Vierumäen kisaa ja valmistautumista Joroisille

#Kerääkokosarjan toisena osakilpailuna oli perusmatka Vierumäellä helteisissä olosuhteissa. Kisaraportin lisäksi lopussa on pientä analyysiä kahdesta ekasta kilpailusta sekä Joroisten puolimatkasta.

Uinti 1500 m 23:55 (1:36/100 m)

Lähdin uintiin jälleen ensimmäisen rivin takaa. Ei vielä vauhti riitä lähellekään kovempien menijöiden mukaan, mutta tuolta paikalta tavallisesti löydän hyvin itselleni sopivan aukon. Lähtö menee normaalina sekamelskana, mutta ei mitään sinänsä normaalista poikkeavaa ja hyvin siinä pystyi kuitenkin uimaan. 100 metrin jälkeen yhtäkkiä joku puskee todella aggressiivisesti kylkeeni, lyö kerran kunnolla ja onnistuu repimään lasejani sen verran irti paikaltaan, että ne haukkaavat vettä sisään. Valmistauduin jo antamaan kunnon lyönnin takaisin, jos kaveri olisi vielä kerrankin tullut minua kohti, mutta onneksi hän jätti minut tämän jälkeen rauhaan. Hetken aikaa uin täysin sokkona muita seuraillen, kun lasit olivat täynnä vettä. Sain niitä onneksi tarpeeksi tyhjennettyä pienellä nostamisella vedon palautuksen yhteydessä, joten aikaa ei mennyt juurikaan hukkaan tämän takia.

Ensimmäisen poijun kierron jälkeen uin hetken aikaa takaviistossa toiseen tyyppiin nähden ja etenimme tasavauhtia. Hyppäsin siihen sitten peesiin, kun ei yksin uidessa kovempaa päässyt ja nautin kevyestä lotkottelusta seuraavat 400 metriä. Tämän jälkeen kaverin vauhti alkoi sen verran hiipumaan, että päätin vetää ohi. Toisen kierroksen sainkin vetää aika rauhassa täysin omaa tahtia ja harhailla milloin minnekin.

Uinnin aikaan olen tyytyväinen, kun Vanajanlinnan sprintistä matkan tuplaannuttua vauhti tippui vain 1 s/100 m. Olin uintiosuudella 35. ja sarjani 2.

Vieru-uinti

T1 3:10

Vaihtopaikalle sai kiivetä pitkän mäen, mutta eipä tuolla niin väliä. Onnistuin hajottamaan kypärän visiirin, kun otin sitä vaihtolaatikosta ja se tipahti irti. En jäänyt sitä edes katselemaan vaan lähdin heti matkaan. Vaihdossa olin 19. nopein ja sarjassani 3.

Pyöräily 41,7 km 1:10:26 (35,5 km/h)

Vieru-pyörä

Pyöräilyn ensimmäinen kierros tuntui todella vaikealta jaloissa ja se olikin kolmesta kierroksesta selvästi hitain. Onnistuin ensimmäisen kierroksen käännöksessä tekemään pienen sakkolenkin, kun tie vaihtoalueen suuntaan oli auki ja kukaan ei ohjannut käännöksessä, vaikka siellä oli useampi virkailija seisomassa. Kuulemma muutama muukin oli vetänyt siinä kohtaa pitkäksi ennen kuin virkailijat tajusivat ohjata pyöräilijöitä oikeaan suuntaan. Onneksi kahdelle seuraavalle kierrokselle sai edes hieman enemmän tehoja irti koneesta. Reitti oli todella mäkinen, jonka seurauksena tuli käytettyä pienintäkin vaihdetta pariin kertaan. Pyöräilyn keskiteho oli 241 W sekä normalisoitu teho 249 W. Watit olivat aika hyvin kohdillaan, kun FTP on noin 260 W. Keskinopeus ei ole päätä huimaava, mutta siihen hieman vaikuttaa kenkien laittaminen jalkaan pyörän päällä ja mäkinen reitti. Käännökset oli upeasti sijoitettu mäkien päälle, jolloin vauhti niissä oli alhainen ja ei joutunut kovin paljoa hidastamaan niitä varten. Pyöräilyosuudella olin 49. ja sarjani 4.

T2 1:14

Tällä kertaa muistin jopa nousta pyörän päältä ennen merkkiä, jossa tuomari oli huitomassa! Paitsi että merkki oli parikymmentä metriä ennen virallista lankkua. En tiedä, missä menee raja urheilijan vastuun ja järjestäjien selvän merkitsemisen välillä, mutta näen pientä optimoimisen varaa tässä.

Onnistuin ensimmäisellä yrittämällä saamaan nyrkillisen kiviä kenkään jalan mukana. Ei auttanut kuin pikapuhdistus ja uusi yritys. Sähläyksestä huolimatta olin vaihdossa 22. nopein sekä sarjassani 4.

