Kisavalmistautumista: Ironman Frankfurt

Nytkö se jo on? Haluan treenata vielä! Ei auta, kyllä se on jo ensi viikonloppuna. Sunnuntaina klo 07:00 paikallista aikaa pärähtää käyntiin Ironman Frankfurt, kesän pääkilpailuni. Syksyllä, kun aloitti Köpiksen jälkeen treenaamisen tätä kesää varten, tämä kilpailu tuntui olevan todella kaukana, mutta aivan huomaamatta kisa onkin jo ovella. Oma vaikutuksensa varmasti on sillä, että kilpailu on nyt jo heinäkuun alussa, jolloin ei saa hyvää treenikesää alle ennen kilpailua.

Vaikka Frankkarin kisa tuntuu tulevan todella nopeasti, on treenit kuitenkin menneet todella hyvin koko kevään ja mies on valmiina matkaan. Talven aikana ei ole ollut kuin yksittäisiä pieniä loukkaantumisia tai flunssia. Yksikään näistä ei ole häirinnyt treenaamista muutamia päiviä pidempään, joten todella hyvät treenimäärät olen saanut kellotettua. Tänä vuonna keskimäärin olen treenannut vähän päälle 12 tuntia viikossa. Lukema voisi olla vieläkin korkeampi, mutta toistaiseksi täytyy myös pyörittää muuta elämää triathlonin ohella. Ehkä tästäkin ongelmasta päästää vielä joku päivä 🙂

Treenitunnit
Lajit

Kyllästyin viime vuonna heikkoon juoksukuntoon ja se onkin ollut keskeisimpiä treenialueitani tänä talvena. Olen tehnyt enemmän pitkiä lenkkejä kuin aikaisempina vuosina ja muutenkin tunti- sekä kilometrimäärät ovat nousseet huomattavasti. Tosin kaikissa kolmessa lajissa treenitunnit ja –määrät ovat huomattavasti korkeammat kuin viime vuonna.

Voimaharjoitukset ovat jääneet hyvin vähälle tämän vuoden puolella. Viime syksynä kävin vähintään kerran viikossa salilla, mutta nyt koko keväältä on viisi kertaa funktionaalista harjoitusta sekä kaksi salikertaa. Noh, tietenkin kesän lähestyessä siirrytään enemmän kohti kestävyystreeniä ja vähemmän voimatreeniä, mutta varmaan ei tekisi pahaa olla hieman enemmän voimaa kropassa. Voimatreenin puute ja pitkiin matkoihin keskittyminen varmaan näkyi hieman Vantaa Triathlonilla, vaikka se kohtuu hyvin menikin.

Viime vuonna laitoin tavoitteeksi tämän vuoden Ironmanille 10 tunnin alituksen. Nyt on ehkä parempi ottaa suosiolla tavoitetta hieman löysemmäksi, ettei väkisin tule väännettyä liian kovaa, kuten niin monta kertaa olen aikaisemmin tehnyt. Tällä hetkellä realistiselta tuntuu uinti 1:05 (1:43/100m), pyöräily 5:25 (33,2 km/h) ja juoksu 3:35 (5:06/km). Siihen, kun lisätään 7 min vaihtoaikoja ja väkisin puristetaan pari minuuttia pois, päästäisiin 10:10 kokonaisaikaan. Ironmanilla ihminen voi hajota niin monella eri tavalla, etten pidä tätä aikaa mitenkään itsestäänselvyytenä, mutta kaiken onnistuessa se olisi mahdollinen.

Viime viikolla tein vielä alkuviikosta muutamia pidempiä treenejä, mutta kone oli aikaisemmista kovista treeneistä vielä niin jumissa, että päätin antaa keholle kunnolla lepoa ja treenit jäivätkin lopulta hyvin vähälle. Nyt on enää edessä muutama kevyt kehoa liikkeellä pitävä harjoite. Keskiviikkoillalle on suunnitteltuna pieni pyrähdys meressä sekä muutama veto pyörällä. Torstaina vielä kevyet hölkät ennen kuin perjantaina lentokone lähtee Helsinki-Vantaalta klo 06:40 kohti Frankfurtia.

Ironmanilla on ihan huikea meininki ja puoli kaupunkia henkii triathlontunnelmaa. Kaikkialla näkyy kilpapyöriä, triathlonseurojen asusteita ja toinen toistaan tiukemassa kunnossa olevia kisaajia. Expoalueelta löytyy kaikkea mahdollista kisavarustetta ja erilaisia urheilutuotteita. Se on jo itsessään jonkunlainen nähtävyys.

Karkit

Kisatankkaus on yksi suosikkiosistani triathlonissa, ahh. Voi sitä karkin määrää. Joku voi kritisoida tätä tankkausmetodia, mutta tämä on minun tapani. Puhdasta hiilihydraattia, ei mitään ylimäärästä stressiä keholle syömisestä. Torstain ja perjantain aikana semmoinen 500 grammaa karkkia normaalin ruokavalion lisäksi. Kisaa edeltävänä päivänä sitten normaalia syömistä, mutta keskittäen huomion FODMAP-ruokavalioon ilmavaivojen välttämiseksi. Tämä on itsellä toiminut hyvin ja nostaa hieman kisamukavuutta, kun olen aikaisemmin kärsinyt ilmavaivoista kisojen aikana.

Olen ihan viime aikoina neuvotellut HEAD:n kanssa, jos he tukisivat minua triathlontaipaleellani. Tällä hetkellä näyttää hyvin positiiviselta asian kannalta ja toivottavasti saan jopa jo Frankfurtiin uutta varustusta mukaani.

Frankfurtiin on viikonlopuksi luvattu hellettä ja sunnuntaille olisi ennustukseen mukaan tulossa jopa 29 °C lämmintä. Voi tulla mielenkiintoinen kilpailu ja pääsee todella testaamaan omaa nesteenottokykyään. Yritetään saada välitettyä kotona seuraaville kisatunnelmia paikan päältä viikonloppuna tai viimeistään kisatuntemuksia alkuviikosta.

IMG_20140615_133045

Similar Posts