Triathlonpyörän huoltoa

Teen yleensä pyörän perushuollot itse, mutta mieluusti ennen kisakauden alkua käytän sen perusteellisemmassa tarkastuksessa osaavissa käsissä. Tällä kertaa vein Feltin Kivenlahden Pyörähuoltoon, josta löytyy ammattitaitoista osaamista kilpapyörien huoltamisesta. He toimivat yhteistyössä mm. Cycle Club Helsingin kanssa.

Huolto aloitettiin tekemällä pieni kierros pyörällä, jolloin näki heti, jos pyörässä oli jotain isompia vikoja. Semmoisia ei kuitenkaan onneksi tällä kertaa löytynyt, vaikkakin vaihteissa oli selvää jäykkyyttä havaittavissa. Pyörä nostettiin pukille ja alettiin käymään sitä läpi osa kerrallaan.

Ensimmäisenä tarkastettiin ketjujen kunto. Ketjumitta sujahti ketjuun juurikaan vastaan laittamatta tarkoittaen sitä, että ketjut ovat selvästi venyneet ja vaihdon tarpeessa. Ketjujen lisäksi myös takapakka oli jo sen verran heikossa kunnossa, että sekin oli hyvä vaihtaa.

002

Minulla oli ollut omia epäilyksiäni keskiölaakerin kunnosta, mutta huollon kaverit totesivat sen olevan vielä käyttökuntoinen, vaikkakin selvää karheutta oli havaittavissa. Päätin kuitenkin samalla kertaa vaihtaa senkin niin ei ainakaan tarvitse arpoa onko se hyvä vai ei.

Huoltoon ei varsinaisesti kuulunut pyörän pesua, mutta uskomattoman puhtaaksi ne sen saivat pelkän puhdistusaineen ja rätin avulla. Ei ole tainnut kertaakaan minun omistuksen aikana tämä pyörä olla yhtä kiiltävä kuin huollon jälkeen.

011

Olin itse jo kiinnittänyt huomioita, että eturenkaassa rihtaukset eivät olleet ihan kohdallaan ja mittari näyttikin sille yli viiden millimetrin poikkeamia nollatasosta. Rihtauksen parantamisen jälkeen poikkeamat laskivat alle yhden millimetrin. Tuommoisen viiden millimetrin poikkeaman kanssa voi tulla jo ongelmia jarrujen kanssa. Varsinkin kovassa runttauksessa tulee sen verran vääntöä, että jarrupalat voivat ottaa kiinni ja aiheuttaa turhaa vastusta.

022

Rispaantuneiden vaihdevaijereiden vaihto olikin kinkkisempi puuha, kun ne menevät rungon sisällä. Ensin yritettiin ujuttaa niitä yläkautta alas ja saada osumaan ne oikeaan paikkaan, mutta lopulta päädyttiin ottamaan koko ohjauspuoli irti ja asentaa vaijerit paikalleen työntämällä alakautta ylös. Näin päin homma menikin huomattavasti helpommin kuin aikaisemmat yritykset toisinpäin. Vaijereiden asennuksen jälkeen vaihteet ja rajoittimet säädettiin kohdilleen.

025

Lopuksi etuhaarukasta sahattiin ylimääräiset sentit pois, kohdistettiin jarrut, tarkistettiin kaikki ruuvit sekä kiinnitykset ja sitten pyörä olikin valmis. Ensimmäisillä metreillä heti huomasi eron vaihteissa. Aikaisemminkin vaihteet toimivat ja kaiken sai tehtyä, mutta välillä se vaati pientä väkisin vääntämistä. Nyt vaihteet vaihtuvat kuin itsestään samantien nappia painaessa ja ilman mitään pomppuja. Nyt voin keveillä mielin lähteä pitkille treenilenkeille ja kisoihin, kun tiedän pyörän olevan kunnossa.

Similar Posts