Tekniikkaharjoituksia, kun allas on täynnä

Varmasti monelle tuttu tilanne: uimareita riittää radalle kuin Joroisilla startissa. Päivän treenin voi hyvin ottaa triathlonstarttia harjoitellen ja keskittyä vesipainiin, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Tässä on listaus omista suosikkiharjoitteistani, joita voi tehdä radan ollessa tukossa.

1. Tahdistus

Normaalia uintia muuten, mutta käsivedot tehdään yksi kerrallaan. Keskity puhtaaseen vetotekniikkaan unohtamatta vartalonkiertoa. Kun jättää kiireen pois uinnista, pystyy paremmin kehittämään veto kerrallaan käden liikettä sekä vartalon asentoa vedessä.

2. 6/1/6 ja 6/3/6

Tässä harjoituksessa tehdään pääasiassa potkuja. Tarkoituksena on siis tehdä kuusi potkua toisella kyljellä, jonka jälkeen vaihdetaan yhdellä vedolla toiselle kyljelle, jossa jälleen tehdään kuusi potkua. Alapuolen käsi on suorana edessä ja yläpuolen käsi alhaalla vartalossa kiinni. 6/3/6-variaatiossa puolestaan otetaan kolme käsivetoa ennen kuin siirrytään toiselle kyljelle. Harjoituksessa pystytään potkutekniikan lisäksi kehittämään vartalonkiertoa ja keskittymään käsivedoissa puhtaaseen suorittamiseen.

3. Nyrkkiuinti

Uintidrilli toteutetaan muuten tavallisesti, mutta kädet pidetään nyrkissä. Tämä poistaa kämmenen tuoman suuren pinta-alan, jolloin veto kohdistuu enemmän koko käsivarrelle. Jos käden asento vedessä on huono, veto menee kokonaan läpi ja eteenpäin vievä voima jää olemattomaksi. Tämä on erittäin hyvä treeni huomaamaan virhe käsivarren asennossa vedessä ja korjaamaan sitä.

4. Olkapääkosketus

Kun käsi tuodaan palautuksessa eteen, kosketa kevyesti olkapäätäsi. Tämä harjoitus kehittää palautuksessa korkeata kyynärpäätä sekä vartalonkiertoa. Ilman vartalonkiertoa olkapään koskettaminen on lähes mahdotonta tai vähintään erittäin vaikeata. Toimii siis hyvin testinä myös riittävälle vartalonkierrolle.

5. Yhden käden uinti

Yhden käden uinnissa voit keskittyä täysin pelkästään toisen käden tekniikkaan kerrallaan ja hioa sitä kuntoon. Harjoituksen aikana toista kättä voi pitää joko edessä tai vartalossa kiinni. Hengityksen suhteen helpointa on ottaa happea samalta puolelta kuin millä kädellä ui, mutta pitäessä lepovuorossa olevaa kättä alhaalla, voit myös ottaa happea vastakkaiselta puolelta. Tämä ei välttämättä ole helppoa, mutta kehittää vartalon käyttöä vedessä, joka pitkällä tähtäimellä helpottaa uimista.

6. Popov

Harjoituksen tarkoituksena on kehittää käden palautusta eteen mahdollisimman rennoksi ja muistaa pitää korkea kyynärpää. Palautus aloitetaan tuomalla käsi vartaloa pitkin olkapään tasolle. Tämän jälkeen käsi palautetaan takaisin alas, jonka jälkeen tehdään kylkeä pitkin veto, joka viedään loppuun asti. Tämä harjoitus saattaa vaatia alkuun hieman totuttelua, mutta muutaman yrityksen jälkeen alkaa varmasti sujua.

Nämä kaikki ovat hyviä harjoituksia tekniikan parantamiseksi ja ne toimivat hyvinä hitaan vauhdin harjoitteina, kun allas on täynnä porukkaa. Kuitenkin näitä on hyvä tehdä myös tavallisessa uintiharjoittelussa. Tällöin voi käyttää räpylöitä apuna, jotta nopeus pysyy mukavana harjoitteesta huolimatta.

Ps. Jos haluat jatkossakin lukea triathlonharjoittelusta, liity maililistalleni oikealla olevasta sivupalkista tai lähetä mailia sami.tuomi@triathlonsuomi.com.

Similar Posts