä sattunut väliin, joten sen puolesta kaikki oli kunnossa.

Kisavarustukseen uutuutena on tullut ZIPP:n 808-kiekkopari sekä Super 9 –umpikiekko. Vierumäen kisassa onnistuin hajottamaan kypärästäni visiirin ja jouduinkin sitten tilaamaan uuden Joroisia varten.
Pyörä

Tämän vuoden kilpailuun olimme varanneet Tatun ja Minnan kanssa huoneen Joroisten paikallisesta eli legendaarisesta Joronjäljestä. Viime talvena tulikin TV:stä, kuinka Jyrki Sukula pisti hotellia kuntoon. Nooh, pelonsekaisin tuntein menimme hotellille ja ei voinut muuta kuin nauraa ääneen, kun näimme huoneemme. Kyllähän siellä pystyi nukkumaan, mutta narulla kiinnitetty suihkukapula, putkitelevisio ja yleinen ränsistys toivat lähinnä mieleen Etelä-Eurooppalaisen hostellin. Tästä oppineena varasin jo nyt ensi vuodeksi Varkauden Oscarista sviitin kisaviikonlopuksi 🙂

Kisavalmistautumiset sujuivat hyvin rauhallisesti perjantaina ja lauantaina. Paikalla oli paljon tuttuja ja oli ihanaa jutella ihmisten kanssa ja vaihtaa treenikuulumisia sekä kisatunnelmia. Triathlonkisojen ihanuutta!

Uinti 1900 m 32:24 (1:42/100 m)

Uinti lähti ihan ok liikkeellä, mutta hukkasin heti alkuun hyvät peesit. 10 metriä edessäni meni rypäs uimareita, mutta en millään saanut heitä kiinni. Uintini oli hieman kiemurtelevaa ja turhia metrejä tuli. Ensimmäisessä käännöksen jälkeen alkoi selvästi porukka olemaan täysin hajaantunut. Yritin ottaa peesiä toisesta samaa vauhtia uineesta, mutta pian huomasin, että hänen vauhtinsa oli aika heikkoa. Hyppäsin toisen ohi tulevan peesiin, jossa uiskentelin jonkun aikaa, kunnes hukkasin hänet käännyttäessä viimeiselle suoralle. Uinti ei missään vaiheessa tuntunut erityisen hyvältä ja loppusuoraa sitten kauhottiin sen, mitä pystyi. Aika oli melkoinen pettymys, mutta onneksi uinnissa ei montaa minuuttia häviä, vaikka alisuoriutuu. Vierumäellä uin vain vähän lyhyemmän matkan 1:36/100 m. 6 s/100 m ero tähän uintiin on aivan jäätävän suuri. Keskeisimpiä syitä olivat huonompi suunnistus, huonommat peesit (olisi ainakin eka peesi pitänyt skipata kokonaan) sekä yleisesti heikompi uinti. Uinnin sijoitus kaikkiaan 144. (joukkueet mukaan laskien) ja sarjassani 7.

T1 2:31

Märkkäri pois, numerolappu päälle, märkkäri pussiin ja juoksussa kypärä päähän. Ei kai siellä vaihdossa tarvitse muuta tehdä? Välillä ihmettelen, mitä piknikkejä ihmiset viettävät vaihtoalueella, kun saavat siellä käytettyä minuuttitolkulla aikaa.

Laittaessani kypärää päähän juoksussa visiiri irtoaa ja en saa laitettua sitä takaisin ennen kuin olen pyörän luona. Ei auta muu kuin jättää visiiri taas jälkeen, ehtihän se olla käytössä jo 10 sekuntia! Nyt on jo muutaman kerran tullut treenattua pyöräilyyn lähtemistä niin, että kengät ovat valmiiksi kiinni pyörässä, ja homma alkaa toimimaan kohtuu hyvin. Voin lämpimästi suositella kaikille, jotka haluavat ilmaisen 20 sekuntia pois ajasta. Kaikista 91. nopein ja sarjassani 4.

Pyöräily 91 km 2:30:06 (36,4 km/h)

Jo kahdessa edellisessä kisassa minulla on ollut käytössä tehomittari, mutta lyhyillä matkoilla voi enemmän mennä fiiliksen mukaan. Puolikkaalla tehomittarin käyttö tuntuu jo melkein huijaamiselta ja ajoin lähes koko matkan tehoja silmäillen. Ensimmäiset 50 km mentiin 220 wattia mittarissa niin että ylämäissä sai tehot nousta 240-250 wattiin ja alamäissä puolestaan laskea 200 tuntumaan. Tämän jälkeen alkoi tulemaan isompia porukkoja ohi, meno hieman puuroutui ja ei pystynyt täysin keskittymään vain omaan polkemiseen. Kun siitä sitten porukka hajaantui, ajoin pääasiassa 10 metrin peesillä toisen samanvauhtisen kanssa. Hyvin huomasi, että jo 10 m peesi auttaa ja watit tippuivat noin 10 pykälää alemmas. Tätä tultiin sitten lähes loppuun asti, kunnes viimeisellä viidellä kilometrillä lähdin vielä polkemaan omaa ajoa. Tässä vaiheessa myös ohitse tuli kolmen hengen porukka, jotka vetivät metrin väleillä toisistaan. Noh, kukin tyylillään. Keskimääräinen teho pyöräilyn aikana oli 217 wattia eli hieman alle tavoitteen peesihyödyn ansiosta. Pyöräilyssä sijoitukseni oli kaikista 285. ja sarjassani 15.