Juoksu 44:01 10 km (4:24/km)

Hieman kovempaa oli tarkoitus juosta, mutta kyllä se pyöräily ja kuuma keli tuntuivat jaloissa. Olin pyöräilyn aikana juonut n. 4 desiä mehua, mutta vähäisestä määrästä huolimatta sain pientä pistämistä kylkeen juoksun puolivälin tienoilla. Onneksi se kuitenkin meni ohi ja ei paljoa itsessään hidastanut juoksua. Maria Söderström paineli jossain vaiheessa ohi uskomatonta vauhtia. Kyllähän siellä selvästi näkyy lajitausta juoksusta. Juoksu oli taas kokonaisuudessaan väkisin vääntämistä, mutta ei täysin mahdottoman oloista. Juoksussa olin 53. ja sarjani 5.

Vieru-juoksu

Loppuaika 2:22:48, sijoitus 31. ja sarjassani 2.

Kaikki tulokset löytyvät täältä.

Suoritus oli jälleen ”ihan hyvä”, mutta ei mikään unelmaonnistuminen. Selvästi jatkettiin samoilla vahvuusalueilla kuin Vanajanlinnassakin: Vaihdot. Uinti selvästi on kehittynyt viime vuodesta, mutta etenkin juoksu on tuntunut molemmissa kisoissa nihkeältä. Toki nämä kisat ovat olleet keskellä valmistautumista Joroisille, eikä niitä varten ole juurikaan herkistelty. Toivottavasti tulevana lauantaina on kone täydessä iskukunnossa ja saadaan ulosmitattua talven työ.

Tein kahden kisan perusteella pienen analyysin omasta suoriutumisesta verrattuna Lemmettylään ja Miettiseen, jotka ovat olleet kaksi nopeinta molemmat kilpailut käyneistä. Taulukossa kaikki ajat on muutettu sekunneiksi ja tappioprosentti on tappion suuruus suhteessa Lemmettylän/Miettisen aikaan.

Vanajanlinna sprintti
Miettinen Lemmettylä Sami Tappio – Miettinen Tappio – Lemmettylä Tappio % – Miettinen Tappio % – Lemmettylä Tappio % – Keskiarvo
Swim 641 640 711 70 71 10,9 11,1 11,0
T1 120 125 148 28 23 23,3 18,4 20,9
Bike 1755 1751 1951 196 200 11,2 11,4 11,3
T2 46 63 61 15 -2 32,6 -3,2 14,7
Run 1052 1049 1242 190 193 18,1 18,4 18,2
Vierumäki perusmatka
Miettinen Lemmettylä Sami Tappio – Miettinen Tappio – Lemmettylä Tappio % – Miettinen Tappio % – Lemmettylä Tappio % – Keskiarvo
Swim 1286 1295 1435 149 140 11,6 10,8 11,2
T1 168 179 190 22 11 13,1 6,1 9,6
Bike 3814 3708 4225 411 517 10,8 13,9 12,4
T2 75 75 74 -1 -1 -1,3 -1,3 -1,3
Run 2277 2163 2641 364 478 16,0 22,1 19,0

Tulokset kertovat karua kieltä siitä, että juoksussa tulee selkeästi enemmän eroa kuin uinnissa ja pyörässä. Tietysti on mahdollista, että pyöräilyt on vedetty ylikovaa, jolloin juoksuosuus hieman kärsii tästä. Kuitenkin uskaltaisin sanoa juoksun olevan heikkouteni verrattuna kärkimenijöihin. Siinä on selvä kehityskohde ensi talvea ajatellen.

Kohti Joroista

Kauden ensimmäiseen päätavoitteeseen on aikaa enää muutama päivä. Tällä viikolla ohjelmassa ei enää ole pidempiä treenejä, mutta kisavauhtisia vetoja tulee lähes kaikissa harjoituksissa. On tärkeätä pitää kehossa oikeaa hermotusta yllä, eikä vain lepuutella kilpailun lähestyessä.

Tankkaaminen menee hyvin pienillä muutoksilla normaalista ruokavaliosta. Kyllähän sitä tavallisestikin pidetään huoli, että kehon hiilihydraattivarastot palautetaan treenien jälkeen. Ja nyt valmistavalla viikolla treenimäärätkin ovat pieniä, joten kulutuskaan ei ole kovin suurta.

Hiilihydraattivarastojen tyhjentäminen aktivoi kehon hiilihydraattivarastojen täyttämistä tankkausvaiheessa, jolloin pystyy varastoimaan enemmän hiilihydraatteja. Kuitenkin lähes saman vaikutuksen saa myös huomattavasti pienemmällä tyhjennyksellä ja sen jälkeisellä hiilihydraattitankkauksella. Lähtökohtaisesti en suosittele pitkää paastoa kisaviikolla, ellei sitä ole harjoitellut aikaisemmin ja todennut itselleen sopivaksi (ja vielä, jos olisi saanut siitä hyötyä).

Kahdesta edellisestä kisasta on tullut sarjani toinen sija Jupun voittaessa. Joroisilla on kuitenkin M25-29:ssä muutama kova kilpailija lisää ja ainakin viime vuosien perusteella Ole Halonen tulee menemään todella kovaa (viime vuonna yleisen sarjan 9.). Mitalin eteen saa todella tehdä töitä, mutta sitä lähdetään hakemaan.

Kaikille tsemppiä Joroisten kisaan!

Similar Posts