Testiviikon antia

Ensimmäiseksi todettakoon, että TriathlonSuomen blogien uudelleenjärjestelyn myötä uusista blogipostauksista ei tule ilmoitusta vanhalle maililistalle vaan nyt voit tilata jokaisen blogin erikseen. Liity oikealta sivupalkista minun blogini maililistalle niin pysyt aina ajan tasalla uusista postauksista!

Viime viikolla oli jälleen aika testata treenien tuomaa kehitystä tai sen puutetta. Säännöllinen testaus on osa suunnitelmallista harjoittelua, jolloin varmistutaan, että tehdään asioita oikein ja mennään kunnon kanssa eteenpäin. Tämän talven testit ovat sairasteluista, pienistä vammoista ja reissuista johtuen jääneet vähälle joten kovin suurta vertailua ei tässä tapauksessa pysty tekemään edellisiin tuloksiin. Minulta löytyy pyöräilystä ja juoksusta laktaattitestit, uinnista muutama testi sekä lisäksi yksi juoksutesti vertailukohdiksi.

Kaikessa testaamisessa tulee muistaa, ettei yhdestä datapisteestä vedä liian suuria johtopäätöksiä. Välillä on keho enemmän jumissa ja toisinaan taas kulkee kuin unelma, jolloin testitulokset voivat heittelehtiä, vaikka edistystä tapahtuu. Tärkeintä on seurata muutosta useamman kuukauden yli.

Pyörätesti

Ensimmäisenä oli vuorossa pyörätesti (FTP-testi) Wattbikella Myllypuron Liikuntamyllyssä. Testiproseduuri oli 10 min lämmittely, 5 min täydellä teholla (löysät pois), jonka jälkeen 20 min maksimitesti. Lisäksi rullailin kymmenisen minuuttia testin loputtua. Tavoitteena testistä on arvioida anaerobisen kynnyksen wattimäärä sekä syke.

Pyörätesti

20 min FTP-testin tulokset
Teho: 264 w
Syke: 158
Kadenssi: 89
Nopeus: 41.0 km/h

Tästä saadaan anaerobisen kynnyksen teholuku kertomalla testin tulos 0,95:llä eli 251 w. Lukema on hieman alhaisempi kuin laktaattitestin 270 w, mutta selittyy hyvinkin mittausmenetelmien eroilla. Syke oli tässä testissä melkein 11 pykälää korkeampi kuin laktaattitestissä, mikä selittyy laktaattitestin lyhyellä rasittavalla ajalla, jolloin syke ei ehdi nousta vastaamaan oikeaa tasoa.

Uintitesti

Uintitesti koostui 500 m lämmittelystä, 400 m sykkeennostatussarjasta sekä sen jälkeen 1000 m täysillä. Edellisellä kerralla marraskuussa testin tulos oli 18:16, josta kovasti ainakin toivoin, että kehitystä olisi tapahtunut. Olen hakenut omaa tekniikkani ja nyt se alkaa viimein tuntumaan hyvältä.

Uintitesti

Testin lopputulos oli pienoinen pettymys, 18:11. Parannusta tuli viisi sekuntia, mutta toivoin parempaa. Kuitenkin jo testin aikana tuntui, että kahta päivää aikaisemmin vedetty kova uinti pikkuisen tuntui käsissä. Missään tapauksessa en ole huolissani uinnin kehittymisestä, sillä nopeudet altaassa ovat nousseet tasaista tahtia. Ehkä sitten ensi testissä saa kropasta enemmän irti.

Juoksutesti

Edellinen juoksutesti oli marraskuulta, jolloin juoksin aivan tönköin jaloin 46:28. Tälle testille ei voi paljo muuta sanoa kuin tulipahan juostua. Laktaattitestissä anaerobiseksi kynnykseksi mitattiin 14,5 km/h ja syke 156.

Juoksutesti

Juoksin testin matolla 1 % nousulla, jolloin se vastaisi paremmin ”oikeaa” juoksua. 8 min lämmittelyn jälkeen aloitin testin melko rauhallisella nopeudella ja jouduinkin lyömään lisää löylyä, kun ei vauhti tuntunut missään. Jossain vaiheessa mentiin hetken tasaisessa 14,7 km/h nopeudella, mutta loppua kohden sekin tuntui liian vähän ja viimeisten kilometrien aikana nostin koko ajan vauhtia. Viimeiset 500 m tultiin 16,5 km/h, jonka jälkeen oli kuitenkin lopulta kaikkensa antanut olotila. Loppuaika 40:35.

Olen todella tyytyväinen tähän tulokseen ja selvästi juoksussa on menty eteenpäin. Vaikka edelliseen testiin ei kannata verrata, kun se oli täysin jäykin jaloin vedetty, arvioisin kuitenkin ajan parantuneen useamman minuutin silloisesta tasosta.

Nyt sitten nautitaan vielä muutama viikko kovaa treeniä ennen seuraavaa testiviikkoa. On ollut upeaa treenata koko alkuvuosi, kun on ollut terveenä ja ilman loukkaantumisia. Treenimäärät ovat olleet noin 16 tuntia viikkoa kohden, joka pitäisi riittää kehittävän harjoittelun ylläpitämiseen 🙂

Similar Posts