Pyöräilyssä hyvin näkee, että kisoissa on paljon kokeneita pyöräilijöitä ja kertyneet vuodet tuottavat tulosta sekä paino ei haittaa suoritusta. Lisäksi se vain menee niin, että suurin osa polkee aivan liian kovaa optimia lopputulosta ajatellen. Omat jalat olivat tässä vaiheessa hyvinkin tuoreen tuntuiset ja lähdin hyvillä mielin juoksemaan. Pyöräilyn aikana join noin litran urheilujuomaa ja otin 5 geeliä. Energian puolesta täysin riittävä ja nestettä en perinteisesti käytä paljoa. Pakko myös pyörän loppupuolella varoa juomista, koska muuten juoksussa alkaa välittömästi pistämään.

T2 2:09

Pyöräkengät jää kiinni polkimiin, joten on mukava juosta klosseilla klonkkaavien ohi. Sukat ja kengät jalkaan sekä kypärä pussiin. Ei vieläkään piknikkiä. Kaikkiaan 44. nopein ja sarjassani 2.

Juoksu 21,1 km 1:33:51 (4:27/km)

Yritän lähteä kerrankin maltilla juoksemaan ja tähtään sykkeissä vauhtikestävyysalueen alapäähän. Vauhti on jopa yllättävän kovaa, mutta tuntuma hyvä. Tankkaan ekan kierroksen aikana yhden geelin ja hieman urkkaa, mutta heti rupeaa pientä pistämisen tunnetta ilmenemään. Tästä eteenpäin otan geeliä aina, kun edellinen pistämisen tunne on helpottanut sekä pienen suullisen urkkaa jokaisella kierroksella. Tokalla kierroksella meni kaksi geeliä ja vielä kolmannen alkupuolella otin yhden. Vauhti pysyi hyvin tasaisena ja kierrosajat olivat 31:04, 31:15 ja 31:17 (+loppusuora). Juoksun tunne toki kasvoi eksponentiaalisesti raskaammaksi loppua kohden. Olin juoksun 98. ja sarjassani 9.

Loppuaika 4:41:02, yksilökisan 101. ja sarjassani 5.

Kaikki tulokset ja minun tulokset
Ei muuta kuin kädet ilmaan ja nauttimista loistavasta kokonaissuorituksesta! Sanoin ennen kilpailua, että nappisuorituksella 4:40 olisi mahdollinen ja todellisuus on sitten jotain tästä hitaampaa. Uinti epäonnistui tuon minuutin verran (ehkä vähän enemmänkin), mutta pyörä ja juoksu kulkivat juuri niin kovaa kuin vain tällä kunnolla uskalsin toivoa.

Cervelo team

Maalialueella sitten vaihdettiin kisafiiliksiä tuttujen ja uusien tuttujen kanssa. Hyvä jos kahta metriä pystyi kävelemään ilman, että joku tuli kyselemään tulosta tai itse menin juttelemaan jonkun kanssa. Juuri tätä on se triathlonhenki! Toivottavasti ensi vuonna on vieläkin enemmän tuttuja kisaamassa, ja tuntemattomatkin saa tulla juttelemaan!

Kiitoksia kaikille reitin varressa kannustaneille! Kyllä se vain aina ilahduttaa kuulla kannustavia sanoja ja tsemppauksia.

Sitten vielä pientä analyysiä. Jokaisessa yksittäisessä lajissa sijoitukseni sarjassani (7., 15. ja 8.) oli loppusijoitustani (5.) huonompi eli tasaisella suorittamisella napsittiin sijoja. Tai sitten sillä, että vaihdoissa ei vietetty ylimääräisiä kahvihetkiä. Sijoille 6-8 tulleet kilpakumppanit suoriutuivat lajeista nopeammin kuin minä, mutta vaihtojen takia jäivät taakseni. Jotain hyötyä siis niidenkin treenaamisesta 🙂

Tein vielä tarkastelun, miten ajallani olisi sijoituttu Joroisilla viime vuosina. Ajatus lähti siitä, että harrastajien taso nousee Suomessa ja paremmat sijoitukset vaativat koko ajan kovempia aikoja. Reitit ja olosuhteet eivät tietenkään ole vertailukelpoisia, mutta ajatuksena lähinnä olikin saada yleistä trendiä.

Sijoitus

Pikaisesti katsottuna on vaikea nähdä kovin vahvaa trendiä. Kuitenkin yksittäisten urheilijoiden tuloksia katsomalla huomaa, että 2011 moni on tehnyt poikkeuksellisen kovan ajan verrattuna edelliseen ja seuraavaan vuoteen. Viime vuosi oli myös poikkeuksellinen äärimmäisen kuuman sään johdosta, jonka takia ajat olivat normaalia huonommat. Mitään kovin vahvaa johtopäätöstä kuvasta ei voi tehdä, mutta etäisesti voi kuvitella “normalisoitujen” tulosten pysyvän vakiona vuoteen 2012 asti, josta eteenpäin on nouseva trendi.

Similar Posts